Çiftçiler Bu sene kuraklık çekmeyecek

Çiftçiler Bu sene kuraklık çekmeyecek

Kartalkaya Sağ Sahil Sulama Birliği Başkanı İsmail Kaynar: “Yeterli yağış halen alamadık ama kuraklığı da atlatacağımızı düşünüyorum. Şöyle ki bugün için doluluk oranımızı söylüyorum. 140 milyon metre küp civarında yüzde 85 civarlarında” dedi.

22 Nisan 2017 - 22:51

Tes-iş Kahramanmaraş şube başkanlığında üyelerini bu yıl ki planları hakkında bilgilendirme yapan Kartalkaya Sağ Sahil Sulama Birliği Başkanı İsmail Kaynar, 2015-2016 yıllarına göre kuraklık olmayacağını belirtti. Nisan ayında yağan yağışların yeterli olduğunu belirten Kaynar, Kartalkaya barajının doluluk oranının ise yüzde 85 civarlarında olduğunu söyledi.

2014 ten bu yana bölgede bir kuraklık yaşadıklarını belirten Kaynar şöyle konuştu: “2015’te durumumuz iyi idi 2016’da tekrar en son yılların kuraklığını yaşadık. Bu sene de martın başlarına kadar çok kuşkulu idik ama şükürler olsun kuraklığı atlattık diyebiliriz. Yani yeterli yaş halen alamadık ama kuraklığı da atlatacağımızı düşünüyorum. Şöyle ki bugün için doluluk oranımızı söylüyorum. 140 milyon metre küp civarında %85 civarlarında. Bu bize bir mutluluk veriyor hem buğdaylarımızı hem de sulu ürünlerimizi sulayacağımızı sıkı bir takip ile birlikte çalışmamız ile bunu bu yılda götüreceğimizi düşünüyoruz”

 

KARTALKAYA ÇOK FONKSİYONLU BİR BARAJ

Pazarcıkta bulanan Kartalkaya barajının çok fonksiyonlu olduğuna değinen Kaynar şöyle konuştu: “Kartalkaya barajından çok fonksiyonlu bir baraj. Hem sulama suyu var hem içme suyu var hem koruma var. Tabi Gaziantep nüfusu bizim Maraş’tan düşük iken 1980’lerde baraj yetiyordu.Bu nüfus oldukça kartalkaya da alınan su oldukça fazla oluyor. Kartalkayadan Gaziantep su almamış olsa bu baraj bize her zaman yeter. Dolayısı ile insan unsuru deniyor öncelikle de bir yerde önce insanlara veriliyor ise içme suyu öncelik onlara veriliyor. Ama buna rağmen bizde şunu söylüyoruz insan susuz havasız ve gıdasız yaşayamaz. Biz de gıda üretiyoruz yani tamam su gerekli ama bizde gıda üretiyoruz. Çiftçimiz 3 yıldır perişan oldu diyebiliriz”

Kaynar son olarak şunları belirtti: “Bundan bir ay önce barajı ziyaret ettik, tabi daha böyle değildi. Zaten şubatta kırk gün bir kuraklık girince daha çok perişan olduk. Mahsullerimiz nerede ise elden çıkmak üzere iken çok şükür gelen rahmetle şuanda ürünlerimizin iyi olduğunu düşünüyorum. Mısırlar fena değil nohut fena değil, biber fena değil herhalde pamuklarda iyi olmak üzere ekildi. 3 tane gölden çiftçilerden kurtaracaksın ki baraja gidecek. Bugün için suyun girişi de çok güzel geçen sene ile bu seneyi karşılaştırdığımızda geçen sene bizim suyu aldığımızda 85 milyonmuş biz şimdi de su alıyoruz 140 milyon metre küp o zaman giriş 5.4metre küpken bugün 19metre küp civarında. Kaynaklarımızın iyi olduğunu düşünüyorum Cerit tarafında Sakarkaya tarafında yeterli olmasa zaten giriş bu kadar iyi olmaz”

Toplantıya, Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Mehmet Ergücen, DSİ 201. Şube Ziraat Mühendisi Erol Geyik, DSİ 201. Şube Ziraat Mühendisi Metin Akkök, Ayvalı Sulama Birliği Başkanı Şaban Çayır, Sağ Sahil Sulama Birliği Tarım Danışmanı Songül Kılınç, Mühendisler ve üyeler katıldı. (HABER-FOTO: ZEKİ DEMİR)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x