Av. Çalkaya: “Depremzedeler DASK’tan ek ödeme alabilirler”

Av. Çalkaya: “Depremzedeler DASK’tan ek ödeme alabilirler”

Çalkaya Hukuk Bürosu Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ömer Faruk Çalkaya, “Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden 11 il etkilendi. Bu illerde başta binalar olmak üzere birçok yapı hasar gördü. Söz konusu yapılarda sigortası olanlara bazı ödemeler yapıldı ve yapılmaya devam ediyor.”

20 Mart 2024 - 04:52

Çalkaya Hukuk Bürosu Yönetim Kurulu Başkanı Av. Çalkaya yaptığı açıklama da; “DASK tarafından az, orta ve hatta hasarsız bina sahiplerine deprem nedeniyle ödemeler yapıldı. Az hasarlı yapılara poliçedeki sigorta bedellerinin yüzde 15'i, orta hasarlı yapılara ise yüzde 50'si ödeme sağlandı.

Hasarsız yapılara yapılan ödemeler ise oransal olarak değişkenlik göstermektedir. Yapılan bu ödemeler somut bir tespite dayanmamakta olup depremzedelerin uğradığı zararı karşılamamaktadır. Hatta depremde evleri ve iş yerleri zarara uğrayan depremzedeler hasarlı yapılarını onarmak istediklerinde yaptıkları harcamaların da aldıkları bu ödemeleri geçtiği de görülmektedir.

Deprem tarihinde DASK tarafından hazırlanan zorunlu deprem sigortası geçerli olan depremzedeler zararlarını karşılayacak miktarları poliçedeki sigorta bedellerini geçmeyecek kadarıyla alabilirler. Keza zorunlu deprem sigortasının haricinde, genellikle yüksek sigorta bedelleriyle birden çok riski teminat altına alan özel sigortası bulunan depremzedeler de DASK'tan aldıkları ödemelerin haricinde farklı teminatlar için ek ödeme alabileceklerdir. Depremzedelerin ek ödeme almak için hak iddia etme süresi deprem tarihinden itibaren 2 sene olup süresi içerisinde bu haklarını kullanabilmek için hukuki yollara başvurmayı ihmal etmemeleri gerekmekte olup aksi halde alacaklarının zamanaşımına uğrayacağını da ayrıca belirmekte fayda vardır.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Diyetisyen Kadrosu Genişletiliyor
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Diyetisyen Kadrosu...
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı