"Biz hiçbir topluma yapılan haksızlığı tasvip...

"Biz hiçbir topluma yapılan haksızlığı tasvip etmedik"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile Sancak bölgesinin en büyük şehri Novi Pazar'da anlaşmaların imza törenine katıldı, sonrasında halka hitap etti.

13 Ekim 2017 - 02:33

Ardından Novi Pazar Belediyesi önünde, Sancaklılara hitap edeceği alana Vucic ile gelen Erdoğan'a halk, bir süre "Sultan Erdoğan" diye tezahüratta bulundu.

"Sırbistan'ın bu güzel bölgesinin güzel, yiğit, dobra insanları, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Sizlere de Türkiye'de yaşayan 80 milyon vatandaşımızın tamamıyla birlikte sizlerin öz kardeşleri olan Sancaklıların selamlarını getirdim." diyen Erdoğan'a, alandakiler de "Aleykümselam" karşılığını verdi.

Sırbistan'a kalabalık bir heyetle geldiğini, Belgrad'da verimli çalışmalar yaptıklarını belirten Erdoğan, Vucic ile dün tüm gün görüşmeler gerçekleştirdiklerini, bugün de Novi Pazar'daki toplantılarla ziyareti taçlandıracaklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla Türkiye ile Sırbistan arasında yeni bir dönemi başlattıklarına değinerek, "Balkan coğrafyasının neresine gidersek gidelim bu yakınlığı ve sıcaklığı görmenin bahtiyarlığı içerisindeyiz. Bu vesileyle değerli dostum Cumhurbaşkanı Sayın Vucic'e bir kez de sizlerin huzurunda teşekkür etmek istiyorum." dedi.

Vucic'in samimi şekilde kendilerine misafirperverlik gösterdiğini vurgulayan Erdoğan, Novi Pazar Belediye Başkanı Nihat Bisevac'a yaptığı hazırlıklar dolayısıyla teşekkürlerini iletti.

Erdoğan, konuşmasının bu kısmında Novi Pazar türküsünden de bir bölüm okudu.

 

VUCİC'İN, FETÖ'YE KARŞI NASIL BİR MÜCADELE VERDİĞİNİ BİLİYORUM

Çok güçlü ve derin ilişkileri olan Sancak bölgesindekilerin sevinçlerinin kendi sevinci, üzüntülerinin de kendi üzüntüsü olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bugün burada, Sancak'ta, Novi Pazar'da yaşadığımız şu birliktelik ülkeler ve halklar olarak barış, huzur ve refah içindeki bir geleceğe ne kadar hasret olduğumuzu gösteriyor. İnanıyorum ki bizi etnik milliyetçilikler ayırmamalı, tam aksine bizi Sırbistan birleştirmelidir. Ülkemizdeki Sancak kökenli vatandaşlarımızla, Sırbistan'daki Boşnak azınlık iki ülke arasındaki en önemli köprülerden biridir. Aramızdaki güçlü gönül bağının ikili ilişkilerimiz üzerindeki olumlu etkilerini hep birlikte görüyoruz. Önümüzdeki dönemde bu bağları daha da güçlendireceğiz."

Erdoğan, Türkiye ile Sırbistan arasında dün ve bugün toplam 16 anlaşmanın imzalandığına dikkati çekti.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "Buradaki kardeşlerimizin gönlündeki özel yerimizin öyle sadece sözde olmadığını 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, Sayın Vucic'in de işin başını çektiği o geceyi unutmam mümkün değil. Sizler duanızı bizden esirgemediniz. Türkiye'ye destek olan Sancak halkı bizim hakiki kardeşimiz olduğunu tüm dünyaya gösterdi. Sancak halkının, Türk halkıyla terörle mücadele konusunda dayanışma içerisinde olmaya devam edeceğine inanıyorum. İnşallah el birliğiyle değerli dostum Vucic'in, FETÖ'ye karşı nasıl bir mücadele verdiğini biliyorum."

Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) karşı verdiği mücadeleye değindi.

Erdoğan, "FETÖ denilen bu ihanet çetesini ülkemizden olduğu gibi Balkanlar'dan da söküp atacağız. Bu hususta Sayın Vucic'e de özellikle güvenimiz, itimadımız tam. 15 Temmuz gecesi bize ilk destek veren liderlerden biri de Sayın Vucic olmuştur. Bu duruşuyla gerçek dostumuz olduğunu gösteren Sayın Vucic'e huzurlarınızda şahsım, milletim adına bir kere daha teşekkür ediyorum."ifadelerini kullandı.

 "Batı Trakya'da, Rodoplarda, Belgrad'da, Sancak'ta, Balkanlar'ın neresinde olursa olsun bu coğrafyanın tüm halkları bizim kardeşimizdir." diyen Erdoğan, diğer ülkeler gibi Sırbistan'ın da birlik, beraberlik, dirlik içinde olmasını, müreffeh bir hale gelmesini istediklerini, bunun için de her alanda ve her yerde iş birliği yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

 

5 BİN TON ET İTHALATIYLA İLGİLİ İMZALAR ATILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin, Sırbistan'ın diğer bölgelerindeki kalkınma projeleri gibi, Sancak Bölgesi'nin ekonomik ve sosyal gelişmesine katkı sağlayacak her türlü atılıma destek vereceğini belirterek, şöyle devam etti:

"İş adamlarımızı Sırbistan'da ve elbette bu bölgeye yatırım yapmaları konusunda teşvik ediyoruz. Halkbank'ın ülke genelinde ve burada açtığı şubeler, bu doğrultuda atılmış çok önemli bir adım olmuştur. Dün 5 bin ton buradan et ithalatıyla ilgili imzalar atıldı. Sırbistan'da açtığımız kotanın tabii ki bir bölümünün Peşter Yaylası'nda yetiştirilen hayvanlar için kullanılması arzumuzdur. Bölgemizin, Sırbistan ve komşu ülkelerle ticari entegrasyonunda büyük öneme sahip olduğunu bildiğimiz karayolu ve havayolu projelerinin süratle hayata geçirilmesi için her türlü gayreti gösteriyoruz ve göstereceğiz."

Yolun medeniyet anlamına geldiğine işaret eden Erdoğan, "Bu zor topografik yapının olduğu bölgede de inanıyorum bu yollar da inşallah yapılacaktır. Bu vesileyle Belgrad-Saraybosna yoluyla ilgili müjdeyi de inşallah değerli dostum Sayın Vucic'in çalışmalarıyla hayata geçireceğiz. Tabii ki Novi Pazar'ı yakından ilgilendiren ve çok yakında fiilen hayata geçeceğine inandığım bu yol, bölge ülkeleri arasındaki bir barış ve kardeşlik köprüsü olacaktır." dedi.

 

GEÇMİŞTE YAŞANAN ACILAR ARTIK SON BULSUN İSTİYORUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Balkan coğrafyasındaki Sırp, Hırvat, Boşnak, Arnavut ve diğer kesimleri asırlarca birlikte yaşanılan ve gelecekte de her alanda iş birliği içinde olacakları dostları olarak gördüklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Geçmişte yaşanan acılar artık son bulsun istiyoruz. Bu acıları artık yaşamayalım istiyoruz. Biz nerede olursa olsun hiçbir topluma yapılan haksızlığı mazur karşılamadık, tasvip etmedik, böyle bir yanlışa da destek vermedik. Balkanlar'da dışarıdaki güçlerin kışkırtmasıyla ortaya çıkan her kaosun, çatışmanın bedelini sadece ve sadece buradaki insanlar ödüyor. Gün geliyor herkes çekip gidiyor ama yürekleri yangın yerine dönmüş insanlar burada yine yan yana yaşamaya devam ediyor. Onun için diyoruz ki, Balkan halkları olarak sizler kendi aranızda bir olursanız, beraber olursanız, kardeş olursanız o kadar güçlü, güvende, o kadar müreffeh olursunuz." 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının sonunda alanda toplanan vatandaşlara, "Ülkelerimizin yöneticileri olarak bizler istikrarlı ve müreffeh bir Balkanlar'ın inşası konusunda kararlıyız. Sizlerin de aynı duygular içerisinde olduğunuza yürekten inanıyorum. Sırbistan'ın ve onun önemli bir parçası olarak gördüğüm Novi Pazar'ın gelişmesi, kalkınması, zenginleşmesi için hep birlikte yapacağımız çok işimiz var. Unutmayın, her zaman yanınızdayız. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız. Hep birlikte inşallah dostluğumuzu koruyacağız." diye seslendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler Belgrad'tan Novi Pazar'a Türkiye'den getirtilen helikopterlerle geçti. Erdoğan'ı Novi Pazar'da Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic karşıladı.

Şehirde, "Welcome Erdoğan", "Türkiye", "Hoşgeldin padişah Osmanlı torunu", "Bayrampaşalı Boşnaklar Senin İçin Burada, Hoşgeldin Reis" yazılı afişler dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sırbistan Cumhurbaskanı Vucic'in konuşmalarının ardından ihtiyaç sahibi çocuklara dağıtılmak üzere belediyeye bırakılan 200 bisiklet, İstanbul'daki Türk bisiklet firması Salcano tarafından hibe edildi.

Sancak bölgesinden 1963'te Türkiye'ye göç eden Akgül ailesi tarafından kurulan Salcano firması, 2012'den bu yana Türkiye ve Sırbistan bisiklet federasyonlarının ana sponsorluğunu üstleniyor.

 

NOVİ PAZAR'DA 4 ANLAŞMA İMZALANDI

Türkiye ile Sırbistan arasında Novi Pazar'da, "İsa Bey Hamamı'nın Restorasyonu için İş Birliğine Yönelik Niyet Beyanı", "Osmanlı Kaplıca Hamamı Restorasyonu Hakkında İş Birliğine Yönelik Mutabakat Zaptı", "Mladost Anaokulu'nun Yeniden İnşasına İlişkin İş Birliği Protokolü" ile "Yeni Pazar Merkez Köprüsü'nün ve Bağlantı Yollarının Yeniden İnşasına İlişkin İş Birliği Protokolü"imzalandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Büyükşehir, Göksun’da İnşa Edilecek Köy Evlerine Yeni Yol Açıyor
Büyükşehir, Göksun’da İnşa Edilecek Köy Evlerine Yeni Yol...
CHP’li Ünal Ateş’ten 1 Mayıs mesajı
CHP’li Ünal Ateş’ten 1 Mayıs mesajı