DOĞAKA’dan seracılığa 5 Milyon TL

DOĞAKA’dan seracılığa 5 Milyon TL

Kahramanmaraş’ta ilk defa Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) seracılığın gelişmesi yönünde bir destek çağrısına çıktı. Son yıllarda Kahramanmaraş’ta seracılığın ciddi atak yapmasına bir destekte DOĞAKA’dan geldi. Ajans seracılığın gelişmesi için 5 milyon TL bir bütçe ayırdı. Seracılık mali destek programı hakkında bilgiler veren Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) İl Koordinatörü Ertuğrul Kazancı, projeye son başvuru tarihinin 6 Nisan 2018 olduğunu söyledi.

30 Ocak 2018 - 03:15

“Destekler 30 Bin TL İle 500 Bin TL Arasında”

Mali destek programından faydalanmak için TR 63 bölgesinde çiftçi kayıt sistemine kayıtlı veya örtü altı sistemine kayıt yaptırmak gerektiğini belirten Kazancı konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Kahramanmaraş’ta Bu yıl ilk defa seracılığın geliştirilmesi için mali destek çağrısını çıktık.  30 bin lira asgari destek limiti 500 bin TL azami destekli bir çağrımız. Burada amacımız küçük işletmelerimize de destek olmak. 3 dekardan büyük olmak şartıyla destekler vereceğiz. Azami destek oranı yüzde 50, minimum 60 bin TL’lik bir yatırım yapıp bunun 30 bin TL sini talep etmek mümkün.  Uygun başvuru sahipleri, TR 63 bölgesinde çiftçi kayıt sistemine kayıtlı gerçek kişiler, KOBİ, kooperatifler başvuru yapabilirler. Yeter ki çiftçi kayıt sistemine kayıtlı ve örtü altı kayıt sistemine kayıt olması gerekiyor. Burada 3 tane önceliğimiz var. Sera kurulumuna yönelik yeni yatırımların desteklenmesi, mevcut seraların geliştirilmesini destekliyoruz. Seralarda elde edilen ürünün depolanması ve pazarlanması alanlarında destek sağlıyoruz.”

 

“Daha Önce Böyle Bir Destek Yapılmadı”

Destekten faydalanmak için toprağın en az 5 yıllık kira kontratı yapılması gerektiğine dikkat çeken Ertuğrul Kazancı şunları söyledi: “ Projeye Doğu Akdeniz Kalkınma ajansında ve diğer kalkınma ajanslarında mevcut gerekli projeler KDV hariç tutarlarından projelendiriliyor.  En çok soru gelen konulardan bir tanesi sera için arazi önemli bir kalemdir. Arazinin faydalanıcıya ait olması gerekiyor ya da 5 yılı kapsayacak şekilde biz kira kontratı ibraz etmesi gerekiyor. Bunun sebebi ise 3 yıl ajansın desteğiyle kurulan tesis sürdürülmesi gerekiyor. 2 yıl boyunca mevzuat gereği bizim inceleme gezilerimiz olacak. Projenin son başvuru tarihine kadar 6 Nisan tarihine kadar TR 63 bölgesinde çiftçi kayıt sistemine kayıtlı veya örtü altı sistemine kayıt yaptıran gerçek kişiler başvuru sahibidir. Ama eğer şirket ise veya kooperatif ise 1.7.2017 yılından önce kurulmuş olması gerekiyor. Örneğin meyve sebze süs bitkileri vb. konularda sera üretimine yönelik destekler olması gerekiyor. İklimlendirme sistemleri, seralarda enerji üretimine yönelik yatırımlar. Daha önce böyle bir program uygulamamıştık. Şehrimizde de seracılık son yıllarda ciddi bir atak yaptı.  Başvurularımızı elektrik ortamda alıyoruz. Teeyyüt için ise 13 Nisan tarihine kadar projeleriyle birlikte vatandaşlarımız başvuru yapabilir. Bu destek çağrımız için 5 milyon TL bir bütçe ayırdık.” 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Türkoğlu'nda Meydana Gelen Silahlı Kavga Sonucu 1 Kişi Hayatını Kaybetti, 7 Kişi Yaralandı
Türkoğlu'nda Meydana Gelen Silahlı Kavga Sonucu 1 Kişi Hayatını...