Sütçü İmam, “Fransız'a Baş Kaldırılamaz” algısını yıktı

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 100.yıl etkinlikleri kapsamında tarihçi-yazar Mehmet Işık öğrencilerle buluşmaya devam ediyor.


Sütçü İmam, “Fransız'a Baş Kaldırılamaz” algısını yıktı

Mehmet Işık, 4 yıldır üzerinde çalıştığı ve Maraş İstiklal Mücadelesi’ni anlattığı belgesel-roman olan “Sancak İstiklal” kitabından kesitlerle Milli Mücadele ruhunu öğrencilere anlattı.

Tarihçi-yazar Mehmet Işık, Çağlayancerit'te verdiği konferansta, geçen yüzyılın başında dünyanın yenilmez, yenilemez denilen devletlerinden biri olan Fransızları, kardeşlik hukukunu sağlamış olan Maraşlının yendiğini dile getirdi.

Afşin, Elbistan, Çağlayancerit ve Pazarcık'ta öğrencilere Milli Mücadele ruhunu tarihten örneklerle anlatan Işık;"Abdal Halil Ağa'nın yokluk içerisinde olmasına rağmen Agop Hırlakyan'ın çil çil altın teklifine, 'Beyim, değil birkaç kese altın vermek, davulumun kasnağını altınla doldursan bile bu çomağı din kardeşimin bağrına vuramam!' sözleriyle Maraş Milli Mücadelesi’nin psikolojik yönüne baktığımızda ilk zaferini kazandırmıştır” dedi.

“Fransa bir avuç Maraşlı Türk ile baş edemiyor”

Tarihçi-yazar Mehmet Işık;“Sütçü İmam, Uzunoluk Olayı'nda ilk kurşunu sıkarak Fransız'a baş kaldırılamaz algısını yıkmıştır. Maraş halkı Bayrak Olayı ile İngiltere'den sonra dünyanın en güçlü devleti olan Fransızların bayrağını indirip yerine Türk bayrağı çekerek hem cesaretini göstermiş hem de Fransa'nın dünyadaki prestijini yerle bir etmiştir. Öyle ki Avrupa'da ve dünyanın çeşitli yerlerinde ‘Koskoca Fransa devleti bir avuç Maraşlı Türk ile baş edemiyor’ diyerek gazetelerine başlık atmışlardır. Bu olaylar doğal olarak Fransa ve İngiltere sömürgesindeki mazlum milletlere cesaret vermiş, onları İstiklal Mücadelesi hususunda yüreklendirmiştir." ifadelerini kullandı.

Milli değerlerimizi koruma hususunda hassas davranalım

Işık, Çağlayanceritli gençlere milli değerlerimizi korumaları hususunda hassas davranmalarını tavsiye ettikten sonra Çağlayanceritlilerin Maraş'ın İstiklal Mücadelesi’ne katkılarını da detaylı bir şekilde anlattı.

Yoğun katılımın olduğu programın sonunda Tarihçi-yazar Mehmet Işık, 4 yıldır üzerinde çalıştığı ve Maraş İstiklal Mücadelesi’ni anlattığı Belgesel-roman olan “Sancak İstiklal” kitabını hemşehrilerine imzaladı.

Etkinlik Tırı Pazarcık'ta

Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100.yılı kapsamında ilçeler gezisine devam eden Etkinlik Tırının durağı bugün Pazarcık oldu.

Kahramanmaraş ve ülke tarihinin anlatıldığı Etkinlik Tırı’nı ziyaret eden Pazarcıklı çocuklar kahramanlık destanının anlatıldığı filmleri büyük bir heyecan içinde izledi.Tır 3 gün Pazarcık'ta olacak.