Türkiye’nin içinde bulunduğu sorunların demokratik hukuk
sistemi içinde çözüleceğine dikkat çeken AGF ve AGC Başkanı Yeni, açıklamasında
şu görüşlere yer verdi: “Özgür, tarafsız ve güçlü basının demokrasimiz için
taşıdığı büyük önem, geçtiğimiz yıl 15 Temmuzda yaşadığımız darbe girişiminde
net olarak anlaşılmıştır. Darbe ve işgal girişimine tüm gücüyle karşı çıkan
medya kuruluşları, halkın özgür haber alma hakkını sonuna kadar savundu ve
darbecilerin müdahalelerine rağmen yayınlarını sürdürerek bu hain çabanın
engellenmesinde başrol oynadı.
Türk demokrasinin ve milli iradenin kesintiye uğramaması için verilen bu önemli sınavdan alnının akıyla çıkan Türk medyası mutlaka desteklenmeli ve sektörümüzde yaşanan sorunlar çözülerek daha özgür ortamda yayıncılık yapılmasına olanak sağlanmalıdır. Demokrasilerin sigortasıdır özgür ve bağımsız medya. Her 24 Temmuz’da vurguladığımız gibi sansür, gazetecilerin 24 Temmuz 1908 tarihinde gerçekleştirdiği onurlu direniş sonucu kalkmış, ancak aradan geçen süreçte yapılan çeşitli yasal düzenleme ve baskılarla yeniden gündeme gelmişti.
Bilindiği gibi çağımızda medya sektörü hem ülkemizde hem de birkaç istisna hariç tüm dünya genelinde özgür olma, bağımsız haber yapabilme mücadelesi vermektedir.
Ülkemizde özellikle 12 Eylül döneminde medya kurumları üzerinde büyük baskılar yaşanmıştır. Günümüzde de maalesef ifade özgürlüğünü engelleyen yasal kısıtlamalardan kaynaklanan sorunlar yaşanmaktadır. Gazetecilerin tutuksuz yargılanması ve ülkemizde basın özgürlüğünün gerçek anlamda sağlanması için ivedi olarak yasal düzenlemelere ihtiyaç vardır.
Beklentimiz, yasama, yürütme ve yargı ile birlikte dördüncü kuvvet olan medyanın özgürlükle ilgili sorunlarının zaman geçirilmeden çözümlenmesi, bunu sağlayacak düzenlemelerin bir an önce uygulamaya konulmasıdır. Öncelikle, basın/medya alanında kapsamlı bir değişime, yenilenmeye ihtiyaç duyulmaktadır. Basın özgürlüğünden ve sansürden çalışma koşullarına, mesleki düzenleme zorunluluğundan internet haberciliğine kadar medyaya ilişkin var olan sorunların çözümü için, geniş katılımlı çalıştaylar düzenlenmeli ve alınacak kararlar zaman geçirilmeden uygulamaya konulmalıdır.
Çünkü özgür ve tarafsız basın hepimizin güvencesidir. ”
Başkan Mevlüt Yeni, son olarak son bir kaç gündür yalan haberlerle Türkiye aleyhine kampanya yapan Almanya medyasına da tepki göstererek, " Basın özgürlüğü adına mangalda kül bırakmayan Alman meslektaşlarımız maalesef son zamanlarda Türkiye-Almanya ilişkilerine hiç faydası olmayan tersi arı kovanına çomak sokarcasına yaptıkları ırkçı, faşizan yayınlarıyla haberciliğin basın özgürlüğünün önüne geçerek büyük insanlık suçu işlemektedir. Alman medyası yalan haberlerle Türkiye-Almanya ilişkilerine büyük zarar verdikleri gibi hala faşist ve ırkçı anlayışın kol gezdiği Almanya'da yaşayan 3,5 milyon Türk vatandaşımızın hayatını tehlikeye atmakta ve hedef göstermektedirler. Hangi ülkede olursa olsun gazetecilik evrensel kurallarının dışına çıkarak yalan, ırkçı ve faşizan yaklaşım içinde olan herkesi kınıyorum" dedi



YORUMLAR