‘Düşey Eksenli Rüzgar Türbinine Sahip Cami Alemi’ projesiyle...

‘Düşey Eksenli Rüzgar Türbinine Sahip Cami Alemi’ projesiyle camiler kendi elektriğini üretecek

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kaya ve Öğretim Görevlisi Muhammed Safa Kamer ile Karadeniz Teknik Üniversitesi Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezinden Öğretim Görevlisi Kerim Sönmez, rüzgâr enerjisi kullanılarak camilerin kendi elektriğini üretmesi için proje geliştirdi.

01 Şubat 2020 - 01:28

Bu proje ile cami minarelerindeki petek ile alem arasındaki külah kısmına ve yine cami kubbesi üzerinde kubbe ile alem arasına düşey eksenli rüzgar türbini yerleştirilerek elektrik üretilmesi amaçlanıyor.

Her yönden gelen rüzgârı alabilen düşey eksenli rüzgâr türbinleri düşük rüzgâr hızlarında bile elektrik üretebilme imkânı sunuyor. Proje kapsamında düşey eksenli rüzgâr türbini cami minaresinin doğal görüntüsünün bozulmaması amacıyla külah şeklinde tasarlanırken, rüzgar türbini kurulumu için gereken kulenin yerine, cami minaresi ve cami kubbesi kullanılarak rüzgar türbini kule maliyetinden de ayrıca tasarruf sağlanabilecek.

Proje yeni yapılacak camilerin yanı sıra mevcut camilere de gerekli statik hesaplamalar ve güçlendirmeler yapıldıktan sonra uygulanabilecek.

Tasarım çalışmaları tamamlanan ve 2. Ulusal Üniversiteler Patent Yarışması kapsamında patent başvurusu yapılan proje ile camilerin enerjide bağımsız hale getirilmesi ve ülke ekonomisine katkı sağlanması hedefleniyor.

Projenin bir prototipinin üretilmesi ve bir camiye uygulamasının yapılması ile ilgili çalışmalar devam ediyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak