Neyzen Sadreddin Özçimi ile Sanat günleri


Büyükşehir belediyemizin, Sanat Günleri etkinlikleri ile yaptığı kültürel çalışmaları takdir ediyor, geleneksel güzel sanatlarımıza büyük katkı sağladığını düşünüyoruz.

Neyzen Sadreddin Özçimi gibi dünyaca tanınmış bir musıki üstadını şehrimize davet ederek, her ay iki gün misafir edip, altı ay boyunca Kahramanmaraş’ta ebru ve ney öğrencileri yetiştirmesini, onlara hocalık yapmalarını önemsiyor ve şehrimiz adına büyük bir kültürel hizmet olarak görüyoruz.

Büyükşehir belediyemize bu hususta teşekkür ederiz. Bilhassa Sadreddin Özçimi üstadın şehrimize gelmesinde büyük gayretleri olan, aynı zamanda kendiside iyi bir neyzen olan, Büyükşehir belediyesi Kültür ve Sosyal İşler daire başkanlığı Kadın ve Aile Şube Müdiresi Ayşe Taşkıran hanımefendiye de ayrıca teşekkür ediyoruz.

 

SEMA AYİNLERİNDE NEYZEN BAŞI

Neyzen Sadreddin Özçimi; yurtiçinde ve yurtdışında çok sayıda etkinliklerde görev aldı. çeşitli ülkelerde çok sayıda konserler verdi. Konya’da düzenlenen Mevlânâ İhtifalleri’nde 1971’den itibaren hemen her yıl neyzen olarak yer aldı. Daha sonra semâ âyinlerindeki mutrıbın, yani müzisyenlerin, özellikle de neyzenlerin gelebileceği ve asırlar boyunca Kutbü’n-nâyî Osman Dede, Rauf Yektâ Bey, Halil Can, Niyazi Sayın, Akagündüz Kutbay ve Doğan Ergin gibi neyzenlerin işgal ettiği en yüksek derece olan neyzenbaşılık makamına getirildi.

Hâlen İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu’nda neyzen olan Sadreddin Özçimi Konya’da neyzenbaşılık görevine de devam etmektedir.

 

DÖNEMİN EN BAŞARILI EBRUCULARINDAN

Sadreddin Özçimi, müzisyenliğinin yanı sıra, klasik Türk sanatlarının birçok dalı ile de ciddi seviyede ilgilendi ve hocası Niyazi Sayın’dan etkilenip onun yolunda gitmek azmiyle başladığı tesbihçiliğinin yanı sıra, son senelerde ebru çalışmalarına da ciddi şekilde eğilen Sadreddin Özçimi’nin ülkemizde son dönemlerin en başarılı ebrucularından biri kabul edilmektedir.

Neyzen Sadreddin Özçimi hocanın; geçtiğimiz günlerde Katip handa büyük şehir belediyesi Kadın ve Aile Şube Müdürü Ayşe Taşkıran hanımefendinin sunumu ile gerçekleşen, Güzel Sanatlar ve Musıki sohbetine, büyük şehir belediye başkanımız sayın M.Fatih Erkoç beyinde katılımı ile gerçekleşti. Hocanın üflediği ney taksimleri izleyicileri adeta mest etti.

 

KAHRAMANMARAŞ’TA NEY VE EBRU HOCALIĞI

Kahramanmaraş Deli Gönüller konağının, tarihi, nostaljik ortamında, ülkemizin bir numaralı neyzeninden otuza yakın öğrencinin Sadreddin Özçimi hocadan ney dersleri alması şehrimiz açısından çok önemli bir kültürel hizmettir.

Aynı zamanda N.Fazıl Kültür Merkezinde Ebru öğrencilerine hocalık yaparak ebru sanatının inceliklerini ve güzelliklerini öğrencilerine aktarması, geleneksel İslam sanatlarımız olan ebru sanatının şehrimizde; Sadreddin Özçimi gibi ehil ustalar tarafından öğretilmesi ve öğrenci yetiştirilmesini de çok önemlidir.

 

BÜTÜN SANATLARIMIZ KUR’ANA HİZMET İÇİN VARDIR

Sadreddin Özçimi hoca yaptığı sohbetlerde gerçek sanatın ve sanatkarın nasıl olacağına dair öğrencilerine önemli bilgilerde aktardı.

“Aslına bakarsanız bütün sanatlarımız Kur’an-ı Kerim’e hizmet için ortaya çıkmıştır. Hüsnü Hat deyip geçmeyin. Hüsnü Hat, Kur’an-ı Kerim’i en güzel şekilde yazabilmek için, Kur’an-ı Kerim’in büyüklüğüne yakışır bir yazı ile yazabilmek için… Tezhip sanatı derseniz onu en güzel şekilde süsleyebilmek için, tabi mûsikîde onu en güzel şekilde okuyabilmek için...”

 

TEK BİR SANATA TAKILI KALMAYIN

“Muhterem Niyazi Sayın hocamızın “Tek bir sanata takılı kalmayın, o fasit dairenin içinde dönmeyin, ufkunuzu açın, başka sanatlarla da uğraşın” demesi, bize de bu tavsiyede bulunan hocamızın yolundan gitmeyi gerektirdi. Tam anlamıyla onun gibi olmamız mümkün değil Çünkü o tam bir hezarfendir. Resim yapar, fotoğraf çeker. Halı dokur, ebru yapar, ney üfler, mûsikîyle uğraşır yani saymakla bitmez. Bizimki o kadar değil, o yolda tökezleye tökezleye yürümeye çalışan bir müptediyiz.”

 

ŞÖHRET AFETİNE DÜŞMEMEK İÇİN, DİĞER SANAT DALLARINDA ÖĞRENCİ OLUN, ACZİYETİNİZİ ANLAYIN

İnsan bir sanatla uğraştığında o işten para kazanabilir, tanınabilir, iltifat görebilir. dolayısı ile şöhret afetine yakalanabilir. İşte bu tehlikeye düşmemek için büyüklerimiz başka sanat dallarına intisap etmişler. Böylece yeniden öğrenci olarak kendi acziyetlerini görmüşler. Şöhret afetinin tuzağına düşmemeye çalışmışlar. Böylece bir çok sanatı bir arada öğrenmişler. Büyülerimiz hep böyle yapmışlar. Bizlerde bu yolu takip etmeliyiz.

Büyükşehir belediyemize, Kadın ve Alie Şube Müdiresi Ayşe Taşkıran hanımefendiye ve bilhassa Sadreddin Özçimi üstadımıza, şehrimiz kültürüne yapacakları artı katkılardan dolayı teşekkür ederiz.

Selam ve sevgilerle.