Artık artan ürün fiyatlarının nedeni bilinecek!

Artık artan ürün fiyatlarının nedeni bilinecek!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından alınan karara göre artık meyve sebze etiketlerinde alış fiyatı yazması zorunlu olacak. Gıda Komitesi’nin aldığı karara göre, meyve sebze fiyatlarındaki yükselişe önlem almak amacıyla Hal Kanunu değiştiriliyor.

28 Ekim 2017 - 02:19

Uygulanacak olan yeni etiket sistemini değerlendiren Kahramanmaraş  Kabzımallar Odası Başkanı Orhan Halit: “Bu etiket sistemiyle birlikte tarladan markete kadar fiyattaki artışın sebebi ortaya çıkacak” dedi.

 

“BU DEĞİŞİKLİK HERKES İÇİN İYİ OLACAK”

Marketlerin meyve ve sebze fiyat etiketlerine üretici fiyatı ile kendi alış fiyatını da yazacağını belirten Halit şunları söyledi: “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı değişiklik çalışmasına göre, marketler, meyve ve sebze fiyat etiketlerine, üretici fiyatı ile kendi alış fiyatını da yazacak. Böylece, tarladan markete kadar fiyattaki artışın sebebi ortaya çıkacak. Taslağa göre Hal Kayıt Sistemi üzerinden basılan ve perakende satış noktalarında bulunması zorunlu olan ürün künyelerinde, üretici ve üretim bilgilerinin yanı sıra perakendecinin alış fiyatına da yer verilecek. Böylece tüketici, satın aldığı sebze ve meyvenin satıcılar tarafından hangi fiyata satın alındığını bilecek. Ürünün toptan fiyatını öğrenecek olan vatandaş, satış fiyatı ile kıyaslama yaparsak, tüketim tercihlerini buna göre belirleyebilecek.”

 

“ÜRÜNÜN KALİTESİ VE ÖMRÜ ARTACAK”

Çıkan yasanının uyum sürecinin 2019 yılında olduğunu ve bu süreden sonra sisteme uymayan işletmelere cezai işlemin uygulanacağına dikkat çeken Başkan Halit: “Üretimde verimlilik ayrı, çeşitlilik ayrı bir nokta ama siz ürettiğinizi satamıyorsanız, satamadığınız ürün sizin değildir. Bunu satıyorsanız, pazarlıyorsanız, pazar bulabiliyorsanız bir anlamı var. Dolayısıyla bu noktada hem üreticiyi hem tüketicinin düşünülmesi gerekiyor. Sebze ve meyve soğuk hava zincirinde geldiğinde, tezgahta açıkta durmak yerine kaplarda yer aldığından firenin azaltılması planlanıyor. Çünkü ürünler taşınırken fire veriliyor, taşındıktan sonra da tüketici seçerken zayiat artıyor. Şimdi satışa sunulurken ürünler kaplara konulacak. Böylece sebze ve meyvelerin raf ömrü uzayacak. Bu sistemin uygulanması Batı’da daha kolay ama Doğu’da bu sistem uygulanması biraz zor oluyor. Burada yapılan düzenlemeler insan sağlığı için yapılıyor. Bu konuda esnaflarımızda yavaş yavaş bilinçleniyor. Kayıt dışı ürünlerinin tespit edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x