Ekonomide sorun yok ama savaş var

Ekonomide sorun yok ama savaş var

Hafta sonunu Kahramanmaraş’ta geçiren Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Türkiye’nin 15 Temmuz darbe sürecinin ikinci ve üçüncü aşamalarına gelindiğini belirtti. Kaynak, Türkiye’nin döviz, ödeme değesinde, ithalatta, ihracatta, borç çevirmede bir sıkıntısının olmamasına rağmen ekonomik savaşla karşı karşıya geldiğini söyledi.

30 Ocak 2017 - 19:56

Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Kahramanmaraş’a gelen Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak Partisinin Dulkadiroğlu İlçe Danışma Meclis toplantısına katıldı. Dulkadiroğlu Teşkilatının yeni hizmet binasında Ak Parti milletvekillerinin de katıldığı ilçe tanışma meclis toplantısında konuşan Kaynak Kahramanmaraş’tan darbecileri Türkiye’ye iade etmeme kararı alan Yunanistan’ı sert bir dille eleştirdi.

Darbecilerin iade edilmemesi üzerine kendilerini insan hakları, özgür ve hukuk devletinin üzerine inşa edildiği gibi gösteren AB ve Yunanistan’ın utanç günü olduğunu ifade eden Kaynak; “milletin iradesini çalmaya gelenlere, milletin seçtiği cumhurbaşkanının, başbakanının canına kast eden, milletin üzerinde bombalar yağdıran bu hainlere, , hukukun üstünlüğü ve demokrasinin mabedi sayılan Avrupa Birliği’nin dönüp bir bakması lazım ve dün Yunanistan maalesef bu ayıbı işledi” dedi.

Konuşmasında Dulkadiroğlu ilçesinde yüzde 83 oy almış bir partiye o binanın yetmediğini dile getirdiğini de hatırlatan Başbakan Yardımcısı Kaynak, her zaman çalışan bir parti olarak, teşkilatın aktif ve sürekli çalışması için il binası yetmiyordu.” dedi

Kültür ve Turizm eski Bakanı Mahir Ünal ise Dulkadiroğlu teşkilatının yeni hizmet binasını beğendiğini belirterek en çok hoşuna gidenin ise binanın içerisinde bir kütüphane olmasının olduğunu söyledi. Ünal konuşmasında CHP’ye de yüklenerek, CHP’nin geleneğinde devletle toplumu dönüştürmenin olduğunu belirtti. Ünal, “Bu topraklarda ilk defa millet eliyle bir idari değişiklik gerçekleşecek. Bu millet ilk defa kendi eliyle kendi idari yönetimi hakkında karar verecek. İlk defa doğrudan temsil kullanacak bu millet, ilk defa hem yasamayı hem yürütmeyi, yani hem Türkiye Büyük Millet Meclisini hem de hükümeti bizzat millet kendi eliyle seçecek.” Dedi.

Ak Parti Dulkadiroğlu İlçe Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici de yaptığı açılış konuşmasında, referandum çalışmalarını yeni binalarında yapacaklarını belirtti. Toplantıda milletvekilleri de birer selamlama konuşması yaptı.

 

AB’NİN VE YUNANİSTAN’IN UTANÇ GÜNÜDÜR

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi helikopterle Yunanistan’a açan darbeci askerleri iade etmeyen Yunanistan ve AB’yi sert dille eleştirdi. Kaynak, “Milletin üzerine bomba yağdıran ve seçilmişlerin canına kast eden bu insanlara hukuku ve özgürlüğü savunan AB ve Yunanistan’ın dönüp bir bakması lazım” dedi.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak partisinin Dulkadiroğlu İlçe Başkanlığı yeni hizmet binasındaki ilçe danışma meclis toplantısına katıldı. Konuşmasının başında darbeci askerleri iade etmeyen Yunanistan’ı sert bir dille eleştiren Kaynak, bugünün Yunanistan’ın ve Avrupa Birliği’nin utanç günü olduğunu söyledi.

Kaynak; “geçtiğimiz gün Demokrasi’nin, özgürlüğün, insan haklarının ve hukuk devletinin üzerine inşa edildiğini belirten Avrupa Birliği ve Yunanistan’ın utanç günüdür, yüz karası günüdür. İnsanlarımızın üzerine bombalar atan, millet iradesini çalmaya gelmiş, milletin seçtiği cumhurbaşkanının canına, başbakanın canına kast etmiş ve söylerken duygulanıyorum, tank ateşiyle 18 yaşındaki bir kızımızın kafası kopmuş bu insanlara hukukun üstünlüğü ve demokrasinin mabedi sayılan Avrupa Birliğinin dönem bir bakması lazım” dedi.

 

Ekonomiyle ilgili de konuşan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Türkiye’nin tarihi bir süreçten geçtiğine dikkat çekerek şimdiki yaşanan ekonomik savaşın 15 Temmuz darbe sürecinin ikinci ve üçüncü aşaması olduğunu belirtti.

15 Temmuz darbe sürecinin bitmediğine de vurgu yapan Başbakan Yardımcısı Kaynak şöyle konuştu; “Şimdi bir ekonomik savaşla karşı karşıyayız. Gündeminde olmamasına rağmen geçtiğimiz günlerde Kredi derecelendirme kurumuşu ülkemizin notunu düşürdü. Buna bir anlam vermek mümkün değil. Türkiye’nin döviz, ödemeler dengesinde, ithalatta ve ihracatta, borçlarını çevirmekte de sıkıntısı yok.  Bütün dünya küçülürken Türkiye yeni yatırım hamlelerine başlıyor.

Diyarbakır’da Başbakanımız açıkladı. Terörden zarar gören bölgelerde tam 73 milyarlık bir yatırım hamlesi başlattık.  Kültür Bakanlığımız genç destekli projeye başladı. Bırakın sanayi yatırımını kültür yatırımı için bile büyük bütçeler hazırlandığını görüyoruz. Ekonomik Koordinasyon Kurulu Türkiye’de sıkıntı çıkarabilecek her alanda kararlar verdi. Türkiye’yi 2001 krizine götüren bankacılık sisteminde ki problem yaşanmaması için bildiğiniz gibi 25 milyar lira Kredi Garanti Forumu’na kullandırılmak üzere hazineye tahsis edildi.

Bu hükümet 14 yıldan bu yana olduğu gibi bugünde yapılan şeylere pabuç bırakmayacaktır. Biz bu ekonomik mücadelenin de altından kalkacağız. 15 Temmuz’un ileriki safhalarını hep beraber yaşıyoruz. Bu süreci atlatabilmemiz için bir olmamız, iri olmamız, diri olmamız gerekir”

 

İL BİNASI YETMİYORDU

Ak Parti Dulkadiroğlu İlçe Danışma Meclis Toplantısında Dulkadiroğlu’nun yeni hizmet binasıyla ilgili de konuşan Başbakan Yardımcısı Kaynak, 1 Kasım akşamı, Dulkadiroğlu için yeni bina fikri çıktığını hatırlatarak; “benimde kuvvetli destek verdiğim bir olaydı. Dulkadiroğlu ilçemizde yüzde 83 oranında oy alan bir teşkilatız. Teşkilatımızın aktif ve sürekli çalışması dolayısıyla il binası yetmiyordu. Tabi birde Ak Parti gibi teşkilatlarını sürekli çalıştıran bir parti var ve Türkiye’nin şartları var. Yani 3 Kasım 2002’den bu yana 14 sene olmuş iktidardayız ve zannediyorum yerel, genel ve referandumlarda 14 kez sandığa gittik. Bu seçimlerde sizlere de tarih yazmayı nasip etti.” Dedi.

 

İKİ EN İYİ OYUNCU EŞLEŞME SORUNU OLUŞTURUR

Partili Cumhurbaşkanlığı sistemi ve yeni anayasa paketiyle ilgili de partililerine bilgiler veren Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, 2007 yılında 367 krizi çıkartanlara  milletin yüzde 47 oy vererek cevap verdiğini söyledi. MHP’nin o zamanda da tıkanan demokrasinin önünü açan bir tavır sergilediğini hatırlatan Kaynak şöyle konuştu; “Cumhurbaşkanını halk seçiyor, cumhurbaşkanı halka taahhütlerde bulunuyor, Başbakanı da halk seçiyor. Bu iki yapı ulum olarak başarıla yürümeyebilir. İki en iyi oyuncuyu bir futbol takımına koyarsanız senkronizasyon (eşleşme) olmayabilir, uyum problemi olabilir. Bu durum her zaman Türkiye’nin önünde bir mesele olabilir, krizler yaratabilir. Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer bir anayasa kitabını fırlatarak Türkiye’nin yarı yarıya fakirleşmesine sebep olmuştur. Çünkü onun Türkiye’nin ekonomik geleceği gibi bir düşüncesi yoktur”  dedi.

 

BİLGİ SİYASETTEKİ KALİTEYİ ARTIRIR

Kültür ve Turizm eski Bakanı Mahir Ünal da konuşmasının başında Dulkadiroğlu ilçe teşkilatının yeni binasını beğendiğini, en çok hoşuna gidenin ise binanın içindeki kütüphane olduğunu dile getirdi. Teşkilat mensuplarının çalışmaları esnasında kitapla, kültürle, sanatla iç içe olmalarının siyasetin kalitesini artıracağına değinen Ünal; “Bizler maalesef hikmeti bilgide kaybettik. Bilgiyi de bütün bu yoğunluğun ve internet coğrafyasının içerisinde kaybettik.” Dedi.

 

NE İÇİN MÜCADELE ETTİĞİMİZİ BİLMEMİZ LAZIM

Ne için mücadele edildiğinin unutulmaması gerektiğini dile getiren Kültür ve Turizm eski Bakanı Mahir Ünal, Hz. Ali’nin savaşın ortasındaki bir sözünü hatırlattı. Ünal; “Hz. Ali savaşın ortasında namaza durduğunda ‘ne yapıyorsun’ diyenlere; ‘Biz bu savaşı namaz için vermiyor muyuz?’ diyor. Yani ne için mücadele ettiğimizi ve mücadelemizin merkezinde neyin olduğunu unutursak, o zaman her şeyi unuturuz ve amaçlarımız araç haline gelir. Amaçlarımızda savrulur kaybolur gider. O yüzden burada bir kütüphanenin ve sohbet halkasının olmasını çok önemsedim.

 

İLK DEFA MİLLET ELİYLE BİR DEĞİŞİKLİK OLACAK

CHP’nin geleneğinde devletin milletle siyaset yapma fikrinin olmadığını öne süren Ünal, CHP’nin geleneğinde devletle toplumu dönüştürmenin olduğunu dile getirerek şöyle konuştu; ““Bu topraklarda ilk defa millet eliyle bir idari değişiklik gerçekleşecek. Bu millet ilk defa kendi eliyle kendi idari yönetimi hakkında karar verecek, ilk defa doğrudan temsil kullanacak, ilk defa hem yasamayı hem yürütmeyi, yani hem TBMM’yi hem de hükümeti bizzat millet kendi eliyle seçecek. Biz bu topraklarda yıllarca ‘devleti kim yönetecek?’ sorusunun cevabını aradık. Devleti bürokratik elitler mi yönetecek, seçkinler mi yönetecek, yoksa millet mi yönetecek? sorusunun cevabını aradık. Devletin sahibi millet midir? Yoksa bir avuç seçkin ve elit midir? Bunun mücadelesini verdik.

 

CUMHURİYET BİR MODERNLEŞME PROJESİYDİ

Cumhuriyet kuruluşu itibarıyla bir modernleşme projesiydi. Dönüştürülmesi gereken, çağdaşlaştırılması gereken genel anlamda Batılılaştırılması gereken bir toplum vardı. Bu toplumu siyaset eliyle dönüştüremezdiniz çünkü siyaset milletle yapıldığı için milletle yapılan siyaset eliyle toplum dönüştürülemez. O yüzden CHP kendi elitlerini devlete yerleştirerek bir anlayışı, bir bakış açısını topluma dayattı ve toplumu dönüştürme görevi bürokratik elitlere verildi. O yüzden CHP’nin geleneğinde milletle siyaset yapmak yoktur. CHP’nin geleneğinde devlet milletle siyaset yapmak yoktur. CHP’nin geleneğinde devletle toplumu dönüştürmek vardır. O yüzden CHP ‘seçilmiş cumhurbaşkanı tarafsız olmaz’ diyor. Ancak atanmış cumhurbaşkanı nasıl tarafsız olacak? Bir insanı kim seçiyorsa onun tarafıdır. O yüzden milletin seçtiği cumhurbaşkanı mı? Atanmış cumhurbaşkanı mı?”

 
HANGİ CUMHURBAŞKANI TARAFSIZDI?

Bir başbakan ya da cumhurbaşkanı seçildikten sonra artık milletin cumhurbaşkanıdır. Milletin başbakanıdır. Onun tarafsızlığını yasalar düzenler çünkü tarafsızlık diye bir şey olmaz. Ahmet Necdet Sezer tarafsız mıydı? Bunca zorluğu çıkarırken asgari, sivil bürokratik vesayetin tarafındaydı. Siyasetin devlette egemen olmaması gerektiğini düşünenlerin tarafındaydı. Şimdi biz diyoruz ki; devletin her karar kademesinde milletin tercihi olmalı milletin seçtiklerinin verdiği karar olmalıdır. Vesayet dediğimiz karar verme noktasında bir karar verici milletin meşru gördüğü yollar tarafından seçilmiş birisi değilse orada vesayet vardır. Yani milletin kararının ulaşmadığı her nokta vesayet alanıdır.

Millet yasama organını seçiyor. Yürütme organı nereden çıkıyor, o yasama organının içerisinden çıkıyor. Eğer yasama organını hükümeti oluşturan parti güçlü bir parti ise yasama organını çalıştırmıyor. Başkanını o hükümet seçiyor, komisyon organını o hükümet seçiyor. Kanun tekliflerini o hükümet veriyor. Meclis organı açılacak mı? Açılmayacak mı? O hükümet karar veriyorsa eğer hükümet zayıfsa bu defada meclisi çalıştıramıyor. Dolayısıyla hem yasama hem yürütme organını birbirinden ayırarak doğrudan temsille millete seçtireceğiz.

 

CUMHURBAŞKANIMIZ SORUMLU HALE GELİYOR

Şu anki cumhurbaşkanı anayasaya göre sorumsuz meclisin ve yargının denetimine açık değil vatana ihanet suçundan başka hiçbir suçla itham edilemez. Geçmişte darbeci Kenan Evren’i korumak için yapılmış bütün zırhlar bugün hala muhafaza ediliyor. Şimdi biz bütün bu zırhları ve korunakları kaldırarak cumhurbaşkanını sorumla hale getiriyoruz. Cumhurbaşkanını meclisin ve yargının denetimine açıyoruz. Bizim bir olmamız iri olmamız diri olmamız gerekiyor. Birliğimizi beraberliğimize helal getirecek hiçbir meselinin yanında olmamız gerekiyor”

 

YENİ BİNAMIZDA ÇALIŞMAYA DEVAM

İlçe Danışma Meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan Ak Parti Dulkadiroğlu İlçe Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici de Ak Parti Dulkadiroğlu İlçe teşkilatı olarak artık yeni binalarında hizmet vereceklerini söyledi.

Debgici; “Yeni hizmet binamız Dulkadiroğlu İlçemize, ilimize ve AK Parti’mize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Burada çok daha güzel hizmetleri hep beraber başaracağız. Böylelikle şehirde şu an 2 tane AK Parti’nin merkezi var. İnşallah yakın zamanda da Onikişubat’da da olursa 3 Ak Parti merkezimiz olacak.  Böylece AK Parti şehirdeki hâkimiyetini tekrar göstermiş olacak. Çünkü 2002’den bu yana Kahramanmaraş Türkiye’de zirvededir. Meclisimiz çok yoğun gayretler sarf etti. 14 Temmuz sürecini ve Gazi Meclisi hep beraber gördük ve 18 maddelik bir anayasa değişikliği paketini çok büyük uğraşlar sonucunda çıkardık. Öncelikle başta başbakanımız olmak üzere tüm bakanlarımıza ve milletvekillerimize teşkilatım ve şahsım adına çok teşekkür ediyorum. Bu paketi artık bizler onların bize gösterdiği ve anlattığı şekliyle halkımıza anlatacağız. Hem ilçemizde hem şehrimizde hem de Türkiye’de büyük oranda evet çıkması için sonuna kadar çalışacağız.” Dedi.

Toplantıya Kaynak ve Ünal’ın yanı sıra katılan Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Nursel Reyhanlıoğlu, Mehmet Uğur Dilipak, İlker Çitil ve İmran Kılıç’ta birer selamlama konuşması yaptı.


YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Diyetisyen Kadrosu Genişletiliyor
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Diyetisyen Kadrosu...
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı