Atıksular temizleniyor!

Atıksular temizleniyor!

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan, Türkiye'nin en büyük ve en modern Atıksu Arıtma Tesisi olan Kahramanmaraş Merkezi İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi faaliyet göstermeye devam ediyor.

16 Nisan 2018 - 04:02

Kahramanmaraş’a çevre gururu daha temiz bir çevre için faaliyetlerine devam ediyor. 

Günlük 111.000  M3 Atıksu arıtan tesiste, Enerji Üretimi sağlayan Anaerobik Çamur Çürütücü, Termal Çamur Kurutma ve Koku Giderimi sağlayan Koku Giderim Ünitesi ilaveli İleri Biyolojik şekilde çalışmalarını sürdürüyor.

Kahramanmaraş Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi şu şekilde tanımlanıyor; Avrupa Birliği standartlarında Türkiye’nin en modern artıksu arıtma tesislerinden birisidir. Kahramanmaraş İli Onikişubat İlçesinin güney batısındaki Gayberli Mevkii Sır Baraj Gölü yakınındaki 242.683,376 m2 alanda yapılan atıksu arıtma tesisi evsel atıksuların arıtılması amacıyla 2030 yılı ve 2045 yılı gereksinimlerini karşılayacak şekilde iki etap olarak projelendirilen Atıksu Arıtma Tesisi 1.320.000 kişilik nüfusa hizmet verecek kapasitede olup arıtılan atıksular AB deşarj kriterlerine uygun olarak Sır Barajına iletilecektir. Tesis inşa edilmeden önce Kahramanmaraş kent merkezinde oluşan ve kanalizasyon sistemi ile toplanarak uzaklaştırılan atıksular, arıtılmadan doğrudan Sır Barajı Gölüne deşarj ediliyordu. Daha temiz bir çevre için inşa edilen atıksu arıtma tesisinin işletmeye alınması ile daha önce kontrolsüzce Sır Barajı Gölüne deşarj edilen atıksular; son teknolojiyle ileri biyolojik arıtma prensiplerine göre, atıksuda bulunan karbonun yanı sıra, kirliliğe yol açan azot ve fosfor giderimi de yapılmak sureti ile arıtılıp temizlenerek, tekrar doğaya kazandırılıyor. Bu sayede, Sır Baraj Gölünün kirlilik yükünün azaltılarak su kalitesinin korunması ve yanı sıra % 90’ı şehrimiz sınırlarında bulunan Ceyhan Havzasının da korunması hedeflenmektedir.

Müteahhit firmanın Teknik Ofis Şefi olan aynı zamanda İnşaat Mühendisi Ali Kemal Nakipoğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Arıtımın istenilen düzeye ulaştığını ve Kahramanmaraş'ın atıksuyunun Sır Barajına deşarj edildiğini söyledi. Nakioğlu, ''Dünya ve Avrupa standartlarında istenilen biyolojik arıtma yapılmış olup suyun deşarjı sağlanıyor'' dedi.

HABER-FOTO: ÖMER FARUK SALMAN

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x