4x4’lük tezgah halen sonuçlanmadı!

4x4'lük tezgah halen sonuçlanmadı!

Türkiye'de çeşitli firmalardan kiralanan 4x4 lüks araçlar 4 yıl önce kaybolmuş ve Terör Örgütü DAEŞ'in eline geçtiği iddia edilmişti. Olayda 16 aracı kaybolan Faruk Salman, yaklaşık 3 milyonluk zararının olduğunu belirterek, ''Adalet istiyoruz'' dedi.

04 Haziran 2018 - 02:02

Suriye’de yıllardır sürmekte olan savaş, oto kiralama şirketlerini de mağdur etti. Çeşitli illerde faaliyet gösteren 30’u aşkın firma, kiralanan lüks arazi araçlarının bir çete tarafından Suriye’ye kaçırıldığı iddiasıyla 4 yıl önce savcılığa başvurmuştu. Aradan geçen 4 yıla rağmen mahkemenin henüz sonuçlanmaması nedeni ile araçlarına da çalıntı konulmadığı için mağdur olduklarını belirten Farksal Rent A Car'ın sahibi Faruk Salman, Kahramanmaraş'ta Bugün Gazetesine açıklamalarda bulundu.

2010 yılından beri şirketlere araç kiralama işi yaptığı belirten Faruk Salman, ''2014 yılında Hasan Sait Yüksektaş'ın kendisini Mersin İskenderun Limanı taşeronu olarak tanıttığını ve kendilerinden 16 tane 4x4 araç kiraladığını belitti. İlk 3 ay düzenli ödeme yaptığı için şüphelenmediklerini belirten Salman şöyle konuştu; '' 3 aydan sonra ki süreçte ödemede problem çıkarmaya başladı. Araçların bir kısmının Suriye'ye gittiğini bize kendisi söyledi. Araçlar gitti, şu an arıyorum bulacağım dedi. Bir süre sonra kendisine ulaşamadık. Ulaşamayınca Mersine, ofisine gittik ve diğer mağdur kişiler ile bir araya geldik. Toplamda 473 tane aracın IŞİD'e verildiğini öğrendik. Kendisine ulaşamadık. Bir süre sonra Adana'da sahte kimlikle araç kiralarken yakalattık. Kendi ismini inkar etti. Karakoldan Emniyet'e parmak izi için götürülürken kaçtı. Oradan sonra İskenderun'da çatışma ile tekrar yakalandı. İskenderun'da savcı serbest bıraktı. Adana'da mahkemede yine savcı serbest bıraktı. Şu anda Şahsın ifadesi alınamadığı için bizim araçlara çalıntı konulmuyor. 4 yıl oldu mahkeme henüz sonuçlanmadı'' dedi.

Suçlamaların odağındaki isim firma sahiplerince yakalanıp polise teslim edilmiş ancak parmak izi tespitine götürülürken kaçmıştı. Olay sonrası 3 polis açığa alınırken, 124’ü lüks arazi 473 aracın akıbeti araştırılıyor ve halen sonuçlanmadı. Kiraladığı araçları Suriye’ye götürerek rejim muhaliflerine ya da IŞİD’e sattığı iddia edilen Hasan Said Yüksekbaş’ın mağdur ettiği İstanbul’daki oto kiralama şirketi sahibi Bülent Ulaşoğlu o dönem gazetecilere yaptığı açıklamada şöyle konuştu; “10 aracımın izini sürmek için ölüm tehlikesine rağmen Suriye’ye gittim. Ancak araçlarımızı götüren kişi hakkında bu kadar şikâyet varken serbest kaldı”

İstanbul, İzmir, Mersin, Elazığ, Ankara, Kahramanmaraş, Adana, Hatay ve Antalya’da yaklaşık 40 oto kiralama firmasını dolandırdığı iddia edilen Hasan Said Yüksekbaş’ın son 1 yılda yaklaşık 500 araç kiraladığı bilgisi de o dönem gazetelerde yer almıştı. Yüksekbaş'ın Kendisini İskenderun ve Mersin limanlarında taşımacılık yapan iş adamı olarak tanıttığı, oto kiralama firmalarını arayarak ellerindeki lüks ve arazi taşıtlarını kiralamak istediğini söylediği, Yüksekbaş Otomotiv Liman İşletmeciliği adlı şirketi adına anlaşma yaptığı öğrenildi.

Şahsın kendilerini internet üzerinden bularak aradığını belirten Faruk Salman, ''Şahıs firmaları arayarak elinde ne kadar araç varsa kiralayacağını belirtiyor. Bunun üzerine bazı firmalar ellerindeki araçları kiralamakla kalmadı bankalardan yüksek faizlerle kredi alarak lüks arazi taşıtları da satın aldı. Araç kiraladığı yerlere ödemeleri ilk aylarda hiç aksatmadığı için güven kazanınca başka araçlara da ihtiyacı olduğunu söyleyerek firmaların yeni borca girerek araç almasını sağladı'' dedi.

Yüksekbaş'ın limandaki işlerinin iyi gittiğini ve daha çok araca ihtiyacı olduğunu söyleyerek firmaları dolandırdığını belirten Salman, ''Firmalardan Toyota Hilux, Volkswagen Amarok, Mitsubishi L 200, Isuzu D Max ve Nissan Navara gibi lüks arazi taşıtları istedi. Yüksekbaş’la ayda 2-3 bin TL’ye sözleşme yapan firmalar da yeni borçlarla yeni araçlar aldı. Fakat, temmuz ayından sonra Yüksekbaş, kiraları ödememeye başladı. Araçlar üzerindeki GPS cihazlarının da başka araçlara takıldığı belirlendi. Yüksekbaş’ın başında olduğu çetenin araçları Suriye’ye götürdüğünü ve 5-7 bin dolara IŞİD ya da rejim muhaliflerine sattığını düşünüyoruz'' dedi.

Faruk Salman, “Bizi internetten bulduğunu söyledi ve İskenderun Limanı için 4 çeker arazi taşıtı istedi. 3 ay içinde 13 tane Toyota Hilux, 3 tane Volkswagen Amarok aldık ve 2 bin 500 liradan kiraladık. 4 ay sorun çıkmadı. Kirayı vermeyince GPS cihazlarını söktüğünü öğrendik. Araçlarımızın bazıları Suriye’de. Sınırdaki hendek kazılınca götüremedikleri ise Türkiye’deki gizli depolarda. Çok büyük bir çete bizleri dolandırdı” dedi.

Yüksekbaş’ın Suriye’ye daha çok lüks arazi taşıtı kaçırdığı iddia edildi. Tüm şiddetiyle savaşın sürdüğü ülkede açık kasa arazi araçlarına kolayca ağır makineli tüfek, doçka, uçaksavar hatta top gibi silahların takılabildiği öğrenildi. Bu tür araçların hem personel hem mühimmat taşımak için uygun olduğu, 4x4 özellikleriyle her yolda kullanılabildikleri vurgulandı.

1 Aralık’ta Adana Seyhan’da Sahte kimlik ve ruhsatsız silahla yakalanan Yüksekbaş, Şakirpaşa Polis Merkezi’nden parmak izi tespitine götürülürken polislerin elinden kaçmıştı. 3 polis ihmalleri olduğu gerekçesiyle açığa alındı. 4 Aralık’ta Hatay’da tekrar yakalanan Yüksekbaş önceki gün ruhsatsız tabanca ve sahte kimlik taşımaktan savcılığa sevk edildi. Savcılığın Yüksekbaş’ı serbest bırakması mağdurları isyan ettirdi. Yüksekbaş’ın hakkındaki suçlamaları, “Ben Aleviyim, IŞİD’e araç satmam. Benim oto kiralama yerim vardı benim de araçlarımı çaldılar” sözleriyle reddettiği öğrenildi.

İstanbul'da Oto Kiralama sahibi Bülent Ulaşoğlu ise o dönem gazetelere yaptığı açıklamada, ''Toplam 10 lüks arazi taşıtını kaptırdığı dolandırıcılara açtığı davanın İstanbul 31. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam ettiğini söyledi. Ulaşoğlu, “2 araçla başladı, 10 oldu. hatta tüm birikimimi kullandım. 6 ay sonra Mersin Emniyet Müdürlüğü’nden arandım. GPS cihazımın başka bir araçta olduğunu öğrendim. Geçen ay tüm riskleri göze alarak Suriye’ye giderek PYD’nin elindeki kentleri gezdim. 3 gün araçlarımı aradım ama bulamadım. Dolandırıcı serbest kaldı biz iflasın eşiğindeyiz” demişti.

Yaklaşık 3 milyon zararı olduğu belirten Faruk Salman, ''Bu süreç içerisinde evim gitti.  Diğer araçlarım gitti ve benim ticaretim bitti. Şu anda normal bir hayat yaşıyorum. Ben burada adalet istiyorum. Bu şahıs istense yakalanmaz mı? Bu araçlara da çalıntı konulur. Biz bu mahkemenin sonuçlanmasını istiyoruz'' dedi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş’ta otomobil tıra arkadan çarptı: 1 ölü
Kahramanmaraş’ta otomobil tıra arkadan çarptı: 1 ölü
Başkan Görgel: “Tarihi Yapılarımızın Restorasyonu Hızlanıyor”
Başkan Görgel: “Tarihi Yapılarımızın Restorasyonu...