Bu hastalığa küçük yaşta yakalanılıyor!

Bu hastalığa küçük yaşta yakalanılıyor!

Böbrek Ve Diyaliz Hastaları Derneği İl Başkanı Hanifi Çöplü, Kahramanmaraş’ta nefrotik sendromu rahatsızlığının hızla yaygın hale geldiğini söyledi.

17 Ocak 2018 - 04:21

Nefrotik sendromu rahatsızlığının küçük yaşlardaki çocuklarda da görülebildiğine dikkat çeken Çöplü: “Vücudun çeşitli bölgelerinde şişmeler oluyor, gün içerisinde ayak bileklerinde ödem oluşuyor, ten rengi değişiyor. Biz bu tür değişimleri gördüğümüzde üşütmüştür veya alerji olmuştur diye düşünürüz.  Bunlar aslında çok ciddi hastalıklarının habercisi olabiliyor.” dedi.

 

“Sağlıkta Daha Bilinçliyiz”

2017 yılının sağlık yönünden vatandaşların hastalıklar konusunda daha bilinçli hale geldiğine dikkat çeken Çöplü konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizim özel günlerde etkinliklerimiz oluyor. Özellikle konunu uzmanı olan hocalarımla hastalarımızı birebir buluşturuyoruz. Biz vatandaşlarımızın sorularını birebir sormaları için bu tür çalışmalar yapıyoruz. Özel gün etkinlikleri dışında hastalarımızda farkındalık oluşturmak için çalışmalar yürütüyoruz. Okullarımızda öğrencilerimize tuz kullanımı, su tüketimi konusunda broşürler dağıttık. İlçe emniyet müdürleriyle hareket ederek öğrencilerinin velileri de bilinçlendiriyoruz. Gençlerimiz hastalıklara karşı bilinçli yetişiyor. Bazı vatandaşlar böbrek hastalığı konusunda çok bilinçsiz ne yapacaklarını bilmiyorlar. Biz o insanlara yardım anlamında gerekli çalışmalar yapıp okişiyi bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Şehrimizde 7 tane bu konunu uzmanı doktorlarımız var. Tedavilerimizi geciktirmeden yapmamız gerekiyor. Nefrotik sendromuhastalığı şehrimizde yangın bir şekilde görülmeye başlandı. Vücudun çeşitli bölgelerinde şişmeler oluyor, gün içerisinde ayak bileklerinde ödem oluşuyor, ten rengi değişiyor. Biz bu tür değişimleri gördüğümüzde üşütmüştür veya alerji olmuştur diye düşünürüz.   Bunlar aslında çok ciddi hastalıklarının habercisi olabiliyor. Kişi kendinde bu tür değişimler gördüğü zaman nefroloji uzmanına görünmesi gerekiyor.”

 

“Maddi Manevi Olarak İnsanlar Yıpranıyor”

10 hastanın 2’sinde nefrotik sendrom rahatsızlığının görüldüğünü kaydeden Çöplü şunları söyledi: “Bu rahatsızlıklar ergen çocuklarda olduğu kadar küçük çocuklarda da oluyor. 10 hastanın 2 tanesi bu rahatsızlıktan şikayetçi oluyor. Bu belirli bir süre ilaç takibi ile devam edilebilir. Biz etkinliklerimizi belediyelerimizle birlikte yürütüyoruz. Bizim derneğimizin kapıları herkes için açık. Bu konularda insanlarımıza yardım edebilmek adına buradayız. Böbrek hastalığı gerçekten sıkıntılı bir konu. Böbrek gittiği zaman yavaş yavaş kalpte zarar görecek. Vatandaşlarımız zaten maddi olarak zor durumda oluyorlar ve bunun yanında çevre illere yönlendiriliyor. Bizim şehrimizde kişinin uzmanları var onlara gitmemiz gerekiyor.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi