Döviz, ikinci el oto sektörünü vurdu

Döviz, ikinci el oto sektörünü vurdu

Ülke genelinde döviz ve altın fiyatlarının yükselmesiyle birçok sektör olumsuz etkilenirken, Kahramanmaraş ikinci el oto pazarı da bu durumdan payını aldı.

18 Ocak 2017 - 09:36

Hemen hemen her sektörü durma noktasına getiren döviz ve altın fiyatlarının yükselmesi, ikinci el oto pazarını da vurdu. Kahramanmaraş ikinci el oto pazarında ikinci el oto alım satımı yapan Murat Köklü, döviz ve altın fiyatlarında ki yükselmenin satışları durma noktasına getirdiğini vurguladı.

 

‘EL OTO SATIŞLARI DURDU’

İkinci el oto sektörünün diğer sektörler gibi döviz ve altın fiyatlarından etkilendiğini söyleyen Köklü, “İkinci el piyasası kış mevsiminin de olmasından kaynaklanan bir durgunluk söz konusudur. Bazı araba markalarında ikinci el ile sıfır fiyatlarının arasında 5 bin TL fark olduğundan ve piyasanın tutarsızlığından insanlar genelde sıfır araçlara yöneliyorlar. Bizim bildiğimiz ve başımıza gelen böyle olaylar oluyor. Eskiden sıfır araba alırken sıra beklenirdi fakat şimdi sıra yok ama sıra var gibi insanlara 20 bin ile 30 bin TL arasında bir zarara sokan durumlarda meydana geliyor. Dediğimiz gibi bunların hepsi piyasanın tutarsızlığından kaynaklanmaktadır. Aslında araba satılır ne kadar pahalı olsa da ne kadar zam gelse de satılır. Çünkü bu bir ihtiyaçtır ve bizim insanımız her türlü alır. Mesela 11. Ay da biraz olsun bir fiyat düşüklüğü söz konusuydu ve kıyamet gibi araba satıldı. Piyasanın durgun olmasının sebeplerinden biri ise ülkenin ekonomik durumudur. Dolar Pazartesi günü 3 TL 90 kuruşu gördü. Altını söylemeye zaten gerek yok. İnşaat durmuş durumda. Demir 2 TL ye yaklaşmış. Yani göründüğü gibi hepsi birbirini etkiliyor. Ticaret çark gibidir ve bizde bu çarkın bir dişliyiz. Diğer sektörlerde hiçbir hareket yokken bizim sektör de bir hareketlilik olur mu?” dedi.

 

‘İNTERNETTEN OTO SATIŞI DA ETKİLEDİ’

İnternet üzerinden ikinci el otomobil satışlarından bir hayli dertli olduğunu dile getiren Köklü, “Biz tabi sadece ekonomik durum şöyle dursun bir de internet üzerinden yapılan araba satışlarıyla da savaşıyoruz. O duruma tabi karışamıyoruz. Devlet bu konuda bir kişi sene de en fazla 3 tane araba alabiliyor. Bu durumda bu işi yapan kişi 3 tane kendi üstüne 3 tane hanımının üstüne 3 tane yetişmiş çocuğu varsa onun üstüne veya tanıkları varsa onların üstüne yapıp bu işi sürdürebiliyorlar. Bu da demek oluyor ki sene de 15 tane araba satıyorsa üstüne kayıt olmasına gerek kalmıyor” ifadelerini kullandı.

 

‘İKİ BAYRAM ARASI DAHA YOĞUN’

Sadece bayramlarda yoğunluk olduğunu ifade eden Köklü, “Biz de bu durumda gözümüzü bayramlara dikiyoruz. Çünkü bayramlarda araba alma yoğunluğu biraz daha fazla. Halk arasında ‘İki bayram arasında araba alınmaz’ sözü buradan gelmektedir. Yoğunluktan dolayı fiyatların daha da pahalı olunduğu düşünülüyor. Fakat tabi öyle değil. Fiyatlar neyse o zaman da öyledir. Özellikle Ramazan da ve Ramazan’dan sonra satış oranları daha da yükseliyor. Bazı zamanlarda bu işler tabi hiç belli olmuyor. Esnaflık yapıyoruz. Her zaman ne olacağı belli olmaz. Bir bakarsınız 5 kişi gelir ve 3’üne araba satarsınız. Biz inşallah ülkemizin durumunun düzelmesini temenni ediyoruz. Çat pat illaki araba satarız fakat ülkemizin durumu iyi olması her durumdan önemlidir diye düşünüyorum” diye konuştu. (ZEKİ DEMİR)

   

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dulkadiroğlu’ndan Ekmekçi Mahallesinde İstinat Duvarı ve Parke Çalışması 
Dulkadiroğlu’ndan Ekmekçi Mahallesinde İstinat Duvarı ve Parke...
Kahramanmaraş'ta ahşap fabrikasında yangın 
Kahramanmaraş'ta ahşap fabrikasında yangın