Çiftçi toprağına küsüyor

Çiftçi toprağına küsüyor

Şehre yerleşen çiftçi sayısında her geçen gün artış yaşandığı bilgisini veren Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, “Gelecek beklentileri azalan çiftçiler toprağını satarak şehre yerleşiyor, yerli çiftçi desteklenmeli” dedi.

13 Aralık 2017 - 02:08

Özellikle ithal ürünlere karşı yerli çiftçinin desteklenmesi gerektiğini belirten Mehmet Çetinkaya, yaşadığı zorluklar karşısında arayış içerisine giren çiftçinin toprağına küstüğünü ve bunun akabinde arazilerini sattığını vurguladı.

 

“YERLİ ÜRETİCİYE SAHİP ÇIKILMASI GEREKİYOR”

Artan toprak satışları karşısında çiftçi olanaklarının genişletilmesi ve yerli üretimin desteklenmesi konusunda başlatılacak olan seferberlik ile çiftçinin tekrar toprağına döndürülebileceğini ifade eden Çetinkaya, “Çiftçilerimiz yaşadığı zorluklara göre bir arayış içerisine giriyor. Bazı çiftçilerimiz toprağına küsüyor. Arazilerini satıp şehir merkezlerine yerleşiyorlar. Bu denli çok ciddi sıkıntılar var. Çiftçinin olanakları genişletilirse üretim artar, üretim artar ise fiyatlar düşer. Hem çiftçi hem vatandaş memnun olur. Çiftçiler geleceğe umutla bakıyor diyemeyiz. Bilindiği üzere mazotun 5 liranın üzerine çıkması, gübre fiyatlarının her yıl yükselmesi, tarım maliyetlerin artması çiftçiyi her geçen gün arazisinden biraz daha koparıyor. Yeni yetişen gençler tarıma sıcak bakmıyor. Kırsal yerlerde pek kimse kalmadı. Tarımciddi anlamda sıkıntıya doğru gidiyor diyebiliriz” diye konuştu.

 

Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, çiftçilerin her geçen yıl gelecekten beklentilerinin azaldığını ve topraklarını satarak şehir merkezlerine yerleştirdiklerini söyledi.

İthal ürünlere karşı yerli çiftçinin desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Çetinkaya, “Çiftçilerimiz yaşadığı zorluklara göre bir arayış içerisine giriyor. Bazı çiftçilerimiz toprağına küsüyor. Arazilerini satıp şehir merkezlerine yerleşiyorlar. Bu denli çok ciddi sıkıntılar var. Çiftçinin olanakları genişletilirse üretim artar, üretim artar ise fiyatlar düşer. Hem çiftçi hem vatandaş memnun olur.” Dedi.

 

“Çiftçilerin Cebine Girecek Olan Para Yurt Dışına Gidiyor”

İthal ürünlerin yerine yerli üreticileri destekleyerek üretimin arttırılması gerektiğini belirten Mehmet Çetinkaya konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dışarıdan ithal ürünlerin gelmesi üreten yerli çiftçilerimizi ister istemez etkileyecektir. Çiftçilerimizin cebine girecek olan para yurt dışına gitmiş oluyor. Yurt dışından ihraçetmektense yerli üreticilerimizin desteği arttırılarak, ürünün yeterli miktarda üretimini sağlamak, her zamanki gibi paramızın Türkiye’de kalmasını sağlayacaktır. Devletimizin desteğinin arttırması ve çiftçilerimize girdileri biraz daha düşürülmesi üretimi arttıracaktır. Şehrimizde 2014 yılından bu yana yaşamış olduğumuz bir kuraklık var. Buda şehrimizdeki ürünlerde değişikliğe neden oldu. Çiftçilerimiz nohut üretimine yöneldiler. Çiftçilerimiz kuraklık olana kadar nohudu ekmezlerdi am kuraklık sonrası daha az su isteyen nohuda yöneldiler. Nohut ciddi bir şekilde yetiştirilmeye başlandı. İnsanlar mısır, buğday yetiştirdikleri arazilere de nohut etti diyebiliriz. Buğday ekimi azalırken nohut üretimi arttı.”

 

“Çiftçiler Gelecekten Umutlu Değil”

Çiftçilerin geleceğe umutla bakamaz, karamsar bir durumda olduğunu ve devlet teşvikleriyle çiftçilerinin sorunlarının giderilmesi gerektiğini kaydeden Çetinkaya şunları söyledi: “Yurt dışından gelen ürün iç piyasaya girdiği zaman fiyatın biraz daha aşağılara doğru düşmesine neden olacak. Çiftçimiz olumsuz yönde etkilenecek. Çiftçimiz ürettiği ürünün iç piyasada satamayacak, ithal gelen ürün büyük marketlerde raflarda yerini aldığı zaman bizim üreticimiz ürününü pazarlamada sıkıntı yaşayacak. Çiftçilerimiz yaşadığı zorluklara göre bir arayış içerisine giriyor. Bazı çiftçilerimiz toprağına küsüyor. Arazilerini satıp şehirmerkezlerine yerleşiyorlar. Bu denli çok ciddi sıkıntılar var. Çiftçinin olanakları genişletilirse üretim artar, üretim artar ise fiyatlar düşer. Hem çiftçi hem vatandaş memnun olur. Çiftçiler geleceğe umutla bakıyor diyemeyiz. Bilindiği üzere mazotun 5 liranın üzerine çıkması, gübre fiyatlarının her yıl yükselmesi, tarım maliyetlerin artması çiftçiyi her geçen gün arazisinden biraz daha koparıyor. Yeni yetişen gençler tarıma sıcak bakmıyor. Kırsal yerlerde pek kimse kalmadı. Tarımciddi anlamda sıkıntıya doğru gidiyor diyebiliriz. Cicilerimiz yeni yıldan, girdilerin düşmesi, ürünlerini para etmesi, doğal afetlerin olmamasını istiyor.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL oldu, satışlar yüzde 12 arttı
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL...