İYİ Parti'li Yıkan'dan deprem için acil çağrı!

İYİ Parti Kahramanmaraş İl Başkan Vekili ve Jeoloji Mühendisi İrfan Mert Yıkan olası Maraş depremiyle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Kahramanmaraş Depremi Kapımızda,Gelin Deprem Masası Kuralım”


İYİ Parti'li Yıkan'dan deprem için acil çağrı!

HER AN FELAKETİ YAŞAYABİLİRİZ

Biliyorsunuz Elazığ’da yaşanan depremden sonra bir süredir kamuoyunu meşgul eden özellikle Doğu Anadolu Fay Hattının uyanmasıyla bölgemizde yaşanan artçılarla birlikte vatandaşımızın aklında şu sorular var. Deprem ne zaman olacak ? Nerede olacak ?  Bir yer bilimci olarak sismik parametrelerin ve fay hareketlerinin çok ciddi bir şekilde Kahramanmaraşı işaret ettiğini söyleyebilirim. Elazığ’da ortaya çıkan depremden sonra bölgemizde ciddi bir gerilim birikmesi söz konusu yalnız bu birikimin nerede nasıl çıkacağını söyleyemeyiz. Şu an yada 10 dakika sonra belki 10 yıl sonra felaketi yaşayabiliriz.

DEPREM CAN ALMAZ.İHMALKARLIK CAN ALIR.

Böyle bir bölgede yaşıyorsak depremle barışık olmalıyız. Onunla yaşamayı öğrenmeliyiz. Kahramanmaraşlının son yaşanan artçıda depreme ne kadar hazırlıksız olduğunu hep birlikte gördük. Deprem anında binalarından kaçmak isterken sadece 37 vatandaşımız yaralanarak hastahanelik oldu. Trafik kilitlendi. Akaryakıt istasyonlarında yaşanan kargaşa ve kuyruğu hepimiz gördük. Toplanma alanlarını dahi bilmeyen soğukta riskli bölgelerde toplanan vatandaşlarımıza şahit olduk. Aslında bu bizim en korkutucu ve gerçek deprem tatbikatımızdı. Yakın zamanda yaşanabilecek bir felaketin sonuçlarını düşünmek dahi istemiyoruz. İşte bunun için bir an önce hazırlıklara başlayıp şehri depreme hazırlıklı hale getirmek zorundayız.

DEPREMDEN ÖNCE SEFERBERLİK YAPALIM. DEPREM MASASI KURALIM.

Kahramanmaraşta yaşadığımız artçı depremde şunları gördük şehrin bazı kesimleri diğer kesimlerine nazaran depremi daha farklı yaşadılar. Tekke Mahallesinde oturan vatandaşlarımızın hissettiği sarsıntıyla, Binevler Mahallesinde oturan vatandaşlarımız hissettiği sarsıntı bir değildi. Çarşıda 1999 Deprem Yönetmeliğinden Önce yapılan binalarda hissedilen deprem ile   ,Ahır Dağı eteklerinde oturan vatandaşlarımızın hissettiği deprem birbirlerinden çok farklıydı. Bir an önce şehrimizin risk bölgelerinde binalarımızda deprem risk analizlerini yaptırıp tehlike sınıfına göre binalarımızı gruplandırmalıyız. Bu bölgelerde hemen yapı güçlendirme faaliyetlerine başlamalıyız.Konutlarımızda tek tek kapı kapı gezerek güvenli bölgeler oluşturup vatandaşımızı bilinçlendirmeye gelin şimdiden başlayalım. Deprem sırasında toplanabileceğiz güvenli toplanma bölgelerini vatandaşımıza bir kere daha hatırlatalım. Tüm bu önlemler için buradan açık ve net çağrımızdır. Başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,Afad,Valilik,Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri,Bilim insanları,İş insanları,Siyasi Partiler,Sivil Toplum Örgütleri gelin hep birlikte bu şehirde bir Deprem Masası kuralım. Hemen hazırlıklara başlayalım.Eğer insanımıza,canımıza değer veriyorsak geç kalmayalım. Geniş katılımlı bir deprem masasıyla bu şehirde yaşanacak bir felaketin önüne geçebiliriz.