Altındaki yükseliş esnafı olumsuz etkiledi

Altındaki yükseliş esnafı olumsuz etkiledi

Altın fiyatlarındaki yükseliş, Kahramanmaraşlı küçük esnafı olumsuz etkiledi. Küresel anlamda yaşanılan savaş ve ekonomik sorunların altın fiyatlarına yansıdığını söyleyen kuyumcu esnafı İsmail Bakır, işlerin eskiye göre düşüş yaşadığını söyledi.

27 Ocak 2018 - 04:20

Altın fiyatlarındaki artışın küçük esnafı olumsuz etkilediğini söyleyen Çinili Çarşı kuyumcu esnaflarından İsmail Bakır, "Küresel anlamda yaşanan olayların etkisiyle altın yükselişe geçti. Fiyatların yüksek olması nedeniyle satışlarımız düştü" dedi.

Altın günden güne yükselişini sürdürürken, çeyrek alttın fiyatı da 262,06 liradan alınıp, 268,61 liradan satışa sunuldu. Altındaki yükselişin küresel bazda bir etkiyle gerçekleştiğine dikkat çeken kuyumcu esnafı İsmail Bakır, "Gram altın 163,76 liradan alınırken, 163,82 liradan satılıyor. Cumhuriyet altını ise 1079,00 liradan alınıp 1095,31 liradan alıcı buluyor. Tam ziynet de 1041,31 liradan alınırken 1074,63 liradan satılıyor. Şimdi fiyatlara baktığımızda, önceki dönemlere nazaran ciddi anlamda bir artış yaşandığını görebiliriz. Yaşanılabilecek bir küresel savaştan en çok nemalanan sektör altın sektörüdür. Baktığımızda ülkemize dış ülkelerden ciddi anlamda bir ekonomik baskı söz konusudur. Sınırlarımızda devam eden hareketlilikte, fiyatlarım yükselmesine sebep vermektedir. Durum böyle olunca kuyumcu esnafı da fiyatların yükselmesiyle satış yapamıyor. Bir örnek vermek gerekirse, iki yıl önce fiyatlar 110, 120 lira aralığındaydı. Şu an bakıyoruz bu rakam 163 liraya çıkmış durumda. Fiyatlar böyle olunca, insanlar yemeden, içmeden kesemez ama altın almayabilirler. Fakat bu rakamlar 120 lira aralığında olsa, satılabilirlik daha fazla olur. İnsanımızın alım gücü olmadığından biz de dışarıya gidip altınımızı satmaya çalışıyoruz" dedi.

 

"EN İYİ YATIRIM ARACI ALTIN "

İnsanlar tarafından altının halen en güvenilir yatırım aracı olarak gösterildiğini söyleyen Bakır, "Altın, içinde bulunduğumuz küresel sıkıntılardan, savaşlardan sürekli nemalanmıştır. Ne zaman bir sorun veya sıkıntı yaşansa, altın sürekli yükselişini sürdürmüş, hiç geriye gitmemiştir. Türkiye üzerinde oynanan oyunlara baktığımızda da en az 2023'e kadar altın fiyatlarının sürekli artışta olacağını tahmin ediyoruz. Bunun için altın her zaman anında nakde çevrilebilen bir yatırım aracı olduğundan ve insanlara güven verdiğinden insanların tercihleri çoğunlukla altından yana olmaktadır" dedi.

 

İMALATÇILARDA ETKİLENDİ

Altın fiyatlarını etkileyen faktörlerin en başında arz ve talep dengesinin geldiğini hatırlatan Bakır, "Talep olmadığından altın imalatçıları da iş çıkartamıyor. Esnafın siftahsız günleri de oluyor. Elbette bir kaç çeyrek altın veya gram altın satışı yaparak günü tamamlayabiliyor. Tabi yaz aylarında düğün, nişan veya özel günlerde insanımız altına yöneliyordu. Kışın ise bu saydıklarımızın sayıları az olduğundan işler de otomatik düşüşe geçiyor" dedi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x