D vitamini şart!

D vitamini şart!

Sağlıklı bir yaşam sürdürülebilmesi için D vitamini şart. Birçok rahatsızlığın önlenmesini destekleyen D vitamini yaşlılıkta kemik erimesinin de önüne geçiyor.

29 Aralık 2017 - 01:55

D vitamini eksikliği durumunda  rahatsızlıklar hakkında gazetemize bilgilendirmelerde bulunan Gülşah Erşan, “D vitamini yağda erir ve karaciğerde depolanır. Isıya ve pişirmeye karşı dayanıklı olan D vitamini özellikle çocuk gelişimi için oldukça önemli bir yere sahiptir. Kalsiyum ve fosforun bağırsakta emilimi ve vücutta kullanımı için gerekli olan D vitamini mutlaka alınmalıdır. Faydaları Kemiklerin gelişmesinde çok önemli bir rol oynar. Kemikleri ve dişleri kuvvetlendirir. Kemiklerde kalsiyum birikmesine yardımcı olur. Raşitizmi önler. Romatizma tedavisinde kullanılır. Cilt hastalıklarına iyi gelir. Kasların zayıflamasını önler. Kalp atışını düzenler. Ameliyat sonrası oluşabilecek kas kasılmalarını önler. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kalsiyum emilimini artırır. D vitamini günde en az 200 ünite alınmalıdır. Günlük olarak 400-800 ünite alınan D vitamini ise yaşlılıkta kemik erimesinden korunmaya yardımcı olur” dedi.

FAZLA ALINDIĞINDA ZEHİRLEYEBİLİR

D vitaminin fazla alınması takdirinde kişileri zehirleyebileceğini söyleyen Erşan, “Fazla alınan D vitamin ise zehirlenmeye neden olabileceği gibi iştahsızlık, bulantı, kusma, kabızlık, karın ağrısı ve kalp atışında düzensizlik yapabilir” diye konuştu. Erşan, şöyle devam etti: “D vitamini eksikliğinde kemiklerde yumuşama ve kemik yapısında bozulma görülür. Çocuklarda raşitizm  (kemik zayıflığı) ve yetişkinlerde osteomalasi (kemik erimesi) adı verilen hastalıklara neden olur. Ayrıca D vitamini eksikliğine bağlı olarak böbrekler zarar görebilir. Fazla alınan D vitamin ise zehirlenmeye neden olabileceği gibi iştahsızlık, bulantı, kusma, kabızlık, karın ağrısı ve kalp atışında düzensizlik yapabilir. D vitamini kaynakları D vitamini içeren en önemli kaynak güneş ışınlarıdır. Bunun dışında balıkyağı ve sütte bol miktarda bulunur. Karaciğer, balık, tereyağı, yumurta, peynir ve mantar gibi besinlerde bulunur. Cilt sorunlarınızdan kurtulmak, gebelikte ve doğum sonrasında rahat etmek istiyorsanız yine vitaminlerden faydalanabilirsiniz ama kesinlikle uzman kontrolünde olmalıdır.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş’ta kaza kurşunu ağabeyini hayattan kopardı
Kahramanmaraş’ta kaza kurşunu ağabeyini hayattan kopardı
ÇABA, Umutları bir kez daha yeşertti
ÇABA, Umutları bir kez daha yeşertti