Balık üreticileri sorunlarla boğuşuyor!

Balık üreticileri sorunlarla boğuşuyor!

Dolar fiyatlarının yükselmesi tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’taki balık üreticilerini de etkiledi. Balık üreticisinin her yıl artan masrafları, balık fiyatlarının yükselmesini de etkiliyor.

02 Aralık 2017 - 02:48

Kahramanmaraş’ta balık üreticisi Özkan Kekeç, balık yemi üreticilerin satışlarını dolar üzerinden yapmasını eleştirerek, “Yem üreticileri dolar üzerinden satış yapıyorlar. Üreticiler yerli ama satışlarını dolar üzerinden oluyor. Dolardaki hareketliliklerde bizim işlerimizi etkiliyor. Bizler ise bu fiyat yükselmesini balık satışlarına hemen yansıtamıyoruz. Zaman zaman işlerimizde sıkıntılar yaşanıyor” dedi.

 

“Balıkçılıkta Belirsizlik Var”

Şehirde bilinçsizce tüketimin hat Safalarda olduğunu kaydeden Kekeç konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şehirde aile ile gidilebilecek balık restoranları sınırlıdır. Bilinçsiz bir tüketim söz konusu, insanlar tavuğu tercih ediyor ama balığı tercih etmiyor. Hâlbuki aynı fiyat değişen bir ey yok. Balık sektörünün geleceğini düşünemiyoruz, önümüzü göremiyoruz, balıkçılıkta belirsizlik var. Bu sıkıntımızın nedeni ise doların yükselmesidir.İşlerimiz şuan için sıkıntılıdır. Dolar yükseldiği zaman balıklara otomatik olarak zam gelir. 1 kamyon yemde 15 milyar civarında bir fark söz konusu oluyor. 2 aydır sattığımız balıkları zararına satıyoruz. Tabi ki bunu sadece yem olarak düşünmemek lazım, Nakliye işinde de mazot fiyatları yükseldi. Şuan için bu artan yem fiyatlarına karşın balık fiyatlarını arttırmadık. Fiyatlar yazın satılan fiyatlardadır. Yılbaşından sonra fiyatlarımıza yansıtacağız. Balık sektörünün geleceğini düşünemiyoruz, önümüzü göremiyoruz, balıkçılıkta belirsizlik var. Satışlarımız istediğimiz tarzda olmuyor. Bazen personelin maaşını ödeyemiyoruz. Yeri geliyor yemleri vadeli alıyoruz. Zamlarımızı hemen yapamıyoruz. Yem alırken doların düşmesini bekliyoruz. Bazen mecburen almak zorunda kalıyoruz.”

 

“Yıllık Bin Ton Balık Üretimi Var”

Balık üreticisini en çok yem fiyatlarının etkilediğini ve balık üreticisinin giderlerinin her yıl arttığına dikkat çeken Özkan Kekeç şunları söyledi: “30 yıldır şehrimize hizmet vermekteyiz. Bizim üretimimiz fazla çevre şehirlere satışlar yapıyoruz. İşleme tesislerine gelen balıkların çıkışları Maraş olarak görünüyor. Şehrimizde genel olarak Yıllık bin ton civarında bir üretim söz konusudur. Şehrin üreticileri genelde iç piyasaya servis ediyor. Şuan için üretimde bir düşüş söz konusu. Balık üretimini en çok yem etkiliyor. Onun dışında üreticinin herhangi bir sıkıntısı yok. Yem üreticileri dolar üzerinden satış yapıyorlar. Üreticiler yerli ama satışlarını dolar üzerinden yapıyorlar. Vatandaşlarımız genelde et tüketiyor, balık tüketimi fazla olmuyor. Geçmiş yıllara göre balık kültürü gelişiyor. Bu zamanla oluşacak bir şey, biz balık kültürünün oluşacağına inanıyoruz. Aile ile gidilebilecek balık restoranları sınırlıdır. Bilinçsiz bir tüketim söz konusu, insanlar tavuğu tercih ediyor ama balığı tercih etmiyor. Hâlbuki aynı fiyat değişen bir şey yok.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x