Başkan Mahçiçek, Expo 2023 Onikişubat için ilk katılımcı ülke imzasını attı

Onikişubat Belediyesi, Kahramanmaraş’ı dünyaya tanıtacak projesi EXPO 2023 Onikişubat Kahramanmaraş için çalışmalarına ve faaliyetlerine aralıksız devam ediyor.


Başkan Mahçiçek, Expo 2023 Onikişubat için ilk katılımcı ülke imzasını attı

EXPO 2023 fuar alanında sergilenecek dünya bahçeleri için ilk resmi anlaşmayı kardeş ülke Afganistan’la gerçekleştiren Başkan Hanefi Mahçiçek, “Afganistan AIPH Temsilcisi  Zabiullah Yousoufi’yi şehrimizde ağırlamaktan onur duyuyorum” dedi.

İmza töreni öncesi konuşma yapan Mr. Zabiullah Yousoufi şu şekilde konuştu.

“İlk önce Türk Hükümetine, Afganistan Devletinin ve halkının gelişimi için verdiği cömert destekler için çok teşekkür ederim.

Kahramanmaraş’ta bulunduğum birkaç günlük süre içerisinde Kahramanmaraş halkının şahsıma gösterdigi misafirperverlik beni evimde hissettirdi. Eminim bu konukseverlik EXPO süresince buraya gelecek ve katılacak diğer tüm ülke katılımcılarını da ziyadesi ile memnun edecektir.


Sayın Başkan Mahçiçek 2019 yılında Çin’in Pekin şehrinde düzenlenen Expo’da Afganistan pavilyonunu ziyaret etmişti ve orada bizim Afganistan’ın 5000 yıllık zengin kültür ve tarihini anlatış seklimizi begenip bizi buraya, EXPO 2023 Kahramanmaraş’a bizzat davet etmişti.

Biz Sayın Başkan Mahçiçek’in bu teşvik edici, sahiplenici davranışından cok etkilendik. Malesef 2016 yılında Antalya’da düzenlenen EXPO’ya ceşitli sebeplerden dolayı katılamamıştık, bu sebeple Kahramanmaraş`a ilk katılım imzasını atan ülkekerden biri olmak istedik.

WhatsApp Image 2021 01 07 at 13.33.08 (1)

Sizin de bildiginiz üzere, EXPO’lar dünya liderlerini, karar vericileri ve milyonlarca ziyaretçiyi kendisine çeken ve organizatör ülkenin, şehrin uluslararası imajını güçlendiren ve ilişkilerini geliştiren çok önemli bir uluslararası etkinlikdir.

EXPO’lar bunun yanında şehirlerin alt yapı, üst yapı, ulaşım, şehirleşme imkanlarını geliştiren, iş ve istihdam imkanları oluşturan, uluslararası yatırımcılara da şehre yatırım yapma imkanı tanıyan etkinliklerdir.

Bu ulusal ve uluslararası gelişmelerin yanı sıra expo alanının expodan son sonra da ekonomik, sosyal ve kültürel fayda sağlayacak bir hale dönüştürülmesi çok önemli ve gördüğüm kadarı ile Sayın Baskan Mahçiçek ve ekibi bu konuda cok hazırlıklılar.

EXPO’da bu anlaşmayla Afganistan’a 1.000 m²’lik alan tahsis edilmiş durumda. Afganistan olarak biz bu alanda milli pavilyonumuzu inşa edeceğiz. EXPO süresince çeşitli kültürel etkinlikler, konserler, dans gösterileri, konferanslar, Afgan mutfağını tanıtan etkinlikler ve iş görüşmeleri gerçekleştireceğiz.

Teşekkür eder, saygılarımı sunarım. Başarılı bir EXPO dilerim.

WhatsApp Image 2021 01 07 at 13.33.08 (2)

Başkan Mahçiçek ise şu ifadelere yer verdi.

“Kardeş Afganistan’ın çok değerli temsilcisi Zabiullah Yousoufi’ye hoşgeldin diyorum ve ilk resmi imzayı Afganistan’la atmış olmaktan onur duyuyorum.

2023’te düzenleyeceğimiz EXPO Onikişubat için önemli bir gün. Bugüne kadar 20’nin üzerinde ülke EXPO 2023 Onikişubat’a katılacağının sözünü verdi. Bu katılımlardan bir tanesini bugün Afganistan’la somutlaştıracağız.

Afganistan bizim için kardeş ülkelerimizden bir tanesidir. Afganistan’ın içinde bulunduğu sıkıntılarda ülkemiz, devletimiz hep Afganistanlı kardeşlerimizin yanında olmuştur. Orada barış gücünde bizim askerlerimiz görev yapmaktadır. Ekonomik olarak da ülkemiz hep Afganistanlı kardeşlerimizin yanında olmuştur. Dolayısıyla kendisini bugün Kahramanmraş’ta ağırlamaktan büyük bir onur duyduğumu söylemek istiyorum.

WhatsApp Image 2021 01 07 at 13.33.08

İnanıyorum ki EXPO 2023 Kahramanmaraş’ımızın tanıtımına, güzelliklerinin dünyaya aktarılmasına, katılacak ülkelerle ekonomik ilişkilerine, turizmimize çok katkı sağlayacaktır. Şehrimizin tanıtım sıkıntısını bir uluslararası proje olan, Kahramanmaraş’ın bugüne kadar gerçekleştireceği en büyük proje olan EXPO ile gidereceğiz.

Çalışmalarımız hem fiziki anlamda alanda, hem de uluslararası alanda devam edeiyor. Ülkelerle katılım anlaşmalarını birlikte imzalayacağız.

Kahramanmaraş’ımıza hayırlı olsun diliyorum. Afganistan’la aradaki ilişkilerimizi kardeşliklerimizi bu vesileyle çok daha geliştireceğimizi iyileştireceğimizi temenni ediyorum.”

Atılan imzaların ardından iyi dilek temennileri ile program sonlandı.