Plaka 46’ya ilgi var destek yok

Kahramanmaraş’ta çekimlerine başlanan ve internet dizisi olarak yayınlanan Plaka 46’nın proje yöneticileri, düzenledikleri basın toplantısında devam eden çekimler ve dizi hakkında bilgi verdi.


Plaka 46’ya ilgi var destek yok

Kahramanmaraşlı gençlerin bir araya gelerek kendi imkanlarıyla çekmeye karar verdikleri ve şu ana kadar 4 bölümü yayınlanan Plaka 46 dizisi Kahramanmaraşlıların büyük ilgisiyle karşılaştı. Youtube üzerinden yayınlanan dizinin her bölümünü on binlerce kişi izlerken, diziyle ilgili binlerce yorum yapılıyor.

Yaşar Pastanesi’nde toplantı düzenleyen Plaka 46 dizi projesinin yöneticileri, çalışmalar hakkında bilgi vererek, dizinin bu güne kadar gelişim süreci hakkında konuştu. Kahramanmaraş’ın tanıtımında önemli rol oynayan dizi ekibi, Plaka 46’nın ilerleyen dönemlerde televizyon dizisi olarak yayınlanmasını hedefliyor. Özellikle gençlerin kendi imkanlarıyla yola çıktıkları projede, maddi nedenlerle sıkıntılar yaşandığına vurgu yapılırken, Kahramanmaraşlılardan destek istendi.

Kısıtlı maddi kaynaklarla büyük zorlukları başardıklarının altını çizen yöneticiler, Kahramanmaraş’ın dizisi olarak adlandırdıkları Plaka 46 için kurumlardan, sivil toplum kuruluşlarından ve vatandaşlardan destek beklediklerini ifade etti.

Proje ortağı ve yardımcı yönetmen Safa Gayret, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “2019 Mayıs Ayı’nda fiili olarak başlayan Plaka 46 projesi, her geçen gün biraz daha büyüyerek ve kitlesini genişleterek yolculuğuna devam ediyor. Projenin ismindeki 46 ibaresi, Dünya’nın her yerindeki Kahramanmaraşlıların dikkatini çekti. Böylece belki de uluslararası bir Kahramanmaraşlılar ağı oluşturmuş olduk. Kuzey Avrupa’sından, Asya’ya kadar Dünya’nın her bir köşesine gerçek anlamda ulaşan bir proje ortaya koyduk. Bunu holdingler kurarak, franchise şirketler kurarak yapmadık sadece bir internet dizisiyle başardık.

“PLAKA 46, ŞEHRİMİZİ TANITAN BİR PROJE”

Plaka 46’nın Kahramanmaraş’ı tanıtan bir çalışma olduğuna vurgu yapan Gayret şunları dile getirdi: “Kahramanmaraş’ta maalesef yeterince kültürel ve sanatsal girişim yok. Biz biraz da bu boşluktan duyduğumuz rahatsızlık dolayısıyla projemizi hayata geçirdik. Öte yandan şehrimizin tanıtımı için de etkili bir yöntem bu. Şehrimizi kötü tanıttığımızı iddia edenler olsa da asla biz böyle bir şeye mahal vermek, alet olmak istemeyiz. Dizimiz içerisinde bulunan alkol tüketimi, küfürlü diyaloglar gibi detaylar senaryonun doğasında var. Ama şunu unutmamak gerekir dizimizde yer alan her şey hayal ürününden ibaret. Bir belgesel çekseydik ve şehrimizi kötü tanıtsaydık bu eleştirileri yerinde bulabilirdik. Dünya’nın dört bir yanındaki izleyicilerimiz arasında Kahramanmaraş’ı ilk kez ekranda gördüğünü ve ilk fırsatta şehrimizi ziyaret edeceğini bizlere sosyal medyadan yazanlar oldu. Dolayısıyla biz şehrimize değer kattığımızı düşünüyoruz ve projemizin arkasındayız.”

“BELKİ SONRAKİ PROJELERİMİZDE ŞEHRİN KABUĞUNU KIRACAĞIZ”

Diziyi Kahramanmaraş’ta çekmeye başlamalarıyla birlikte birçok sorun yaşadıklarını aktaran Gayret şu şekilde konuştu: “Sağlam bir potansiyel ekip ve ekipman bulmak konusunda zaten pek ümitli değildik ama hemşehrilerimizin birçok konuda yardımcı olacağını düşlemiştik. Bir elin parmaklarını geçmeyecek sponsorlarımız dışında hiç destek göremedik. En çok umut bağladığımız firmalar tarafından genellikle reddedildik, hatta birçok büyük firmayla ödeme alma aşamasına kadar gelmişken anlamsız ve açıklamasız bir şekilde yollarımız ayrıldı. Sponsor logosunu yayınladığımız halde ödeme alamadığımız oldu. Bu şehirde durum buyken yanı başımızdaki bir başka büyükşehir olan Gaziantep’teki hatırı sayılır iki farklı firmadan bizlere telefon geldi. “Plaka 46’da finali yayınlayın gelin Gaziantep’te bir dizi çekin” davetleri aldık. Bu davet bizi hem sevindirdi hem de üzdü. Biz bundan daha sıcak davetleri şehrimizdeki iş adamlarından ve bürokratlardan bekliyorduk. Sonuç olarak pişman mıyız, zaman zaman evet yılgınlık gösterdik ama inadına bu şehirdeki basiretsizliği kıracağız, belki bu projede, belki sonraki projelerimizde şehrin kabuğunu kıracağız.”

“SPONSORLARA İHTİYACIMIZ VAR”

Bu güne kadar 4 bölümü büyük bir özveriyle tamamladıklarını, ancak şu anda ciddi desteğe ihtiyaçları olduğunun altını çizen yardımcı yönetmen Safa Gayret şunları ifade etti :”Yönetim ekibimizde çok sayıda kısa film çeken arkadaşlarımız var, kısa film ve yüksek bütçeli ulusal dizilerde, televizyon kanallarında uzun yıllar görev yaptık. Dizi işinin bize pahalıya patlayacağını biliyorduk, bunu göze almıştık ama şehrimiz bu gibi kültür sanat işlerinde fazlaca bakir olduğu için düşündüğümüzden çok daha fazla yorulduk. Projemizin dört ortağı var, Alihan Emir, Safa Gayret, İbrahim Erşan ve Ömer Sağlam, dördümüz de varımızı yoğumuzu bu projeye sermaye yaptığımız halde hala ihtiyaç duyduğumuz tüm ekipmanları satın alabilmiş değiliz, ufukta da ışık göremediğimiz için eksik ekipmanları kiralayarak yola çıkma kararı aldık. Şu anda ciddi miktarda borca girmiş durumdayız. Dolayısıyla sponsorlara ihtiyacımız var. Projeye 500 TL destekte bulunanların bile dijital medya işlerine yardımcı oluyoruz. Onlar için reklam ve ürün tanıtım videoları yapıyoruz. Destek olma çıtamızı her geçen gün düşürmek durumunda kaldık. Kısaca tüm hemşehrilerimizden, iş insanlarından ve siz değerli basın mensuplarında maddi ve manevi desteklere talibiz.

Kahramanmaraş’taki iş adamları hala dijital reklamcılık konusunda küçük esnaf gibi düşünüyor, “Benim zaten düzenli alışveriş yapan bir çevrem var daha geniş kitlelere ulaşmak gibi bir derdim yok, hem dizide adım göründü diye satışlarım mı artacak” gibi sızlanmaları gerçekten hatırı sayılır büyük firmaların yönetim kurulu başkanlarından duyuyoruz.”

“SPONSORLUK ANLAŞMASI DA MASADA KALDI”

Yaşadıkları bir aksilik nedeniyle ilk açtıkları Youtube kanalının kapatıldığını söyleyen Gayret şöyle konuştu: “Belki de başımıza gelen aksiliklerin en büyüğü ise uluslararası büyük bir firma ile sponsorluk anlaşması yapmak üzereyken yayın yaptığımız kanalımızın kapanması. YouTube’da bizi kopyalayıp korsan yayın yapan kanallara sistem üzerinden telif ihtarında bulunarak kopya yayınları durduruyorduk. Yetkili personelimiz bir anlık dikkatsizlikle bizi kopyalamayan bir kanala da ihtarda bulunmuş. YouTube, bu gibi hataları, evrakta sahtecilik olarak algılayıp ikinci kez tekrarlandığında kanalı kapatarak cezalandırıyor. Evet, personelimiz aynı hatayı ikinci kez yaptı ve kanalımız kapandı. Sponsorluk anlaşması da masada kaldı.”

Proje ortağı ve yardımcı yönetmen Safa Gayret: “Kahramanmaraş Valiliğine, Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne, Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğüne, Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanlığına, Siz değerli basın mensuplarıyla buluşmamıza vesile olan Yaşar Pastanesi Ailesine ve en önemlisi siz değerli basın mensuplarına teşekkür ederiz.” diyerek destek olanlara teşekkür etti.