"Libya'ya kurulan uluslararası tuzak bozulmuştur"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çöl Aslanı Şehit Ömer Muhtar'ın torunları sağdan soldan topladıkları lejyonerler ile Libya'yı işgale yeltenenleri Trablus kapılarında bozguna uğratmıştır” dedi.


Geride bırakılan dönemde en güzel haberlerin alındığı yerlerin başında Libya'nın geldiğini aktaran Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: "Darbeci Hafter ile destekçilerinin Trablus ve Libya'yı işgal planı hamdolsun hezimetle sonuçlanmıştır. Uluslararası meşruiyeti haiz milli mutabakat hükümeti, darbecileri Trablus'tan tamamen söküp atmayı başarmıştır. Çöl Aslanı Şehit Ömer Muhtar'ın torunları sağdan soldan topladıkları lejyonerler ile Libya'yı işgale yeltenenleri Trablus kapılarında bozguna uğratmıştır. Daha bir yıl öncesine kadar Libyalı kardeşlerimize ömür biçen darbecilerin bugün kaçacak delik aradığını görüyoruz. Her zaman dediğimiz gibi zor, oyunu bozar. Ülkemizin destekleri, milli mutabakat hükümetinin kararlı duruşuyla Libya'ya kurulan uluslararası tuzak bozulmuştur. Son dönemde sahada elde edilen neticeler inşallah çok daha büyük zaferlerin, başarıların müjdecisi olacaktır. Libya'nın tamamında barış, huzur ve adalet tesis edilene dek Libyalı kardeşlerimizi desteklemeyi sürdüreceğiz."

Askeri eğitimden, devletin yeniden inşasına kadar her hususta ellerindeki imkanları seferber edeceklerini vurgulayan Erdoğan, "Biz darbecilerin, emperyalistlerin yanında değil, Libyalı kardeşlerimizin yanında yer alacağız." ifadesini kullandı.

Erdoğan, sağlıktan ulaşıma, enerjiden savunmaya, kurumsal kapasitenin geliştirilmesine kadar ihtiyaç duyulan tüm alanlarda Türkiye'nin birikimi ve tecrübesini Libya halkının istifadesine sunacaklarını belirtti.

Medeniyetlerin beşiği Akdeniz'de asla gerilim istemediklerini vurgulayan Erdoğan, Libya'da daha fazla kan ve gözyaşı da görmek istemediklerini söyledi.

Türkiye'nin denizden komşusu olduğu Libya'nın en kısa sürede özlemini çektiği huzur ortamına kavuşması için çalıştıklarının altını çizen Erdoğan, artık herkesin Libya'daki soruna askeri çözüm bulunamayacağını, petrol ve dolarlarla Libyalıların iradesinin satın alınamayacağını kabul etmesi gerektiğini vurguladı.

"LİBYA MESELESİ, ÜLKEMİZDEKİ MUHALEFETİN ÇAPINI DA GÖSTERMİŞTİR"

Türkiye'nin kimsenin toprağında da doğal kaynaklarında da gözü olmadığını vurgulayan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: "Biz sadece asırlara sari güçlü dostluk ve kardeşlik bağlarımızın bulunduğu Libya'nın güvenliğini ve esenliğini istiyoruz. Zor günlerinde hiçbir hesap yapmadan Libya halkının yanında yer aldığımız gibi iyi günlerinde de onlarla birlikte kazanacağımız bir iklimi oluşturmanın gayretindeyiz. Libya meselesi, Türk savunma sanayinin gücü yanında ülkemizdeki muhalefetin çapını da göstermiştir. Muhalefetin, milletimizin çıkarlarını savunmak gibi bir derdinin olmadığı bir kez daha ortaya çıkmıştır. Ülkemizde, darbecilere ve emperyalistlerin beslemesi terör yapılarına destek verenler, Libya'da da aynısını yapmıştır. Öyle ki Türkiye'nin Libya hükümetiyle imzaladığı deniz yetki alanları anlaşmasından dahi rahatsız olmuşlardır. Doğu Akdeniz'de petrol arama faaliyetlerimize Rumlarla aynı tepkileri vermişlerdir. Libya halkı ile köklü kardeşlik bağlarımıza aldırmadan 'Libya'da ne işimiz var.' diyebilmişlerdir. Birleşmiş Milletler'in tek meşru otorite olarak tanıdığı Libya hükümetine terörist iftirası atacak kadar ileri gitmişlerdir. Ülkemizin, Libya'da çamura saplanması, başarısız olması için çok beklediler. Türkiye ve Libya halkı olarak tarihi bir başarıya imza atarak, hamdolsun bunların heveslerini bir kez daha kursaklarına bıraktık, bırakacağız. İnşallah önümüzdeki dönemde hem içerideki hem de dışarıdaki darbe heveslilerini, terör örgütü sevicilerini sömürge zihniyetlilerini hüsrana uğratmaya devam edeceğiz."