“Çoklu Uyku Testi”, uyku sorunlarının kaynağına iniyor
Reklam

“Çoklu Uyku Testi”, uyku sorunlarının kaynağına iniyor

Uyku problemlerinin çoğu, nörolojik nedenlerden daha çok, psikolojik nedenlerden kaynaklanıyor. Özellikle; uyuyamama, uykuya geç dalma, kesik kesik uyuma ve uyku bölünmesi gibi bozukluklara psikiyatrik/psikolojik durumların yol açtığını belirten uzmanlar, “Çoklu Uyku Testi”nin uyku sorunlarının çözümündeki rolüne dikkat çekiyor.

20 Şubat 2019 - 00:20

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, uyku bozuklukları hakkında önemli bilgiler verdi.

“Uyku sorunlarının çoğu nedeni, psikiyatrik”

“Uyku sorunlarının nedenleri her ne kadar nöroloji kaynaklı gibi gözükse de bu nedenlerin çoğu psikolojik” diyen Uzm. Dr. Celal Şalçini, “Özellikle uykuya dalma ve geç dalma sorunları, uykunun bölünmesi, kesik kesik uyuma, uykuya bir daha dalamama gibi sebepler psikiyatrik/psikolojik sebeplerden dolayı yaşanmaktadır. Tabii bu duruma yol açabilen durumlar nörolojik ve dahili kaynaklı da olabilir” şeklinde konuştu.

“Çoklu Uyku Testi” ile uyku problemlerinin nedenleri tespit ediliyor

“Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini “Örneğin; kalp yetmezliği olan bir hasta nefes darlığı nedeniyle uykuya dalma ve uykuyu sürdürme sorunu yaşayabilir; ama bunu tespit etmek pek zor değildir. Bu hastalarda ilk önce dahili problemler araştırılmakta, sonrasında nörolojik problemler ayırt edilmekte ve son olarak hasta, psikiyatrik açıdan değerlendirilmektedir” diyerek, nörolojik uyku problemlerini araştıran metot hakkında şu bilgileri verdi:

“Nörolojik uyku problemlerini araştıran metot: ‘PSG’ yani ‘polisomnografi’dir. PSG, ‘Çoklu Uyku Testi’ anlamına gelmektedir. Bu testte hasta tüm bir gece uykusunda incelenmektedir. Bunun sonunda da nörolojik sebepler araştırılmakta ve nihayetinde ayırıcı tanı yapılmaktadır. Sebebi tespit edildikten sonra da tedaviye bu doğrultuda başlanmaktadır.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x