Aslan’da rakip Karşıyaka..

Aslan’da rakip Karşıyaka..

Temsilcimiz Kahramanmaraşspor Spor Toto 2. lig Beyaz grupta 10.haftada kendi evinde İzmir Temsilcisi Karşıyakaspor’u konuk edecek.

28 Ekim 2017 - 01:37

2.lig Beyaz grupta mücadele eden Kahramanmaraşspor, 2.lig Beyaz grupta 10.hafta müsabakasında, 29 Ekim pazar günü saat 19:00'da 12 Şubat stadında Karşıyaka'yı konuk edecek. 2.lig Beyaz grupta son iki maçta 4 puan alan Kahramanmaraşspor, 6 puanla 15.sırada yer alırken, 6 puanı silinen Karşıyaka, 1 puanla 17.sırada yer alıyor.

İşte Pazar günü konuk edeceğimiz Karşıyakaspor’un geçmişi ve yeni sezon öncesi neler yaptığı…

 

Tarihçe;

Karşıyaka Spor Kulübü, İzmir'in 1912 yılında kurulan ilk spor kulübüdür. "Kaf Sin Kaf" K.S.K harflerinin eski dilde okunuşudur. Renkleri yeşil-kırmızıdır. Kulübün tarihinde yer alan Fevzi Fikri Altay, Tahir Bor, Hüsnü Tonak, Sezai Çullu ve altı sporsever kuruculuk vasfını üstlenmektedir. Basketbol ve voleybol başta olmak üzere 9 farklı alanda faaliyet gösteren K.S.K’nın açılımı Kaf Sin Kaf’tır. Yusuf Şimşek’in teknik direktörlüğünü üstlendiği Karşıyaka Spor Kulübü’nün stadı 16.400 kişi kapasiteli İzmir Alsancak Stadı’dır. Fenerbahçe-Galatasaray derbi müsabakaları kadar önem taşıyan Göztepe-Karşıyaka maçları, günümüzün rekabet dozu en yüksek maçları arasında yer almaktadır. İttihat ve Terakki Partisi’nin İkinci Meşrutiyet’i ilan ettiği 1908 yılında Türkiye‘de futbol genellikle yabancılar tarafından oynanmaktaydı. İzmir’deki bütün takımlar Rumlar, Ermeniler ve İngilizler tarafından kurulmuştu. Panionios ve Apollon bu takımların önde gelenleriydi. Maçlar azınlıklar arasında oynanmaktaydı ve bu azınlıklar diğer şehirlerde olduğu gibi İzmir’de de futbola hakim durumdaydılar. Bu tarihte Kadızade Zühtü Işıl, Kadızade Raşit, Süreyya İplikçi, Refik Civelek, Osman Nuri ve Örnekköylü Hüseyin'den oluşan 6 Karşıyaka’lı genç aralarında para toplayarak satın aldıkları futbol topuyla Rus asıllı Karşıyakalı bir aileye ait olan boş bir arsada futbol oynamaya başladılar.

 

İZMİR’İN İLK SPOR KULÜBÜ

Bu arsada futbol oynadıklar bir gün yağmurun çiselemesi üzerine bir zeytin ağacının altına sığınan gençler, azınlıkların futbol sahasındaki egemenliğine başkaldırı hareketi olarak kendi kulüplerini kurmaya karar verdiler ve 1 Kasım 1912 (1328) tarihinde Karşıyaka Muaresei Bedeniye Kulübü'nü yani bugünkü adıyla Karşıyaka Spor Kulübü'nün kuruluşunu gerçekleştirdiler. Kuruluş aşamasında altı genç ile birlikte Hüsnü Tonak, Tahir Bor, Fevzi Fikri Altay ve Sezai Çullu'da yer almıştır. Bu tarihten 1914'te Altay'ın kuruluşuna kadar Karşıyaka, İzmir'deki tek Türk spor kulübü idi. Karşıyaka’nın tarihindeki ilk on biri Kaptan Raşit Kadızade, Suat Karşıyaka, Refik Civelek, Kaleci Salih, Çakır Kemal, Örnekköylü Hüseyin, İtalyan Hanri Barter, Kemal Paşalı Sarı Ali, Muharrem Hüsamettin ve Zühtü Işıl’dan oluşmaktaydı. Kurulan bu takım, Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı'na kadar yabancılarla birçok çekişmeli maç oynamıştır. Karşıyaka Spor Kulübü, kuruluşundan Kurtuluş Savaşı’na kadar geçen sürede hiçbir maçta yenilmemiş, İtalyan ve Yunan şampiyonlarını birçok kez yenerek bu kulüplerin kapatılmasına sebep olmuştur. Karşıyaka Kulübü'nün bir numaralı üyesi ve kurucusu olan Kadızade Zühtü Işıl, I. Dünya Savaşı ve Milli Mücadele'de 8 yıl bir çok cephede savaşmış, hatta Filistin cephesinde “Kanal Harekatı” sırasında İngilizler'e esir düşmüştür. Kurtuluş Savaşı yıllarında İzmir'in çoğunluğunu Rum, Fransız ve diğer yabancılar oluştururken, Karşıyaka ise Türklerin yoğun yaşadığı bir yerleşim birimiydi. Bugün için söylenen "Biz Karşıyakalıyız" ifadesi de Türklerin Anadolu'ya geçerken kendilerini tanıtmak için kullandığı bir parolaydı. Bu parola ile "Biz Türküz" denilmektedir. Santrafor olarak oynayan eski Başbakanlardan Adnan Menderes'in de bulunduğu takım Kurtuluş Savaşı’na katılarak birçok cephede savaşmıştır.

 

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK YENİDEN FAALİYETE GEÇİRDİ

İzmir’e ilk giren Türk kuvvetleri içinde Karşıyaka’lı bazı sporcular da bulunmaktaydı. Mustafa Kemal Atatürk İzmir'in yeniden Türk kuvvetlerinin kontrolü altına girdiği gün geceyi Karşıyaka'daki bir köşkte geçirmiştir. Kendisine verilen yemeğe davet edilen Karşıyaka Spor Kulübü yöneticilerinden, kulübün durdurulan faaliyetlerinin en kısa sürede yeniden başlatılmasını rica etmiştir. 1924 yılında Fenerbahçe Karşıyaka’nın davetlisi olarak İzmir’e geldiğinde maça yoğun bir ilgi gösterildi. O yıllarda İzmir’de Göztepe, Altınordu, İzmirspor ve Bucaspor gibi kulüpler henüz kurulmamıştı. Karşıyaka ile birlikte tek Türk takımı Altay idi. 13 Ekim 1925 tarihinde kulübü ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk kulübün şeref defterine şu satırları yazmıştır: "Karşıyaka Spor Kulübü'nde karşı karşıya bulunduğum gençlik iftihara çok şayandır. Bu gençlik muvacehesinde istikbalin kuvveti, saadeti ne bariz görülmektedir."

Karşıyaka 1926 yılında İzmir şampiyonu olmuştur. Bu şampiyonluktan sonra 24 Haziran 1926 tarihinde Atatürk’ün kulübe ikinci ziyareti gerçeklemiştir. İsmet İnönü ve Fahrettin Altay ile kulübü ziyaret eden Atatürk, Karşıyaka Spor Kulübü’nün cepheden döndükten sonra yeniden kurmuş olduğu takımı ile İzmir Ligi’nde yabancı rakipleri ile yaptığı mücadele sonucunda hiç gol yemeden şampiyon olduğunu öğrenmiş ve bunun üzerine kulübün ambleminde ay-yıldız kullanılmasını istemiştir.

Bu ziyaretinde de şeref defterine şunları yazmıştır: "Bu defaki ziyaretimde geçen aylarda masarrıf ve mesai hizmetin kıymetli asarını gördüm. Teşekkür ve tebrik ederim."

 

"KAF SİN KAF" İSE OSMANLICA' (K S K)'DEN GELMEKTE

1937'de arasında dönemin İzmir Valisi Fazlı Güleç'in zorlaması sonucu Yamanlarspor adıyla Bornovaspor'la birleşti. Bu birleşme 1944'e kadar devam etti. 1951-1959 yılları arasında 8 amatör branşta İzmir şampiyonluğu elde eden Karşıyaka 17 branşta faaliyette bulunan tek spor kulübüdür. Basketbol ve voleybol başta olmak üzere 9 farklı alanda faaliyet gösteren K.S.K’nın açılımı Kaf Sin Kaf’tır ve Osmanlıcadan gelmektedir. Karşıyaka Spor Kulübü günümüzde 9 branşta faaliyetlerini sürdürmekte.

 

FUTBOLDAKİ LİG MÜCADELELERİ

Süper Lig: 1959-1964, 1966-1967, 1970-1972, 1987-1991, 1992-1994, 1995-1996

1. Lig: 1967-1970, 1972-1973, 1980-1987, 1991-1992, 1994-1995, 1996-2001, 2003-

2. Lig 3. Kademe (3. Lig ve 2. Lig B Kategorisi): 1973-1980, 2001-2003, 1964-65,1965-66 sezonlarında ise Süper Lig'te olması gerekirken, 1963-64 sezonundaki Karşıyaka - Kasımpaşa maçında şike olduğu iddaasıyla haksız bir şekilde ligden düşürülmüş fakat takvimler 30 Mart 1966'yı gösterdiğinde ise mahkeme delil yetersizliği nedeniyle Karşıyaka'nın Birinci Lig'e iadesine karar verdi.

 

GEÇEN SEZON KÜME DÜŞTÜLER

Geçen sezon Tüm sezon boyunca güçlüklerle boğuşan Karşıyaka, Yeni Malatyaspor ile 3-3 berabere kalınca, PTT 1. Lig'den düştü. PTT 1. Lig’de Karşıyaka, Yeni Malatyaspor deplasmanında 3-3’lük beraberlik alarak küme düştü. İzmir’in en köklü ekiplerinden biri olan Karşıyaka, 2-0 öne geçtiği maçta skor üstünlüğünü koruyamadı ve 20 yıl sonra alt lige düşme kabusu yaşadı. Karşıyaka Kayseri Erciyesspor’dan sonra PTT 1. Lig’den düşen 2. takım oldu.

 

20 YILIN KABUSU

Geçen sezon 2 defa 2 farklı takım kurarken 5 teknik adamla çalışan Karşıyaka, tüm çabasına rağmen aylardır son sıradan kurtulamadı. Kaf-Kaf, 20 yıl aradan sonra bir alt lige düşmenin üzüntüsünü yaşadı. İzmir’in en çok taraftara sahip olan kulüplerinden Karşıyaka, en son 2000 yılında 2. Lig’e düştü. 2003 yılından bu yana PTT 1. Lig’de mücadele veren Ege temsilcisi, toplam 16 sezon mücadele verdiği Süper Lig’e 1995-96 sezonundan bu yana çıkamıyor.

 

EKONOMİK SIKINTILAR TAKIMI BİTİRDİ

Karşıyaka tüm sezon boyunca ekonomik sıkıntılarla boğuştu. Güncel borcu 35 milyon TL civarında olan yeşil-kırmızılılar, bu borcun üzerine yeni sezonda ancak 1 milyon TL ekleyebilecek. Yüzde 3'ü aşan borçlar, yöneticilerin kişisel sorumluluğunda olacak.

SÜPER LİG TECRÜBESİ OLAN OYUNCULAR KÜSTÜRÜLDÜ

 

Takıma liderlik edebilecek olan Süper Lig tecrübesi yüksek futbolculardan Necati Ateş ve Çağlar Birinci, kadro dışında bırakıldılar. Kötü performans sergilediği gerekçesiyle Galatasaray’da kariyerinin zirvesine ulaşan Necati Ateş kapı dışarı edildi. Antrenmanda takım arkadaşı Gökhan Ünal ile kavga eden Çağlar Birinci’nin de bileti kesildi.

 

2.LİGDE SIKINTILI BAŞLADI

Geçtiğimiz sezondan transfer yasakları devam ediyor, dolayısıyla öncelikli hedefleri kadroyu korumaktı ancak Ali Kemal Özkan, Okan Şahingöz, Cenk Özbey ve Tugay Kırcalı 4 oyuncu ayrıldı.

Ligin alt sıralarından bir türlü kurtulamayan İzmir ekibinde sıkıntılar büyüyor. TFF 2. Lig Beyaz Grup'ta Zonguldak Kömürspor ile seyircisi önünde 0-0 berabere kalan Karşıyaka, 1 puanla Silivrispor ile ligin dibine demir attı. FIFA ve Türkiye Futbol Federasyonu'ndan gelen üst üste 3'er puan silme cezasına engel olamayan Karşıyaka yönetimi, Zonguldak Kömürspor maçı sonrası teknik direktör Atilla Güneş'in de istifasını engelleyemedi. Birçok sorunla tek başına mücadele etmek zorunda kalan Güneş, geçen sezon 12 bu sezon 9 olmak üzere 21 hafta görev yaptığı KSK'den istifa etmek zorunda kaldı. Yeşil-kırmızılılar, 9 haftada 1 galibiyet 4 beraberlik ve 4 yenilgi alarak 7 puan toplamasına rağmen FIFA ve TFF'den gelen toplam 6 puan silme cezası nedeniyle 9. haftayı 1 puanla İstanbul temsilcisi Silivrispor'un üzerinde 17. sırada tamamladı.

 

ŞEHİR CEZALARA KARŞI KENETLENDİ

TFF 2. Lig Beyaz Grup’ta kümede kalma mücadelesi veren Karşıyaka'da camia FIFA'dan gelecek 9 puan silme cezasına karşı kenetlendi. Yeşil-kırmızılılar 3 puan silme cezasına neden olacak bir dosyayı toplanan 13 bin 423 euro ödeyerek kapatırken diğer 2 dosya için de sosyal medya ve şehir olarak kenetlenmişti. Eski futbolcularından Banahene’ye olan borcu nedeniyle hem FIFA’dan hem de Türkiye Futbol Federasyonu Ulusal Kulüp Lisans Kurulundan 3’er puan silme cezası alan Karşıyaka’da taraftarlar, kulübe yeni ceza gelmemesi için kampanya başlattı.

 

KARŞIYAKA 9 PUAN SİLME CEZASINDAN KURTULDU

Eski futbolcularından Okan Şahingöz’ün Hollanda’daki yetiştirici kulüplerine vermesi geren 78 bin Euro’yu veremediği için 9 puan silme cezasıyla karşı karşıya kalan Karşıyaka Spor Kulübü’ne bir iş adamı 100 bin TL bağış yaptı. İzmir’in köklü kulüplerinden Karşıyaka, Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak’ın yaptığı 100 bin TL’lik bağış sonrası 9 puan silme cezasından kurtuldu. Bağışı sosyal medya hesabından duyuran Karşıyaka Spor Kulübü, Sancak’a teşekkür etti. Karşıyaka’nın eski futbolcularından Okan Şahingöz’ün Hollanda’daki yetiştirici kulüplerinin talebini değerlendiren FIFA Disiplin Komitesi, Karşıyaka’ya 25 Ekim’e kadar süre verdi. Yeşil-kırmızılı kulüp, takıma 2014-2015 sezonunda transfer olup bu sezon başında ayrılan gurbetçi futbolcunun Hollanda’daki eski kulüpleri Almare City, AZ Alkmaar ve AFC’ye 25 Ekim’e kadar toplam 78 bin Euro yetiştiricilik bedeli ödeyememesi durumunda, her kulüp için 3’er puan olmak üzere toplam 9 puan silinecekti.

 

KSK'DE NE VARSA TARAFTARDA VAR

Şu ana kadar 6 puanı silinen Karşıyaka'da Okan Şahingöz'ün yetiştiricilik bedeli için gerekli 80 bin Euro için taraftarların başlattığı kampanya çığ gibi büyüyor. Çarşamba gününe kadar 350 bin lira toplaması gereken aksi halde 9 puan silme cezasıyla karşı karşıya kalacak olan KSK'de yönetim bu para için sessiz kalınca taraftarlar başlattıkları kampanya ile şu ana kadar 100 bin lira topladı.

Bu paranın bugün 200 bin liraya ulaşması ve Karşıyaka Belediyesi ve Yaşar Holding'in desteğiyle çarşamba günü hedeflenen miktarın yatırılması bekleniyor.

 

2017-2018 TRANSFER RAPORU:

GELENLER; Transfer yasağı var. Geçen sezon ki kadroyu korumaya çalışıyorlar.

GİDENLER; Cenk Özbey,*Geri döndü Okan Şahingöz(Şanlıurfa),Behram Zülaloğlu, Ali Kemal Özkan (Zonguldak Kömürspor),Tugay Kırcalı

GEÇEN SEZON NE YAPTI ?

2.Lig Kırmızı Grupta 54 puanla 6.oldular.

HEDEFLERİ NE ?

İlk 5 Play Off

HAZIRLIK MAÇLARI

Karşıyaka 4 - 3 Bergama Belediyespor

Karşıyaka 0 - 3 Diyarbekirspor

Karşıyaka 2 - 2 Anagold 24Erzincanspor

Menemen Bld. 2 - 1 Karşıyaka

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş'ta Mayıs Ayında Kar Yağdı: İklim Değişikliği Belirtileri Artıyor
Kahramanmaraş'ta Mayıs Ayında Kar Yağdı: İklim Değişikliği...
Başkan Akpınar, Çalışmaları Yerinde İnceledi
Başkan Akpınar, Çalışmaları Yerinde İnceledi