Alzheimer’dan koruyan öneriler!
Reklam

Alzheimer’dan koruyan öneriler!

Alzheimer’ın bilinenin aksine sadece yaşlılık döneminde değil, erken yaşlarda da ortaya çıktığını belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, erken Alzheimer’ın 30’lu yaşların sonundan itibaren başlayarak 60’lı yaşlara kadar görülebileceğini söylüyor. Tanrıdağ, “Hastalıkla ilgili efsanelere inanmayın, yalnız yaşamayın, eve kapanmayın, yaşınızın insanı olmayın, statünüzden sıyrılın, dünyanın merkezinde oturmaktan vazgeçin” gibi önemli önerilerde de bulunuyor.

19 Eylül 2019 - 23:40

Dünyada her yıl 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü olarak anılıyor. Bu özel günde Alzheimer hakkında farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı ve NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, Alzheimer’ın zaman zaman erken yaşlarda da ortaya çıkabileceğini belirterek erken teşhisin önemini vurguladı.

30’LU YAŞLARIN SONLARINDAN İTİBAREN GÖRÜLEBİLİYOR

Erken dönem Alzheimer’ın 30’lu yaşların sonundan itibaren başlayarak 60’lı yaşlara kadar görülebileceğini kaydeden Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, “Erken Alzheimer genetik ve ailesel bir zeminde genç-orta yaşlar arasında ortaya çıkan Alzheimer demektir. Ailesel Alzheimer direkt genetik geçiş gösteren Alzheimer'dir. Erken başlangıçlı Alzheimer'da Kromozom 1,14 ve 21 sorumlu kabul edilmektedir” dedi.

BEYİN TARAMALARI İLE TEŞHİS EDİLİYOR

Erken Alzheimer’ın belirtilerinin daha çok psikiyatrik bulgularla ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, “Erken Alzheimer, ailede Alzheimer hastalarının varlığında beyin taramaları, beyinsuyu analizleri ve genetik kan testi yoluyla teşhis edilir” diye konuştu.

ZİHİN KARIŞIKLIKLARINA DİKKAT

Erken dönem Alzheimer’da unutkanlıktan daha çok zihin karışıklığı ve psikiyatrik bulgular olduğunu kaydeden Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, basit unutkanlığın herkeste olan normal bir durum olduğunu söyledi. Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, yakın dönem unutkanlıklarının dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

ERKEN TANI VE TAKİP ÇOK ÖNEMLİ

Ailesinde Alzheimer hastalığı olanların risk grubunda olduğunu kaydeden Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, erken dönem Alzheimer’ı önlemenin mümkün olmadığını, erken tanıyla takip edilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

İLAÇ TEDAVİSİ UYGULANIYOR

Alzheimer’da ilaç tedavisi uygulandığını belirten Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, tedavinin aksatılmaması gerektiğini vurguladı.

BU ÖNERİLERE KULAK VERİN!

Alzheimer’da yaşam tarzının önemini vurgulayan Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, hastalığı önlemeye ilişkin önemli tavsiyelerde de bulundu:

*Hastalıkla ilgili efsanelere inanmayın!

*Yalnız yaşamayın, eve kapanmayın!

*Hep aynı işlerle uğraşmayın, yeni şeyler deneyin!

*Yaşınızın insanı olmayın! Statünüzden sıyrılın!

*Dünyanın merkezinde oturmaktan vazgeçin!

*Mantığınızdan önce duygularınıza güvenin!

*Kontrollü açlık tavsiye ediliyor!

*Alternatif tıbbın bu konuda yapacağı bir şey yok!

*Bulmaca çözecekseniz sudokuyu tercih edin!

* Nefret duygusundan uzak durun, olumlu düşünün!

* Çocukluğunuzun ve gençliğinizin mekânlarına gidin!

* Müzik dinleyin, mümkünse şarkı söyleyin!

* Sabahları ilk işiniz gazete okumak olmasın!

* TV’de uzun haber ve tartışma programlarından uzak durun!

* Düzenli cinsel yaşam beyni uyarıyor!

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kafanızdaki bütün siyasetçileri unutun! Beyefendi kişiliğiyle o geliyor: Fırat Görgel
Kafanızdaki bütün siyasetçileri unutun! Beyefendi kişiliğiyle o...
“Sanayi sitemiz takviyelerle ayağa kalktı kalkmaya da devam ediyor”
“Sanayi sitemiz takviyelerle ayağa kalktı kalkmaya da devam...