Çöplerinizi kapıdan satabilirsiniz

Çöplerinizi kapıdan satabilirsiniz

Kahramanmaraş’ta çöpleri evlerinin önünden paraya dönüştürecek projeyi KSÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Tutuş hazırladı. Projeye göre; her evin çöp kovasına barkot verilecek, alınan atık miktarına göre o eve ücret tahakkuk edilecek ve bu ücret her ay sonunda su faturasından düşülecek. Para olarak almak isteyenin ise hesabına yatırılacak.

11 Mayıs 2017 - 10:28

Atıkların tekrar ekonomiye dönmesi için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Üniversite ve Sanayi iş birliği kapsamında yürütülen çalışmalarda dev proje ortaya çıktı. Atıkların tekrar dönüşeme gidilmesi projesini Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nesih Tanrıverdi Bugün Gazetesine açıkladı. Ev halkının çöpe attığı atıkları Avrupa’dan ihraç edildiğini hatırlatan İl müdürü Tanrıverdi KSÜ’den Prof. Dr. Ahmet Tutuş’un projesiyle ev halkının hem çöpünü satabileceğini hem de Avrupa’dan atık ithal etmek zorunda kalmayacaklarını belirtti.

Tanrıverdi; “Biz çöpe atıyoruz, dünya bize satıyor. Avrupa’dan yılda ortalama 300 bin ton atık kâğıt satın alıyoruz. Ton başına ödediğimiz miktar 576 lira, bu da yılda 173 milyon liralık çöp satın alıyoruz demektir. İstatistiklere baktığımızda, doğru bir planlamayla atık ihtiyacımızı karşılayabilir fazlalık kısmı ihraç edebiliriz.” Dedi.

Atık kağıtların ayrıştırılmasıyla ilgili farkındalık oluşturulması için Kipaş Kağıt ile ortaklaşa STK’larda, Belediyelerde ve ulaşabildikleri kesimleri çöplerin kaynağında ayrıştırılması yönünde bilgilendirme çalışması yapılacağını da belirten Tanrıverdi bu çalışmalarda; atıkların kaynağında ayrıştırılması halinde ekonomiye katkıları, ayrıştırılmadığı takdirde ise çevreye verilen zararlarının anlatılacağını belirtti.

Parolalarının; ‘Temiz Kahramanmaraş, Temiz Türkiye’ olduğunu belirten Tanrıverdi bu projeye Kahramanmaraş olarak öncülük etmek istediklerini söyledi. Tanrıverdi ayrıca bu projeye özellikle belediyelerin üst düzey katkı vermesini de isteyerek atığın kaynağından ayrıştırılması projesinin tüm ülkeye yayılmasına Kahramanmaraş’ın liderlik yapması gerektiğini dile getirdi.

 

ÇÖPLERİNİZ ARTIK PARA EDECEK

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Üniversite, Sanayi işbirliği çerçevesinde yapılan çalışmalarda dev bir proje ortaya çıktı. Projeye göre çöpler daha evden çıkmadan ayrıştırılarak çöp kovalarına barkot konulacak. Atıkları toplayan ekipler ağırlığına göre atıkların değerini ortaya çıkartacak. Para isteyenin hesabına yoksa ay sonu su faturalarından düşülecek.

Kahramanmaraş’ta Türkiye’ye örnek olacak ve Türkiye’yi atık kâğıt ithalinden kurtaracak dev bir proje hazırlandı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Üniversite, Sanayi işbirliği çerçevesinde yapılan kültür çalışmalarında ortaya çıkan fikrin sahibi ise KSÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tutuş.

Projenin detayları hakkında Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesine açıklama yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nesih Tanrıverdi, çöpe atılan atıkları Avrupa’dan ithal etmek zorunda kaldıklarını belirtti. Avrupa’dan yılda ortalama 300 bin ton atık kağıt ithal ettiklerini hatırlatan Tanrıverdi, atık kağıtlar karşısında her yıl 576 milyon TL’nin Avrupa ülkelerine ödendiğini belirtti.

 

ATIK KAĞIT İHRAÇ EDEBİLİRİZ

Uygulanacak bu projenin başarıyla uygulanması karşısında ithal işleminin duracağını ve hatta ihraç bile edilebileceğini dile getiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nesih Tanrıverdi; “İstatistiklere baktığımızda, doğru bir planlamayla atık ihtiyacımızı karşılayabilir fazlalık kısmı ihraç edebiliriz.

İstatistiklere göre günde kişi başına 1,2 kg evsel atık üretiyoruz. Bu atığın %25’i ambalaj, ambalajın da %70’i kâğıt atık. Yani kısaca günde kişi başına 210 gram kâğıt atık üretiyoruz. 75 milyon nüfusa sahip bir ülke olarak yılda ürettiğimiz kâğıt atık miktarı 5 milyon 750 bin ton, bunun parasal değeri yaklaşık 3 milyar 300 milyon Türk Lirası. Ülkemizdeki kâğıt fabrikaları tarafından kullanılan ve dolayısıyla ekonomiye kazandırılan atık kağıt miktarı 3 milyon 950 bin ton, yani yaklaşık 4 milyon ton. Buna göre 300 bin ton ithal etmek yerine bunu yerelde karşıladığımız gibi, 1 milyon 750 bin ton çöp atığını ihraç edebileceğiz ve bunun karşılığı bir milyar lira döviz girdisi sağlamış olacağız.” Dedi.

 

4 MİLYON TON KAĞIT EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR

Türkiye’de faaliyet gösteren kağıt fabrikalarının yılda yaklaşık 4 milyon ton atık kağıdı ekonomiye yeniden kazandırdığına da dikkat çeken Tanrıverdi şöyle konuştu; “Bu atığın 3,6 milyon tonu kağıt toplamakla yetkilendirilmiş 573 firma karşılıyor. Ancak bu yeterli olmadığı için yılda 300 bin ton kağıdı yurt dışından satın almak zorundayız.

Ülkemizdeki sistem hâlihazırda şöyle işliyor: Belediyeler hem evsel atıkların toplanması için hem de kâğıt atıkların toplanması için şirketlerle anlaşma yapıyor. Bu firmalar işyerlerinden, marketlerden ya da kâğıt toplayıcılarından bu kâğıtları topluyor ve böylelikle çevreyi kirletmek yerine ekonomiye kazandırılmış oluyor.

 

KAYNAĞINDA AYRIŞTIRMA ŞART!

Ülkemizdeki ekonomiye kazandırılabilecek atık potansiyeli çok büyük olmasına karşın organize olamadığımız için bu potansiyeli yeterli kullanamıyoruz. Toplumsal bilinç olmadığı ya da çöpü ayrıştırıp atmak isteyen aileler bu atıkları atacakları yer bulamadıkları için evsel atıkla harmanlayıp çöpe atmaktadırlar. Böylelikle kağıt atıkların diğer atıklardan ayrıştırılması maliyet gerektirmekte, ayrıca bu atık evsel atıkla karıştığı için kirlenmekte bu kirliliği gidermek için de ayrı bir maliyet oluşmakta sonuçta kalitesi düşük maliyet oldukça yüksek bir durum çıkmaktadır.  

 

Üniversitemiz Kağıt Atık ile ilgili proje hazırladı  

Üniversitemizin değerli hocalarından Prof.Dr. Ahmet TUTUŞ hocamız kâğıt atıkların toplanması ile ilgili detaylı bir çalışma yaptı ve bunu projelendirdi. Bu projeye göre her evin çöp kovasına barkot verilecek, alınan atık miktarına göre o eve bir ücret tahakkuk ettirilecek ay sonunda bu ücret su faturasından düşülecek. Hatta isteyen olursa parası verilen hesap numarasına yatırılacak.

 

Farkındalık çalışmaları da yapılacak

KİPAŞ Kağıt ile ortaklaşa okullarda, STK’larda, Belediyelerde velhasıl tüm taraflara çöplerin kaynağında ayrıştırılması yönünde bilgilendirilme çalışmaları yapılacak. Bu çalışmalarda atıkların kaynağında ayrıştırılması halinde ekonomiye katkıları, ayrıştırılmadığı takdirde çevreye verilen zararları anlatılacak.

 

Kahramanmaraş öncü olmalı: ‘Temiz Kahramanmaraş Tertemiz bir Türkiye’

Biz de Kahramanmaraş’ın bu projeye öncülük etmesini istiyoruz. Belediyeler bu projeye üst düzey katkı vermeli ve atığın kaynağında ayrıştırılması projesinin tüm ülkeye yayılmasının liderliğini yapmalıdır. Parolamız ‘Temiz Kahramanmaraş Tertemiz bir Türkiye’  olmalı.

 

Proje ile 3,3 milyar(eski para ile 3 katrilyon 300 trilyon) lira ekonomiye kazandırılmış olacak

Bu proje başarılı olursa atık ithal etmek yerine yurt dışına atık ihraç etmiş olacağız. Böylelikle yılda3,3 milyar Lirayı ülke ekonomisine kazandırmış olacağız.” (HABER-FOTO: ZEKİ DEMİR)

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x