Altın imalatçıları sıkıntıda

Altın imalatçıları sıkıntıda

Kahramanmaraş'ta doların 3,87 lirayı bulması ile gram altının son zamanların en yüksek rakamına ulaşması, kuyumcuların yanı sıra altın imalatçılarını iş yapamaz hale getirdi. Kuyumcular altın satışı yapamadığından, altın imalatçıları ise kalifiyeli eleman sıkıntısından ve üretim olmayışından şikayet ediyor.

28 Ocak 2017 - 20:28

Kahramanmaraş kamuoyunda hemen her gün haberlere konu olan döviz artışı ve beraberinde yaşanan sorunlara, bir yenisi daha eklendi. Bir zamanların "en iyi yatırım aracı" olarak gösterilen altına rağbet git gide düşüyor. Buna sebep olarak bankaların altın toplama kampanyalarını ve dövizdeki artışı gösteren 23 yıllık altın imalatçısı İbrahim Gök, "Dövizdeki yükseliş, iç ve dış tehditlerin ekonomiye yaptığı olumsuz etkiler ana sebep olarak gösterilirken buna bir de bankaların çeşitli kampanyaları eklenince biz altın işi yapan esnaf iş yapamaz duruma geldik" dedi.

 

ÜRETİMDE DÜŞÜŞ YAŞIYORUZ

Kahramanmaraş merkezde yer alan Aras Galeria'da altın imalatçılığı yapan 23 yıllık esnaf İbrahim Gök, "Ülkemiz üzerinde türlü oyunlar oynanıyor. Yaşanılan bu olaylar ekonomiyi haliyle etkiliyor. Dövizin sürekli artış göstermesiyle altın fiyatları da artış göstermekte. Böyle olunca kuyumcu esnafı altın satamıyor, biz de haklı olarak altın üretimi yapamıyoruz. Geçtiğimiz yıllara göre yaptığımız işlerde düşüşler olduğunu söyleyebilirim. 2015 yılında işlerimiz bir tık daha iyiydi" dedi.

 

SİPARİŞLERDE KÜÇÜLMELER VAR

Altın fiyatlarının tarihinde en yüksek değerlerine ulaştığını hatırlatan Gök, "Altın fiyatları aldı başını gidiyor. Hatta gram altın fiyatının iki yüz lirayı da göreceğini tahmin ediyorum. Hal böyle olunca alıcılar tam ya da yarım altın yerine çeyrek altına yöneliyor. Bu da imalatçıların yalnızca çeyrek altın yada daha aşağısını üretmeye mecbur bırakıyor. Artık çeyreğin yarısı ve çeyreği şeklinde altınlarda piyasaya sürülmüş durumda. Bu yüzden bizden çeyrek altın ve çeyrek altınlı bilezik ile ilgili fiyatlar soruyorlar" dedi.

 

KAMPANYALARIN ETKİSİ ÇOK YÜKSEK

Bankaların altın kampanyaları üzerine yaptığı çalışmaların olumsuz sonuçlar doğurduğunu iafde eden Gök, şunları söyledi:

"Bizim en büyük sıkıntımız, bildiğiniz üzere altın önceden en iyi yatırım aracıydı. Nasıl ki bankalar kredi verme işine başladılar, insanlar yatırımlarını bu yöne çevirdi. Bugün çiftçisinden, esnafına kadar hemen herkes ne kazandıysa götürüp bankaya verdi. Önceden kazandığını altına çevirip yastık altı yapardı. Ama şimdi bankaya yatırıyor. Durum böyle olunca kuyumcu satış yapamıyor, biz de üretemiyoruz. Yine de çok şükür az da olsa iş yapıyoruz. İnanıyorum ki yakın zamanda her şey yoluna girecektir."

Kalifiyeli eleman bulma konusunda da sıkıntılar yaşadığını belirterek Gök, gençlerin artık farklı iş kollarına yöneldiğini söyledi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x