Diyetisyen Sevmez’den Ramazan’da Beslenme Taktikleri

Diyetisyen Sevmez’den Ramazan’da Beslenme Taktikleri

Ramazan Ayı’nın gelmesi ile birlikte vatandaşlarda beslenme konusunda meraklar artmaya başlarken, Kahramanmaraş’ta görev yapan Diyetisyen Sevgi Sevmez, Ramazan’da beslenme tüyoları verdi.

18 Mayıs 2018 - 08:29

Kahramanmaraş’ın en başarılı diyetisyenlerinden biri olan Sevgi Sevmez, Ramazan Ayı’nda beslenmenin önemli kurallarını anlattı. İnsanların oruç günlerini sağlıklı bir şekilde geçirmeleri gerektiğini aktaran Sevmez, bu durumun sağlıklı beslenme ile olacağına dikkat çekti.

 

‘Bol Bol Su Tüketin’

Suyun insan hayatı üzerinde önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Diyetisyen Sevmez, Sağlıklı ve enerjik yapımızı koruyabilmek için günde yaklaşık 2 litre su tüketmeliyiz. Eğer yeterli su tüketimi sağlayamazsak gün içerisinde baş ağrısı, uyuklama ve genel dikkat eksikliği ile başa çıkmak zorunda kalabiliriz. Su vücudumuz için en önemli ögelerden. Mükemmel bir vücut için; bu ayda iftarda 2 su bardağı, İftar ve sahur arasında kişisel gereksinmemize göre 5-8 su bardağı ve sahurda 3 su bardağı kadar su içmeliyiz. Dengeli su tüketimiyle hem iştah kontrolü sağlayabilir hem de sağlıklı kalabilirsiniz” dedi.

Çay, kahve ve meyve suyu gibi besinlerin saf su yerine geçmeyeceğini dile getiren Sevgi Sevmez, “Suyu direk tüketmekte zorlanıyor veya su içmeyi unutuyorsan telefonuna hatırlatıcılar ekle ve de suyunu meyvelerle daha renkli hale getir ve senin için zor olan bir konuyu keyiflendir” şeklinde konuştu.

 

‘Sahur Yapmak Önemli’

Ramazanda sahurun önemini anlatan Sevmez, bu konuda şunları dile getirdi: “Uzun süren açlık ve bu nedenle yavaşlayan metabolizmanın vücuda verebileceği olumsuzlukları en aza indirmek oruç tuttuğumuz bu dönemde açlık süresini daha da uzatmamak adına kesinlikle sahur yapmalıyız. Sahur yapmadan geçireceğimiz oruçlu bir günde yaklaşık 20 saatlik açlık sonrası metabolizma hızımız düşecek ve çok uzun süreli açlık sonucu iftarda iştah yönetimi zorlaşıp gereğinden fazla besin tüketimiyle kilo artışı görülebilmekte.”

 

‘Tam Tahıllı Besinler Tok Tutuyor’

Ramazan ayında tam tahıllı besinlerin insanları tok tutacağını vurgulayan Diyetisyen Sevgi Sevmez, tam tahıllı besinlerin sindirim sistemini rahatlattığını söyledi. Tam tahıllı besinlerin faydalarını sıralayan Sevmez, “Tam tahıllar; yüksek posa oranı sayesinde tokluk hissinizi arttıracak, sindirim siteminizi rahatlatacak, kan şekeri dengesi sağlayacak, iştah kontrolünüze yardımcı olacak ve ağırlık kontrolü sağlayacak. Bunlarla kalmayıp sizi kolon kanserinden dahi koruyucu etki gösterecek. Düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerinde ani değişikliklere neden olan bir tehdit olmayacak ve kan şekeri kontrolü sağlayacak. Bitkisel kaynaklı bir besinler olması nedeniyle kolesterol içermez; hatta yüksek oranda lif içermesi nedeniyle kan kolesterol seviyesini olumlu etkiler. Kan dolaşımını olumlu etkiler ve yüksek tansiyona karşı koruyucu etki gösterir” diye konuştu.

 

‘Ara Öğün Tüketin ve Hareket Edin’

“Uzun süreli açlık nedeniyle metabolizmayı hızlandırmanın en önemli adımı hayatımıza ara öğünler katmak J Bu ara öğünlerde tercih edeceğiniz süt ve süt ürünleri yanında taze ya da kuru meyveler kesinlikle sağlıklı ve formda kalmanıza yardımcı olacak” diyen başarılı diyetisyen, hareketin önemini vurgulayarak şunları söyledi: “Bu süreçte düzenli fiziksel aktivite alışkanlığınızı bırakmak üzülerek söylüyorum ki dünyanın en büyük hatalarından L Bu süreçte iftardan 1.5-2 saat sonra yapacağınız hafif tempo egzersizlerle metabolizmanızı canlandırın, vücudunuzu sıkılaştırın.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş’ta kaza kurşunu ağabeyini hayattan kopardı
Kahramanmaraş’ta kaza kurşunu ağabeyini hayattan kopardı
ÇABA, Umutları bir kez daha yeşertti
ÇABA, Umutları bir kez daha yeşertti