"Hiç kimsenin garantisi yok"
Kahramanmaraş Engelliler Spor Kulübü Derneği Başkanı Erdal Kanbur, 'Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de milyonlarca engelli insan bulunduğunu' ifade ederek hayattan hiç kimsenin garantisi olmadığını' ifade etti.
1992 yılında Birleşmiş Milletlerin aldığı bir kararla, 3 Aralık “Uluslararası Engelliler Günü” olarak ilan edildiğini ifade eden Kahramanmaraş Engelliler Spor Kulübü Derneği Başkanı Erdal Kanbur Gazetemiz Spor Muhabiri İlker Yiyen’e yaptığı açıklamada, Engelliler bir gün değil her gün anılmalı. Onlar hayatı bizlerle birlikte yaşıyor. Onlara sahip çıkmalıyız ve hayata bağlamalıyız” diyerek şu ifadelere yer verdi: “Engelli vatandaşlarımızın toplumsal hayata katılımlarının sağlanması ve hayat standartlarının yükseltilmesi, çağdaş toplum anlayışının bir parçasıdır. Bunun bilinciyle eğitimden sağlığa, iş ve mesleki rehabilitasyondan, kültür ve sanata, spor ve kent standartlarının iyileştirilmesine, ulaşımdan psikolojik ve sosyal desteğe kadar çok ciddi ve çözüm bekleyen sorunları bulunmaktadır. Bu sorunlar sadece engelli vatandaşlarımızın değil, ailelerinin, çevrenin, toplumun, yerel yönetimlerin kısacası tüm insanların ortak sorunudur ve birlikte aşılmalıdır. Gerçekten Hükümetimiz Engelliler için Ön ayak oluyor seviniyorum. Demek oluyor ki TBMM de dahil, toplumda dahil Engellilerin rahat yaşaması için mücadele ediyor. Daha önceleri bu gibi kolaylık sağlayacak şeyler yoktu. Şimdi ise Yollardan, toplu taşıma araçlarına kadar engellilerimiz için özel hizmet sunulmakta. Doğuştan ya da hastalık, kaza neticesinde bedensel, zihinsel ve sosyal yeteneklerini kaybeden vatandaşlarımız sağlık, eğitim, sosyal güvenlik ve istihdam yönünden eşitsizliklere maruz kalmaktadır. Oysaki engelli olmak üretime engel değildir, yeter ki fırsat verilsin. Eğer bu fırsat onlara sağlanırsa onlar da diğer insanlar kadar topluma faydalı olabilirler” dedi.
“HER AN ENGELLİ HALİNE GELEBİLİRİZ”
Hayatı çok ciddiye almayalım ama yaptığımız işleri ciddi yapalım diyen Kanbur, “Buradakilerin kimisi ortopedik, kimisi zihinsel, kimisi de görme engelli. Bugün onların kimisi elini, kolunu, gözünü kullanamıyor. Hepimiz her an engelli olabiliriz. Engelli arkadaşlarımıza hepimiz sahip çıkalım. Zenginlik, güzellik gibi geçici kavramlarla kendimizi daima kalıcı olarak düşünmeyelim. Engellisine sahip çıkmayan bir toplumun kendisi engellidir, biz her zaman engellimizin yanındayız. Engellilerimizin, sorunlarını göz önüne alarak, tüketen değil, üreten ve bağımsız bireyler haline getirilmesi en büyük amacımızdır” dedi.
“BÜTÜN ENGELLER AŞILIR”
Kahramanmaraş’ta engellilerin daha hoşça vakit geçirmesi için sportif faaliyetler düzenliyoruz diyen Kahramanmaraş Engelliler Spor Kulübü Derneği Başkanı Erdal Kanbur, “Örneğin Yüzme sporunu gençlere aşılıyoruz. Genç yüzücü Beytullah Eroğlu’nu hayata kazandırdık. Şimdi İstanbul Büyükşehir Belediyespor’un başarısı için mücadele ediyor. Şimdi ise Minik kızımız Sevilay Öztürk’ü kazandırmaya çalışıyoruz. Bu da demek oluyor ki engellilerin kendi çabası ile mücadelesi büyük kulüplere kazandırıla biliyor. Çabası sayesinde farkı meydana çıktı ve insanlar ellerinden tutarak bir yerlere getirdi. Bunun örnekleri çok yeter ki çaba gösterilsin. Bu daha önce Kahramanmaraş’ta yoktu ve biz Kahramanmaraş Engelliler Spor kulübü Derneği olarak bunu hayata geçirdik. Şimdi ise Sevilay’ı hayata kazandırmanın çabasını veriyoruz” İfadelerini kullandı.