Başbakan Düzbağ Projesi için geliyor!

Başbakan Düzbağ Projesi için geliyor!

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’nin en büyük 2’nci içme suyu projesi olan 103 kilometrelik Düzbağ İçme Suyu İshale Hattının temelini atmak için bugün Gaziantep’e geliyor.

06 Nisan 2017 - 16:20

Gaziantep’in içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılaması için Çağlayancerit’in Düzbağ Mahallesi’nden temin edilecek içme suyu ishale hattının temel atma töreni, bugün Şehitkâmil Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek.  

Gaziantep il merkezinin, Şehitkâmil ve Şahinbey ilçelerinin içme ve kullanma suyu ihtiyacını artık Çağlayancerit’in Düzbağ Mahallesi’nden karşılanacağını belirten Devlet Su İşleri (DSİ) 20. Bölge Müdürü Emrah Köleoğlu, buradan 104 bin 444 metre uzunluğundaki isale hattı ile yıllık 96,6 milyon metreküp içme ve kullanma suyu sağlanması hedeflendiğini kaydetti. Köleoğlu, Başbakan Binali Yıldırım’ın Gaziantep’e can suyu olacak Düzbağ İçme Suyu İshale Hattının temelini Gaziantep’ten atacağını bildirdi. Malzeme dahil maliyeti 1 milyar 250 milyonu bulan işe fiilen 7 Şubat 2017 tarihinde başlandığını hatırlatan Bölge Müdürü Emrah Köleoğlu, şunları söyledi: “7 Şubat 2019 tarihinde tamamlanması hedeflenen iş ile Gaziantep ilinin içme ve kullanma suyu ihtiyacı, Düzbağ Barajı devreye girinceye kadar Düzbağ Regülatörü’nden yani Göksu Nehri üzerinde alınacak.”

Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler ise yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Yıldırım'ın projenin temel atma törenine katılmasının, projeye verdiği önemin bir göstergesi olduğunu kaydetti. Gaziantep'in içme suyunun Kahramanmaraş'ın yer altı ve yer üstü kaynaklarından karşılandığına dikkat çeken Sönmezler, açıklamasında; “Gaziantep halihazırda içme suyu ihtiyacının yüzde 73’ü, 52 kilometre mesafedeki Kartalkaya Barajı'ndan, yüzde 21'i, 42 kilometre mesafedeki Mizmilli Kuyuları’ndan ve yüzde 6’sı ise şehir merkezi kuyularından karşılanıyor ve bu da yüksek elektrik maliyetleriyle getiriyor. Kartalkaya Barajı'ndan sonra 3 pompa istasyonundan kademeli olarak toplam 372 metre, Mizmilli yer altı suyu kaynaklarından sonra yine 3 pompa istasyonundan kademeli olarak 550 metre şehir içinde açılmış bulunan münferit kuyular ve suyun şebekeye dağıtımı işleminde ise farklı kademelerde terfi, yani suyun taşınmak üzere pompalanması işlemi yapılmakta ve bu işlemler ciddi maliyetlere sebep olmaktadır.” İfadelerine yer verdi.

Gaziantep’in içme suyuna büyük bütçeler ayrıldığına işaret eden Sönmezler, şunları kaydetti: “Gaziantep'e, enerjiden bağımsız bir şekilde su getirmek ve uzun yıllar boyunca su kesintisi yaşatmadan, kaliteli ve uygun maliyetli su sağlamak için yapılan çalışmalar, ihtiyacın, Gaziantep'e 130 kilometre mesafede Düzbağ Beldesi’nde bulunan Göksu Çayı'ndan karşılanabileceğini göstermiş ve Düzbağ Projesi ortaya çıkmıştır. GASKİ’nin projesini yaptığı Düzbağ Projesi, Gaziantep’in bir kurtuluş reçetesi olacak. Düzbağ başlangıçta regülatöre dayalı olarak çözümlenecek, regülatörün bitmesiyle Gaziantep yüzde 75 mertebesinde daha uygun maliyetle suya kavuşacak. Barajın bitmesiyle de tamamen cazibeyle, herhangi bir enerjiye ihtiyaç olmadan Gaziantepliler bu suya kavuşmuş olacaklar.” Türkiye’nin en büyük 2’nci içme suyu projesi olarak hayata geçecek Düzbağ Projesi kapsamında, 103 kilometrelik bir mesafeden getirilecek su için, 2.6 metre çaplı borulardan oluşan bir isale hattı inşa edileceğini ifade eden Sönmezler, isale hattının şehre doğal eğimle su temini amacını sağlayabilmesi için 3 bin 600 metre uzunluğunda, 5.6 metre çapında bir tünel açılacağını bildirdi. Sönmezler, şu bilgileri aktardı: “Proje, 2 aşamadan oluşuyor. Birinci aşamada ishale hattının 103 kilometre isale hattı ve regülatör yapılması planlanıyor. Proje İstanbul'a su temin edilen Melen Projesi’nden sonra Türkiye'nin 2’nci büyük projesi olacak. 2016 yılında inşaat ihalesi yapılan proje için Kalyon İnşaat ile 898 milyon lira bedelle sözleşme imzalandı. 07 Şubat 2017 tarihinde yer teslimi yapılarak işe başlanan projenin ilk bölümünün 2019 yılında tamamlanması planlanıyor.

İkinci aşamada DSİ tarafından projesi ve inşaatı yapılacak barajla Gaziantep’e tamamı kesintisiz su temini sağlanacak.” Düzbağ İçme Suyu İshale Hattının faaliyete geçmesiyle Gaziantep’in su aldığı Pazarcık’taki Kartalkaya Barajı’nın da yükü hafifleyecek. (HABER: KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş Havalimanı Nisan Ayı İstatistikleri Açıklandı
Kahramanmaraş Havalimanı Nisan Ayı İstatistikleri Açıklandı
Büyükşehir Belediyesi, Dulkadiroğlu’nda Yol Yenileme Çalışmalarını Yoğunlaştırdı
Büyükşehir Belediyesi, Dulkadiroğlu’nda Yol Yenileme...