Biyonik kulağa devletten destek

Biyonik kulağa devletten destek

Yeni doğan her bin bebekten biri, işitme engelli olarak dünyaya geliyor. Duyma eylemi gerçekleşemeyince dilsizlikle birlikte durum daha da içinden çıkılmaz bir hal almaya başlıyor. Aynı oranda, hayatımızın ilerleyen dönemlerinde çeşitli nedenlerden dolayı işitme kaybı yaşayabiliyoruz. Ancak günümüzün ileri teknolojileriyle geliştirilen tıbbi cihazlar, işitme duyusunu geri kazandıracak ve bir duyu organının yerini alabilecek çözümler sunuyor.

02 Ocak 2018 - 05:07

Çocuklar genellikle 3 yaşından önce konuşmayı öğrenirler. Ancak doğuştan gelen duyma problemleri konuşma bozukluklarına ve hatta konuşamamaya sebep olabiliyor. Duyma yetisini kullanamayan çocuklar, konuşmaları algılayamıyor ve bunun sonucunda da konuşamıyorlar. Yapılan taramalar ile doğuştan veya sonradan oluşan işitme kayıpları tespit edilerek ileri teknolojiye sahip tedavi yöntemleri uygulanabiliyor. Emsey Hospital Kulak Burun Boğaz uzmanı Doç. Dr. Arif Şanlı, “Hiç duymayan veya ileri derece işitme kaybı olan çocuklara erken yaşlarda biyonik kulak ameliyatı yapıldığı takdirde, verilen bir eğitimle hem duymalarını hem de konuşmalarını sağlamak mümkün” diyerek sağırlığın ve dilsizliğin erken yaşta tedavi edilebileceğini ifade etti.


Kişiler geçirdikleri kaza veya rahatsızlıklar sonucunda işitmelerini tamamen kaybedebilir veya ileri derecede işitme kaybı yaşayabilirler. Doğuştan veya sonradan meydana gelen bu gibi durumlar neticesinde uzun yıllar duyma yetisini kaybeden kişilerde ise konuşma yetisi kaybolmaya başlıyor. Bu gibi durumlarda sıradan işitme cihazlarının çözüm getiremediğini, biyonik kulak tedavisinin en etkili yöntem olduğunu belirten Emsey Hospital KBB Uzmanı Doç. Dr. Arif Şanlı, “Normal işitme cihazları dışarıdan gelen sesi yükselterek kulak içine gönderiyor. İç kulaktaki hücrelerin ileri derece hasar alması durumunda ise ses ne kadar yükseltilip gönderilse de işitme sağlanamıyor. Sesi dış kulakta yükselten işitme cihazlarının aksine koklear implant, kulağa gelen sesi elektrik enerjisine çeviriyor. Elektrik enerjisine çevrilen ses sinirler yoluyla beyine aktarılarak işitme gerçekleştiriliyor.’’ diyerek, biyonik kulak teknolojisinin en ağır hastalara dahi tedavi imkanı sunduğunun altını çizdi.


Biyonik kulağa devletten destek

İki kulağında da ileri derecede işitme sorunu olan veya doğuştan işitme problemleri yaşayan hastalara 6 ay işitme cihazı kullanılması öneriliyor. Bu cihazdan fayda görülmemesi durumunda ve bir takım teknik uygulamalar sonrasında hastalar, biyonik kulak ameliyatı için sağlık kurulu raporu alabiliyor. Bu rapora sahip hastaların biyonik kulak ameliyatı masrafları ise devlet tarafından karşılanabiliyor.


Estetik kaygısı olanlara biyonik kulak

Yeni biyonik kulak teknolojisinin avantajlarından bahseden Şanlı, “Maalesef bazen sırf görüntüden dolayı bu ameliyatı olmak istemeyen hastalarla karşılaşabiliyoruz. Ancak günümüzde daha estetik, hatta saçın içerisinde gözükmeyen cihazlar üretilebiliyor. Biyonik kulak alanında gelinen bu nokta estetik konusunda ki endişeleri de ortadan kaldırıyor.” diyerek görsel nedenlerle ameliyat olmak istemeyen kişilere müjde verdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL oldu, satışlar yüzde 12 arttı
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL...