Antik kent halka açılacak

Antik kent halka açılacak

Kahramanmaraş İl Kültür Ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, Germenicia antik kenti çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

12 Ekim 2017 - 16:17

Kahramanmaraş’ın yeraltı ve yerüstü güzellikleri ortaya çıkarttıklarını kaydeden Küçükdağlı: “6 farklı ilçede, 9 ayrı alanda Hummalı bir şekilde kazı çalışması yapıyoruz. Kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Bu kazıları yılsonu itibarıyla bitirilmesini planlıyoruz.”dedi.

 

“Höyük Ve Mağaralardan Tarih Çıkıyor”

2006 yılında Kahramanmaraş’ta yapılan bilimsel müze araştırmalarının şehre büyük etkisi olduğuna değinen Küçükdağlı: “Şehrimizin tarihi doku içerisinde birçok uygarlığa ve medeniyete ev sahipliği yapmasının yanında hem yer altı zenginliği olarak hemyerüstü güzelliğe sahiptir. Teknik çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl şehrimizde 4 tanesi mozaik kurtarma kazısı olmak suretiyle 9 ayrı alanda kazı planımız var. Kazı çalışmaları mozaik kazı çalışması başta olmak üzere, höyükler ve Mağaralarda oluyor. Bu yapılan çalışmalar şehrimizin arkeolojik kent olduğunun kanıtı niteliğinde. 80’den fazla höyüğün tescili tamamlandı. Ama bir o kadar daha höyüğün olduğunu ve bu tespit çalışmalarının tamamlanacağını söyleyebiliriz. Artık şehrimizin turizmin en büyük alt yapılarından olan konaklama sorununu çözdüğünü görüyoruz. 2003 yılında sadece 4 adet Turizm işletme belgesi vardı. Bugün itibarıyla işletme belgeli konaklama tesisi yatırımlarla birlikte 55 otele kadar geldi. Turizm konaklama alt yapısı tamam, ulaşım ise bunun çalışmalar devam ediyor. Kısa süre sonra bu sorununda çözüleceğini düşünüyoruz.”ifadelerini kullandı.

 

“Kamulaştırma Uzun Süreç Alıyor”

Kamulaştırma çalışmalarının zaman aldığına dikkat çeken Küçükdağlı şunları söyledi: “Kamulaştırma yaparken, 10’dan fazla kurumla muhakkak bir iletişim halinde bir çalışma yapmak gerekiyor. Burada en hızlı süreç bile 6 ay sürüyor. Yani yapılan bu işler kolay değil. Biz kamulaştırma tamamlanmadan hukuken veya anlaşmak suretiyle tapuyu alamıyoruz. Tapuyu alamaz isek tahsis yaptıramıyoruz. Tahsis yaptırmaz isek yıkım yapamıyoruz. Bina yıkımı bile günlerimizi alıyor. Bu çalışma için sabır gerekiyor.30’dan fazla parselin kamulaştırması tamamlandı, şuanda 15-20 tanesinin çalışması devam ediyor.  Bunların hepsinin takibi içerisindeyiz. Katkıları nedeniyle bakanlığımıza, belediyelerimize ve vekillerimize teşekkür ediyoruz. Kazılar bittiğinde asıl sorun koruma amaçlı güvenlik sorunu ortaya çıkıyor. Bunların hepsini baştan planlamak gerekiyor. Teşhir, tanzime geldiğinde yine bakanlığımızın koordinesinde gerekli izinler bakanlığımız ve valiliğimiz koordinasyonunda yapılacak. Yakın bir zaman içerisinde halka açık bir çalışmamız tamamlanacak.”

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Diyetisyen Kadrosu Genişletiliyor
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Diyetisyen Kadrosu...
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı