Dövme yaptıranlar evlenemez mi?

Dövme yaptıranlar evlenemez mi?

Kahramanmaraş’ta uzun yıllar dövmecilik ile uğraşan Ahmet Ustamazman, halk tarafından sıkça tartışma konusu haline gelen, dövme yaptıranlar evlenemez, abdest alamaz, hacca gidemez ve oruç tutamaz söylemlerine açıklık getirdi.

13 Aralık 2017 - 01:44

Dövmenin tarihinin ilk çağlarına kadar eski bir kültür olduğuna dikkat çeken Ustamazman, “Dövme üzerinden sürekli bir şeyler gündeme geliyor. İnsanlar kulaktan duyma bilgilerle hareket ediyorlar. Yok, abdest alamazsın, hacca gidemezsin, oruç tutamazsın, ibadet edemezsin son zamanlarda da bir dedikodu çıkartmışlar, dövme yaptıranlar evlenemez diye. Böyle bir şey söz konusu değildir. Bu sadece dedikodudan ibarettir” dedi.

 

“Bir Seansta Yapılır Ama Bir Seansta Silinmez”

Dövme tarihinin ilk çağlara dayandığını ve geçmiş dönemlerde farklı farklı dövmelerin yapıldığını kaydeden dövmeci Ahmet Ustamazman konuşmasını şöyle sürdürdü: “Eski dönemlerde dövmelerde kimyasal kullanmadan kökboyasıyla yapılmış.  Günümüzde ise natürel alınanboyanın içerisinde dahi kimyasal vardır. Biz şehrimizde dövme işi yapmaya başladığımızda, şehir halkı kendi aralarında birbirlerine kimyasal boya ile mürekkep diye adlandırdığımız iğnenin ucuna batırarak, vücutlara şekilli veya şekilsiz bir şeyler çıkarmaya uğraşıyorlardı. Bunada dövme diyorlardı. Bizlergibi binlerce bu işle ile uğrayan kişiler var. Kendimden daha üstün teknik bilgisi yüksek kişilerle çalışmak isterim ama şartlarım var. Bir iş yapılıyorsa bu işin arkasında durması lazım, bu dövme bir seansta yapılır ama bir seansta silinmez. Biz bunu müşterilerimize söylüyoruz. Kalem mürekkebiyle dövme yapılırsa bu insan sağlığına illaki zararlı olacaktır. Bizde boya kullanıyoruz amaen azından kullandığımız boylar kaliteli, insan sağlığına zararlı değil. Biz işimizi hijyenik yapıyoruz. Şehrimizde dövme kültürünün oluştuğunu söyleyemeyiz.”

 

“İnsan Sağlığıyla Oynuyorlar”

Dövmeyi merdiven altı yapanların dövme sanatına zarar verdiğine de değinen Ustamazman şunları söyledi: “Birçok kişi diyorki dövme yapılırsa abdest alamazsın. Namaz kılamazsın, hacca gidemezsin, oruç tutamazsın, ibadet edemezsin son zamanlarda da bir dedikodu çıkartmışlar dövme yaptıranlar evlenemez diye. Böyle bir şey söz konusu değildir. Busadece dedikodudan ibarettir. Dövmesi olan bir kişi abdestini alabilir, namazını kılabilir, orucunu tutabilir, Hacca gidebilir. Sadece mekruhtur. Biz kimseye zorla dövme yapmıyoruz. Merdiven altı dövmecilik yapan kişiler var, bunlar bizim mesleğe kötülük ediyorlar. Bildiğimiz dikiş iğnesiyle dövme yapmaya çalışıyorlar. Bu vücut için zararlıdır. Yani vatandaşlarburalardan uygun fiyata dövme yaptırıyor, sonrasında bizlere gelerek onların yapmadıkları dövmeleri bizlere düzelttiriyorlar. Herhangi bir dövme 80 TL’den başlar, dövmenin cinsine oranına göre fiyatları değişir. Bu dövme fiyatları Avrupa’da çok daha pahalıdır.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş’ta 117 Kişi Yakalandı
Kahramanmaraş’ta 117 Kişi Yakalandı
Kahramanmaraş’ta otomobil tıra arkadan çarptı: 1 ölü
Kahramanmaraş’ta otomobil tıra arkadan çarptı: 1 ölü