80 Yaşında yıllara meydan okuyor!

80 Yaşında yıllara meydan okuyor!

Kahramanmaraşlı güreşçi Remzi Kaya, gençliğinde 20 yıl boyunca güreş yaptı. Bölgesel bazda kazandığı birincilik madalyalarını, yurtdışında kazandığı madalyalarla süsledi. Güreşi bıraktı; ama sporu hiç bırakmadı. Şimdi 80 yaşında; 3 öğün spor yapıyor ve ağırlık çalışıyor.

13 Kasım 2017 - 21:02

Güreş, Kahramanmaraşlı Remzi Kaya için adeta bir tutku. Eskiden köy yerlerinde çalan davul sesi ona güreşi sevdirdi. Önce güreş okuluna kaydoldu; sonra arka arkaya dereceler yaptı. Türkiye dar geldi, yurtdışına, Almanya’ya gitti. Orada da yaptığı güreşlerde birinci oldu. Ne yazık ki Almanya’da ailesinin 1977 yılında yaptığı bir trafik kazası onun hayatında bir dönüm noktası oldu. O günden beri bir daha güreşmedi; ancak sporu hiç bırakmadı.

Eski Güreşçi Remzi Kaya, tecrübeleri ve çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Kaya, “Güreşe küçük yaşlarda başladım. Köyde çit sürmeye giderdik. Karşı köyden davul sesi geldiği zaman çiti bırakır doğru davulun sesine koşardık. Güreşe 13-15 yaşlarında başladım. Ondan sonra Maraş’a geldim. Veziroğlu matbaasında hem bizim antrenörümüzdü hem bizim ustamızdı, onun yanında çalışmaya başladım. 1960’da güreş okuluna kaydoldum. Orada 1964’e kadar güreş yaptım. Türkiye birinciliğine defalarca gittim. Almanya’da güreş yaptım. Orada da 5 yıl güreş yaptıktan sonra Türkiye’ye geldim” dedi.

Kahramanmaraş bölgesinde 5 defa birincilik elde ettiğini kaydeden Kaya, şöyle konuştu: “ Maraş’ı temsilen Türkiye geneli güreş şampiyonlarına gittim. Doğu Anadolu bölgesinde madalyam var. Karakucak da devamlı karakucak güreşi yapardık. Karakucak’ta da 2.’lik madalyam var. Almanya’ya gittikten sonra Bayern bölgesinde birincilik madalyası aldım. 1984’de dönüş yaptım. Güreşi 1977’de ailem kaza yaptıktan sonra bıraktım. 1957’den 1977’ye kadar 20 yıl güreş yaptım. 57 kiloda güreşiyordum. Türkiye şampiyonasına giderken; 67’den 57 kiloya düşüyordum. Geldikten sonra 5 gün içinde 10 kilo alıyordum. Öyle ayarlamıştım kendimi.”

“İMKANIM OLSA DÜNYA BİRİNCİLİĞİ DAHİ ÇOK KOLAYDI”

Türkiye’ye göre; yurtdışında daha fazla imkan olduğunu dile getiren Kaya, şunları söyledi: “Almanya’da dolgun da maaş veriyorlardı. Maçlara olsun antrenmanlara olsun kendi arabamla değil kendi arabalarıyla götürüyorlardı. İmkânları çok iyiydi. O imkânlar burada olsa değil Türkiye birinciliği rahatlıkla Dünya şampiyonu dahi olabilirdim. Şimdi güreştiğim o yıllara büyük özlem duyuyorum. Davul sesini duyduğum an kalbim küt küt atıyor. Nerede güreş olsa şimdi merak ediyorum seyretmeye gidiyorum.”

Gençlikte spor yapanın yaşlılıkta belinin bükülmeyeceğini vurgulayan Kaya, yeni nesillere şu tavsiyelerde bulundu: “Yeni nesiler, gençliklerinin kıymetini bilsinler. Güçlerini, kuvvetlerini korusunlar. Boş durmasınlar! Antrenman yapsınlar. Gençler, çok çalışsınlar. Ben 80 yaşındayım. Bu yaşımda dahi halter çalışıyorum. Ağırlık çalışıyorum. Sporu bırakırsam olmaz. 80 yaşına gelen bir adam spor yapmazsa kasları erir. Benim gençlere naçizane tavsiyem: Gençlikte spor yapanın ihtiyarlıkta beli bükülmez.”

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Diyetisyen Kadrosu Genişletiliyor
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Diyetisyen Kadrosu...
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı