Bireylerin ruh sağlığı toplumu ilgilendiriyor!

Bireylerin ruh sağlığı toplumu ilgilendiriyor!

Sağlık söz konusu olduğu zaman ilk aklımıza gelen beden sağlığıdır. İnsanlar beden sağlıklarına genellikle daha çok önem verirler. Oysa yaşamın her döneminde fiziksel sağlık kadar ruh sağlığı da önemlidir. Ruh sağlığı, erken çocukluktan hatta anne karnından ölüme kadar devam eden ve düşünce, iletişim becerileri, öğrenme, duygusal gelişim, kendine güven gibi bir dizi süreci de ifade eden bir kavram...

09 Ekim 2015 - 21:35

Objektif karar almak, bedeni tehlikeye atacak ruhsal çöküntülerden kurtulmak, sosyal ve ekonomik yükleri hafifletmek adına yapılan desteğe psikolojik destek denildiğini anlatan Acıbadem Adana Hastanesi Psikoloğu Meriç Mavi, “Günümüzde ‘psikolojik yardım’ denildiği zaman toplumda oluşan yanlış algıyı yıkmak için çeşitli projeler geliştirilmekle beraber, insanlara psikolojik yardımın da en az diğer tıbbi yardımlar kadar önemsenmesi gerektiği daha sık anlatılmalıdır” diyor.

RUH SAĞLIĞI PROBLEMLERİNİN TOPLUMA BİR MALİYETİ VAR

“Türkiye ruh sağlığı profili” çalışması, Türkiye'de nüfusun yüzde 18'inin yaşam boyu bir ruhsal hastalık geçirdiğini göstermekte. Bu profil, ülkemizin hastalıklar sonucunda oluşan maliyet bütçesinin sonuçlarını da görmemizi sağlıyor. Sağlıklı olarak geçirilen bir yılın kaybına neden olan hastalıklar listesinde depresyon, maliyet göstergesinde 4. sırada yer almakta” diyen Psikolog Meriç Mavi, ülkemizde ruh sağlığı alanında yapılan araştırmaların sonuçlarından birinin de Türkiye ruh sağlığı sisteminin diğer Avrupa ülkelerinin sistemleri incelenerek "toplum psikiyatrisi modeline" geçişi yönünde olduğunu söylüyor.
“Ülkemizde psikiyatri ve psikoloji bölümünün okutulup, geliştirilmeye çalışıldığı günden bu yana hep hastane psikiyatri modeli ön planda tutulmuş. Bunun sonucunda insanın ruh haline önem arz etmesi gereken bilimin toplum için verimli çalışmadığı söylenebilir. Ancak, önümüzdeki yıllarda tıpkı İngiltere ve Almanya'da 30 yıldır uygulandığı gibi daha iyi koşullarda psikiyatri hizmetinin verilmesi beklenmekte” diyen Psikolog Meriç Mavi, Dünya Sağlık Örgütü’nün de ülkelere ruh sağlığı politikası, eylem planı ve programı oluşturmalarını önerdiğini anlatıyor.

BAZI HASTALAR İÇİN ÖZEL BAKIM GEREKMEKTE
Türkiye'nin hastanelerdeki psikiyatri bölümlerinde yatış için ayırdığı yatak kapasitesinin, diğer Avrupa ülkelerine oranla çok geride kaldığını anlatan Psikolog Meriç Mavi, “Kronik psikotik hastaların yüzde 10-15'i bakım gerektirmekte. Bu hastalara ayrı bir ilgi gösterilmesi için hastane odası koşullarının ve bakımlarının titizlikle ayarlanması, hastaların topluma tekrardan adapte olup hayata yeniden başlayabilmeleri için en önemli faktörlerdendir” diye konuşuyor.

Ayrıca, hastaların haklarını koruma amaçlı, özellikle istemsiz yatışları düzenleyecek bir ruh sağlığı yasasının olmadığını belirten Psikolog Meriç Mavi, gerekli düzenlemelerin yapılması ile beraber hastaların korunduklarını bilmelerinin sağlanarak onları tedaviye yönlendirmenin olumlu geri dönüş almayı da kolaylaştıracağını söylüyor.

İNSANLARIN PSİKOLOJİK DESTEĞE İHTİYAÇLARI OLABİLİR
Hastaların sadece somatik yani bedensel bir ağrı dışında ruhsal sıkıntılar yüzünden de bir desteğe ihtiyaçları olabileceğini vurgulayan Psikolog Meriç Mavi, günümüzde gelişmeye devam eden psikiyatri dalının ileride daha bütüncül ve topluma yardım edebilecek duruma geleceğini belirterek toplumdaki insanların ruh sağlığının o toplumun da ruhsal açıdan sağlıklı olup olmadığını belirlediğini sözlerine ekliyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x