Aslan’da ilk kez uygulandı!

Aslan'da ilk kez uygulandı!

Kendi tesislerinde lig hazırlıklarını sürdüren Kahramanmaraşspor’da futbolcular laktat testinden geçti.

18 Temmuz 2017 - 07:58

Bu sezon elindeki mevcut kadroyu koruyarak ve eksik yerlere gerekli takviyeleri yapan ve transferde son aşamalara gelerek hedefini şampiyonluk olarak belirleyen Temsilcimiz Kahramanmaraşspor'da ilkkez laktat testi yapıldı. 2017-2018 sezonuna yeni teknik direktör Cafer Aydın ile başlayan ve Teknik Direktör Cafer Aydın'ın isteği üzerine bu sabah 06:30'da oyuncularımızın dayanıklılık ve hız değerlendirmesi laktat testi ile bilimsel yöntemlerle belirlendi. Bugün sabah antrenmanında Pamukkale Üniversitesi'nden gelen uzmanlar Doç. Dr. Yusuf Köklu ve Doç. Dr. Utku Alemdaroğlu laktat testi gerçekleştirmişlerdir. Laktat testi sporcuların dayanıklılık performanslarını belirlenmesi amacı ile yapılmaktadır.  Bununla birlikte test sonucunda sporcuların dayanıklılık antrenmanlar sırasında kullanılacak kalp atımı ve koşu hızları belirlenmektedir ve bunlara göre antrenmanlar planlanarak çalışmalarına devam etti.

 

LAKTAT TESTİ NEDİR?

Laktat testi, kandaki veya beyin omurilik sıvısındaki (BOS) laktat seviyesini ölçer. Kanda oksijen düzeyinde azalma laktatın seviyesinde yükselmeye neden olur. Oksijen azalmasının yanı sıra laktatın aşırı üretimi veya kandan temizlenmesini engelleyen durumlar da laktatı yükselten sebeplerdir. Hücreler tarafından besinlerin enerjiye dönüştürülmesi esnasında ortaya çıkan maddelerden biri olan laktat, kanın asiditesine göre laktik asit halinde de bulunabilir. Çeşitli hastalıklarda yapılan bir test olmasının yanında, sporcuların performansı ile ilgili olarak da kullanılır.

 

LAKTAT DÜZEYİNİN ARTMASININ SEBEPLERİ NELERDİR?

Normal şartlar altında kanda ve BOS’da düşük düzeyde bulunan laktat, oksijen yetersizliği durumunda iskelet kasları, beyin ve daha birçok dokuda daha fazla üretilerek kan seviyesi yükselir. Aslında, solunum havası ile aldığımız oksijen enerji üretimine yeterli olduğu sürece kanda laktat artışı görülmez. Fakat daha fazla enerjiye ihtiyaç duyulduğunda, örneğin spor yaparken kasların çalışması için daha fazla enerji gerektiğinde, yeterli oksijen sağlanamazsa, vücut kaslar için gerekli enerjiyi sağlamak için farklı bir yol kullanır. Bu yol ile de kaslara enerji sağlanır ancak bu yolun dezavantajı daha verimsiz bir enerji bilançosu ve yan ürün olarak laktatın açığa çıkmasıdır.

 

LAKTAT TESTİ NORMAL DEĞERLERİ NELERDİR?

Aşağıda verilen değerler testin yapıldığı laboratuvara, test edilen kanın atardamardan veya toplardamardan alındığına, kullanılan metoda ve testin yapıldığı cihaza göre değişiklik gösterebilir.

Atardamar laktat değeri: 0.5-1.6 mmol/L arasında

Toplardamar laktat değeri: 0.5-2.2 mmol/L arasındadır.

Yüksek değerler ne ifade eder ?

Aşırı egzersiz, spor veya aktivite,

Kansızlık,

Vücuttan aşırı su kaybı,

Sepsis,

Kalp krizi,

Kalp yetmezliği,

Akciğer hastalıkları,

Akciğerlerde sıvı toplanması,

Karaciğer hastalıkları,

Böbrek hastalıkları,

Menenjit,

Alkol zehirlenmesi.

 

TESTİN SONUCUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?

Şeker hastalığı tedavisinde kullanılan metformin veya tüberküloz tedavisinde kullanılan izoniazid gibi ilaçların kullanımı kan laktat düzeyinin belirlenmesinde yanlışlıklara sebep olabilir.

Test öncesi egzersiz yapılması,

Test öncesi alkol kullanımı,

Kan alımı sırasında turnikenin çok uzun süre kullanılması.

(HABER: İLKER YİYEN)

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Yüzlerine Tükürmek Lazım Ama...
Yüzlerine Tükürmek Lazım Ama...