5 Soruda rinoplasti hakkında bilmeniz gerekenler

Burnumuz yüzümüzün tam ortasında yer alan, görünüm ve solunum açısından çok önemli bir organımız. Özellikle ülkemizde birçok insan burnunun şeklinden ya da fonksiyonundan şikayetçi olarak burun ameliyatı olmayı düşünüyor ancak bir yandan da aklındaki şu sorulara cevap arıyor: “Acaba nefes alma kalitem düzelecek mi yoksa daha da bozulabilir mi? Şekli istediğim gibi olacak mı? Yüzüm nasıl görünecek?”


5 Soruda rinoplasti hakkında bilmeniz gerekenler

Buruna yönelik operasyonların her yönüyle çok iyi planlanması ve incelikle gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Acıbadem Adana Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Dr. Güllü Solmaz Korkmaz, tüm bu soruların yanı sıra hastaların ‘gerçekçi’ beklentilerinin olmasının da ameliyat başarısını artırdığına dikkat çekti. Dr. Güllü Solmaz Korkmaz, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de estetik cerrahi ameliyatları içerisinde en yaygın olarak uygulanan rinoplasti (burnun yeniden şekillendirilmesi) hakkında detaylı bilgiler verdi, önemli uyarılarda bulundu.

Rinoplasti hangi sorunları çözüyor?

Estetik burun ameliyatı olarak da bilinen rinoplasti, hem dünya genelinde hem de Türkiye’de en çok uygulanan estetik cerrahi operasyonları arasında yer alıyor. Rinoplastiyle burun boyutu küçültülebiliyor veya büyütülebiliyor, burun ucunun ve kemerinin şekli değiştirilebiliyor, burun deliklerinin genişliği daraltılabiliyor ve burunla üst dudak arasındaki açı değiştirilebiliyor. Aynı zamanda doğumsal bozukluklar veya yaralanmaya bağlı olarak oluşan şekil bozuklukları ve solunum problemleri de rinoplasti ile giderilebiliyor.

Kimler rinoplasti yaptırabilir?

Burnunda belirgin bir deformasyon olan ve burun şeklinin düzeltilmesini isteyen, fiziksel ve psikolojik olarak sağlıklı, beklentileri gerçekçi tüm bireyler rinoplasti ameliyatı yaptırabiliyorlar. “Rinoplasti ameliyatı için en ideal bireyler mükemmel bir burun beklentisinde olanlardan ziyade dış görünümüne olumlu katkısı olacak yeni bir burun şekline sahip olmayı hedefleyenler oluyor” diyen Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Dr. Güllü Solmaz Korkmaz, bu ameliyatlarda yaş faktörünün önemli olduğunu vurgulayarak gençlerde büyümenin tamamlanmasının ardından kızlarda 16-18, erkeklerde 17-19 yaş aralığından sonra rinoplasti uygulanabileceğini belirtiyor.

Ameliyat nasıl planlanıyor?

Ameliyat planlanırken hasta ile hekim arasında kurulacak iletişim çok önemli. Hekimin hastaya nasıl bir burun istediğini sorması ile başlayan süreç, hekimin hasta burnunu ve yüz yapısını değerlendirmesi ile devam ediyor. Burun kemik ve kıkırdak yapısı, yüz şekli, deri kalınlığı, hasta yaşı, operasyonda kullanılacak teknik, hastanın daha önce geçirdiği burun ameliyatı veya travma öyküsü, sigara kullanımı, ilaç kullanımı gibi ameliyat sonucunu etkileyebilecek tüm faktörler değerlendirildikten sonra hastanın beklentisinin çok net anlaşılması gerekiyor. Hastaya ameliyata ve anesteziye ait olası riskler hakkında bilgi verilmesi de bir diğer önemli konu.

Ameliyat izi kalır mı?

Burun içerisinden "kapalı teknik "ile çalışılarak yapılan ameliyatlarda, dışarıdan görünen hiçbir ameliyat izi oluşmuyor. "Açık teknik" ile çalışıldığında ya da geniş burun deliklerinin daraltılması gerektiğinde ise burun tabanında fark edilemeyecek kadar ince, belli belirsiz ameliyat izleri oluşabiliyor.

Ne zaman normal hayata dönülüyor?

Ameliyattan 3-5 saat sonra ayağa kalkabilen hastalar bir hafta içerisinde okula veya masa başı işlerine geri dönebiliyorlar. Hastaların bütünüyle eski yaşam akışlarına dönmelerinin birkaç haftayı bulabildiğini ve ameliyat sonrası belli bir süre burnun darbelerden korunması gerektiğini belirten Dr. Güllü Solmaz Korkmaz, rinoplasti sonrasında burnun son görünümünü ise 6 ay ile 1 yıl arasında aldığının altını çiziyor.