1 Allah’ımız var 1 de Türkiye’miz!

1 Allah’ımız var 1 de Türkiye’miz!

Suriye’deki iç savaş sonrası Türkiye’ye gelen Suriyeli Türkmenlere sahip çıktığı için Türkiye Cumhuriyetine teşekkür eden Suriye Türkmenleri Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Kahramanmaraş Şube Başkanı Fehmeddin Bayırlı, “Bizim bir Allah’ımız var bir de Türkiye’miz! İfadelerini kullandı.

11 Haziran 2017 - 16:49

SURİYELİ TÜRKMENLER ECDADININ İZİNDE

Kahramanmaraş’ta yaklaşık 3 yıldır dernekleşme mücadelesi veren Suriyeli Türkmenler, dün derneklerinin resmi açılışını yaptı. Kanlıdere Caddesi üzerinde bulunan dernek binasının açılışında konuşan Dernek Başkanı Fehmeddin Bayırlı, Kahramanmaraş’taki Türk/Türkmenlerin dernekleşme sürecinde kendilerine her zaman destek olduklarını belirtti. Bayırlı, “Suriye Türkmenlerinin tarihte yaşadığı acılar karşısında varlığını ve bekasını koruyan ecdatlarındaki şuurun aynısını taşıyan, aynı bilinç ve heyecana sahip, donanımlı, sabırlı evlatlarının var olduğu göz ardı edilmemelidir. Unutulmasın ki, Misak-ı Millî; Türk çoğunluğuna dayalı bir Türk vatanını hedeflemiştir. Sınırları ise muayyen değildir. Türk’ün gücüyle bağlantılıdır” dedi.

SURİYE’DE EN ÇOK TÜRKMENLER MAĞDUR OLDU

Suriye’de, lrak’ta, İran’da huzur içinde yaşayan Türkmenlerin mevcudiyetinin Türkiye’yi küresel aktör haline getireceğini ifade eden Bayırlı, savaşın en mağdur tarafının Türkmenler olduğunu kaydederek; “Savaşın en acı sonucu yıkım, talan, yokluk ve göç Türkmenlerin kaderi olmuştur. Genel olarak devletin, belediyelerin, yardımsever hayır kurumlan ve Sivil Toplum Kuruluşları’nın yardım ve destekleri ile ayakta kalan Türkmenlerin gördükleri hizmet ve alakaya rağmen gelecekle ilgili kaygılarının giderilmediğini belirtebiliriz. 1000 yıldır vatan bildikleri topraklarda bekleyen ve beklerken de anavatan Türkiye’yi asla sıkboğaz etmemiş olan Türkmenlerin huzur içinde yaşam sürmelerini sağlamak asli ve milli bir görevidir” şeklinde konuştu.

Suriye’de patlak veren ve 5 yıldır devam eden iç savaşında, toprağına bağlı bir yaşam süren Türkmenlerin her bakımdan mağdur olduğunu belirten Suriye Türkmenleri Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Kahramanmaraş Şube Başkanı Fehmeddin Bayırlı, savaş sırasında bombalanan alanların tamamen Türkmenlerin yaşadığı yerler olduğunu söyledi.

Dernek binalarının açılışında konuşan Bayırlı, “Zira rejim karşıtı gösterilerin, şiddetli çatışmaların dolayısıyla yoğun bombardımanların yaşandığı bölgeler, Türkmenlerin yoğun olarak yaşadıkları topraklar olmuştur. Halep-Lazkiye-Rakka-Çobanbey hattı üzerinde yaşanan şiddetli çatışmalarda en çok zarar gören Türkmenler olmuş; tarlaları ve evleri harap, ürünleri ve hayvanları ise talan edilmiş, birçoğunun da göç etmesine, binlerce Türkmen'in de ölmesine neden olmuştur. Binlerce masum Türkmen genci ise topraklarını terk etmeyerek rejim güçleriyle savaş halinde olmuş, neticede binlercesi de şehit düşmüştür. Lazkiye yani Bayırbucak Bölgesinde evlerini topraklarını terk etmeyen on binlerce Türkmen ailesi ise Esad rejiminin ve özellikle Nusayrilerin şiddet ve psikolojik baskısı altında adeta bir cehennem hayatı yaşamaya mecbur bırakılmışlardır” dedi.

TÜRKMENLER GELECEK KAYGISI TAŞIYOR!

Savaşın en mağdur tarafının Türkmenler olduğunu kaydeden Başkan Fehmeddin Bayırlı, şöyle konuştu: “Savaşın en acı sonucu yıkım, talan, yokluk ve göç Türkmenlerin kaderi olmuştur. Genel olarak devletin, belediyelerin, yardımsever hayır kurumlan ve Sivil Toplum Kuruluşları’nın yardım ve destekleri ile ayakta kalan Türkmenlerin gördükleri hizmet ve alakaya rağmen gelecekle ilgili kaygılarının giderilmediğini belirtebiliriz. 1000 yıldır vatan bildikleri topraklarda bekleyen ve beklerken de anavatan Türkiye’yi asla sıkboğaz etmemiş olan Türkmenlerin huzur içinde yaşam sürmelerini sağlamak asli ve milli bir görevidir.”

Kamplarda ve ülkemizde yaşayan Türkmenlere yönelik köye dönüş programlarının başlatılması gerektiğini aktaran Bayırlı, “Örgütlü yaşam bilinçlendirmesi, yerel yönetimler anlayışını yerleştirme, geleneklerimiz ve kültürümüzü yaygınlaştırma vb. konularda programlar uygulanmalıdır. Suriye Türkmenlerinin tarihte yaşadığı acılar karşısında varlığını ve bekasını koruyan ecdatlarındaki şuurun aynısını taşıyan, aynı bilinç ve heyecana sahip, donanımlı, sabırlı evlatlarının var olduğu göz ardı edilmemelidir. Unutulmasın ki, Misak-ı Millî; Türk çoğunluğuna dayalı bir Türk vatanını hedeflemiştir. Sınırları ise muayyen değildir. Türk’ün gücüyle bağlantılıdır” ifadelerine yer verdi.

Dünya coğrafyasındaki Türkmenlerin varlığının Türkiye’yi küresel bir güç ve lider haline getireceğini dile getiren Suriye Türkmenleri Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Kahramanmaraş Şube Başkanı Fehmeddin Bayırlı, şöyle devam etti: “Suriye’de olsun, lrak’ta olsun, İran’da olsun huzur içindeki soydaşlarımızın mevcudiyeti ise Türkiye’yi küresel aktör haline getirecektir. Kahramanmaraş’ta bulunan dört yüz elli Türkmen aileye bu minval üzerine eğitim, kültür yardımlaşma ve dayanışma çalışmalarımız dernek olarak daha verimli bir şekilde devam edecektir. İlk günden itibaren desteklerini esirgemeyen Kahramanmaraşlı kardeşlerimize, her türlü desteği esirgemeyen devlet, hükümet, Kızılay Kahramanmaraş Şubesi ve yerel idaremize, Sivil Toplum Örgütlerimize, Türk Ocağı’na, Türk Eğitim-Sen’e, Millet Derneği ve Osmanlı Ocakları 1453’e teşekkür ederiz. Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarımızın duyarlılıklarında bizlere köprü olan Türkmen kardeşlerimize ve dernek kurma çalışmalarımıza başından itibaren maddi manevi desteklerini esirgemeyen, Avrupa Türk-İslam Birliği ve Hilal Yardım Organizasyonu’na hassaten teşekkürlerimizi borç biliriz.”

KILIÇ: KARDEŞLERİMİZDEN UZAK KALMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL!

Almanya merkezli bir Sivil Toplum Kuruluşu olan Avrupa Türk-İslam Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Hilal Yardım Organizasyonu Başkanı Harun Kılıç, dünyanın neresinde olursa olsun Türkmenlerin kalbinin mağduriyet içindeki kardeşleri için attığını söyledi. Kılıç, “Avrupa Türk-İslam Birliği, Almanya merkezli bir sivil kitle kuruluşu! Biz, Kahramanmaraş ve bu coğrafyanın çocuğuyuz. Bu coğrafyayı biliyorum. Kahramanmaraş’a sık geliyorum. Bizim Türkmen kardeşlerimizden uzak kalmamız ve onları göz ardı etmemiz mümkün değil. Suriye’de olaylar patlak verdiği günden bu yana Avrupa’daki insanların gözü, gönlü bu coğrafyada, Türkmen kardeşlerinde! Dolayısıyla buradaki mağduriyetin de farkındayız. Biz, bu gaye ile bu coğrafyaya geldik. Buradaki insanlarımızın dertleriyle hem hal olabilme gayreti içerisinde olduk. İyi bir iş yaptığımızı düşünüyorum” değerlendirmelerinde bulundu.

KÖK: MARAŞLI TÜRKMENLER, SURİYELİ TÜRKMENLERİN UZANTISIDIR

Suriye Türkmenleri ile Maraş Türkmenleri-Türkleri arasında din, dil, kültür ve ruh olarak hiçbir fark olmadığını kaydeden Türk Ocağı Kahramanmaraş Şubesi Hars Heyeti Başkanı Mustafa Kök, Maraşlı Türkmenlerin Suriyeli Türkmenlerin uzantısı olduğunu belirtti. Kök, şunları söyledi: “Suriye Türkmenleri Derneği’nin önce kendilerine sonra da bütün milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Suriye Türkmenleri ile Maraş Türkmenleri-Türkleri arasında ruh olarak, dil olarak, kültür olarak ideal olarak hiçbir fark yok. Hatta Maraş’ta iki ana kol var biliyorsunuz; biri Bayat öbürü Afşar! Oğuz’un Bayat Boyu, Halep’ten ve Şam’dan gelmiştir. Dolayısıyla Maraş’taki Türkmenler, Suriye Türkmenlerinin uzantısıdır. Maraş’taki Türkmenler demek, Türkler demek, kendini Türk sayan herkes demek. O bakımdan ruhumuzla, kalbimizle bütün değerlerimizle bu insanlarla beraberiz. Bunlarla son birkaç yıldan beri ilgilenmeye çalışıyoruz. Dernekleşme çabaları nihayet sonuç verdi. Bundan dolayı büyük bir sürur duyuyoruz. Sevinç duruyoruz. Onların sevinçlerini paylaşmak için buraya gelmiş bulunuyoruz. Kendilerine maddi manevi destek olmayı, Maraş elbette bir vazife telakki ediyor ve çalışıyor. Bizler de Maraş’ta yaşayan Türkler/Türkmenler/Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak yardımcı olmaya çalışıyoruz.”

YENİPINAR: TÜRKMENLERLE BİRLİKTE OLMAKTAN MUTLUYUZ!

Suriye’de yaşanan savaşın kendilerini ziyadesiyle üzdüğünü bildiren Türk Eğitim-Sen Kahramanmaraş Şube Başkanı Ziya Yenipınar, bombalanan alanların neredeyse tamamının Türkmenlerin yaşamlarını sürdürdükleri yerler olduğunu aktardı. Yenipınar, şunları dile getirdi: “Öncelikle Türk Eğitim-Sen olarak böyle bir organizasyonun içinde kendimizi bulduğumuz için Allah’a şükürler olsun çok mutluyuz. 5 yıldır Türkiye’nin yanı başında, Suriye’de bir iç savaş meydana gelmekte. Tabi komşumuz olması sebebiyle bizi ayriyeten üzmekte. Oradaki bombalanan bölgelerin tamamı ne yazık ki Türkmen kardeşlerimizin yaşadığı yerlerdir. Orada Türkmen kardeşlerimiz, savaş vermekte. Burada sadece çocuk ve eli silah tutmayan yaşlılar var. Dernek başkanımızın da buradaki çabalarıyla Türkmen kardeşlerimiz yeni bir oluşum içine girdiler. Orada aileleri çarpışıyor, mermilere göğüs geriyor. Ama burada da 2 bin civarında Türkmen kardeşimiz var. 3 yıllık mücadele sonucunda daha yeni dernek halini alabildiler. Biz de elimizi taşın altına koyduysak, arkadaşlarımıza yardımcı olabildiysek Türk Eğitim-Sen olarak bundan gurur duyuyoruz.” (HABER-FOTO: KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x