Güvenç: "Deprem riskine karşılık gereken neyse yapacağız"

Kahramanmaraş’ta birçok kamu kurumunun katıldığı Deprem Riski konulu toplantı TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç’in başkanlığında gerçekleştirildi.


Güvenç:

Programın önemine dair bir konuşma yapan TBMM İçişleri Komisyon Başkanı ve Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, Kahramanmaraş’ta deprem riskini göz önüne alarak alınması gereken tedbirler ile ilgili bu toplantının yapıldığını dile getirdi.
Toplantıya, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi,  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Jeoloji Mühendisleri Odası, Türkoğlu Belediyesi, Pazarcık Belediyesi, Dulkadiroğlu Belediyesi, AFAD temsilcileri ve Belediye Meclis Üyeleri katıldı.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Osman Arısal, Kahramanmaraş İli Yapı Stoku ile ilgili sunum yaptı.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Deprem Araştırma ve Risk Yönetim Merkezi Müdürü Ali Can Kop, şehrin fay hattı ile ilgili bir sunum yaptı.
Başkan Güvenç, ilgili kurumların gerekli çalışmaları yaparak bu konuda yapılması gerekenler ile ilgili rapor oluşturacağını hatırlatarak şunları söyledi: “Malumunuz olduğu üzere Sivrice’de çok önemli bir deprem yaşadık. Bu depremden sonra bilim adamlarının bize söylediği, uzun yıllardır uyuduğu söylenen Doğu Anadolu Fay Hattı’nın harekete geçtiği ve bu fay hattının Sivrice/Elazığ merkezinde bir boşalma yaşayarak bir sonraki hatta Adıyaman, Çelikhan ve Sincik tarafına geldiği, arkasından da ilimizin Pazarcık, Dulkadiroğlu’nun özellikle kara Maraş dediğimiz yerden Türkoğlu üzerinden Hatay’a geçtiği kamuoyunda da tartışıldı, bilim adamları da böyle bilgiler verdi. Bu gerçeklik karşısında Maliye Bakanımız şehrimizi ziyaret ettiğinde sayın bakana, ‘İstanbul’da olası bir depremde ne olabileceği şeklinde ciddi arayışlar var, uzun yıllardır çalışıyoruz. 7 şiddetinde deprem olursa ne olur, fay hattına en yakın mesken konutların durumu nedir çalışılıyor. Biz de Doğu Anadolu Fay Hattı’nın üzerinde olan en önemli illerden biri olarak deprem olmadan, Allah geçinden versin, İnşallah hiç olmasın ama bunu çalışmamız gerekir. Fay hattı tam olarak Dulkadiroğlu’nun veya Türkoğlu’nun neresinden geçiyor, fay hattının ana merkezi üzerinde hat boyunca konut stokumuz nedir, ne değildir, bunları çalışalım, devlet olarak, belediyeler olarak nasıl destek veririz. Zatı alinizin de katıldığı bir toplantıda tedbirler paketi iyi olur’ dedim. Sayın bakan da, ‘Düşünceniz iyi, bunu Çevre ve Şehircilik Bakanımızla da görüşelim, bu konuda çalışalım” dedi.
DEPREM RİSKİNE KARŞILIK GEREKEN NEYSE YAPACAĞIZ
“Mevcut durumun tespitinde vatandaşlarımıza destek olmak, güçlendirilebilecek binalara, evlere proje desteği vermek gibi veya kaynak ayırıp güçlendirme yapacaklara kısmi destek olma gibi birçok çalışılması gereken konu var. Bu bağlamda da Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz Osman Arısal uzun süredir bu konuda çalışıyordu, ben sürekli kendisiyle görüşüyordum. ‘Ben bu işin haritasını çıkarttım’ dedi. Ayrıca Jeoloji Mühendisleri Odası’nın Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Deprem Araştırma ve Risk Yönetim Merkezi Müdürü Ali Can Kop hocamız önemli çalışmaları olduğunu biliyorum. Dolayısıyla fay hattının bulunduğu ilçelerin belediye başkanları ve konunu uzmanlarıyla beraber bir beyin fırtınası yapalım, mini bir çalıştay olsun, durumumuzu görelim istedik.”
TÜM BİLGİLER GEREKİRSE EN ÜST MAKAMLARA İLETİLECEK
“Toplantının öneminin fazla olduğunu düşünüyorum ve buradan alacağımız çıktıları da İnşallah gerekirse hem Cumhurbaşkanımıza, hem Maliye Bakanımıza hem de Çevre ve Şehircilik Bakanımıza arz edelim dedik. Çünkü 3 Nisan’da Cumhurbaşkanımızın başkanlığında Kızılcahamam’da milletvekilleriyle toplantıları olacak, o toplantıya kadar buradaki çıktıları, şehrimizin durumunu sizlerin imzasının da olduğu hazırlanan raporla devletimizin yönetimine taşıyalım. Belediyelerimiz ne yapabilir, TOKİ ne yapabilir, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ne yapabilir, güzel bir yol haritası çıkaralım istedik. Konunun taraflarının da burada olması, konuya verilen önemin göstergesi.”