Elif Ana hafta sonu anılıyor

Elif Ana hafta sonu anılıyor

Alevi kültüründe saygın bir yere sahip olan ve halk arasında "Elif Ana" olarak bilinen Elif Sugan, ölümünün 25. yıl dönümünde Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi Akdemir köyündeki türbesi önünde törenlerle anılacak.

26 Ekim 2016 - 07:36

Alevi-Bektaşi kültürünün ve inancının simgesel isimlerinden birisi olan ve Hayatı boyunca iyilik yapmayı kendisine şiar edinmiş, ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşmuş olan halk arasında "Elif Ana" olarak bilinen Elif Sugan 25. yıl dönümünde türbesinde törenlerle anılacak. Törenlerin Pazar günü yapılacağını ifade eden Elif Ananın oğlu Mehmet Ocak çalışmalar hakkında gazetemize bilgiler verdi.

 

HAZIRLIKLARIMIZ PAZARGÜNÜ’NE KADAR DEVAM EDECEK

Gazetemize çalışmaları anlatan Elif Ana olarak bilinen Elif Sugan'ın oğlu Mehmet Ocak, 30 Ekim Pazar günü yapılacak olan Elif Ana 25. yıl dönümü anma töreni hakkında hazırlıkları şu şekilde anlattı.   

“Pazar günü büyük bir katılımın olacağını düşündüğümüz için hazırlıklarımızı sürdürdük. Bu nedenle çalışmalarımızı devam ederken Anma törenimizi duyan Pazarcık Belediye Başkanımı Yakup Hamdi Bozdağ türbemizi ziyaret ederek çalışmalarımızı gördü ve sağ olsun yardımcı da oldu. Maddi olmasa da manevi olarak hep yanımızda oldu. Bunun yanı sıra Büyükşehir belediye başkanımız, Onikişubat, Dulkadiroğlu, Türkoğlu Belediye Başkanları, Pazarcık Kaymakamımız ve ismini sayamadığım birçok iş adamımız ve mülki amirlerimize çok teşekkür ederim. Hazırlıklarımız devam ediyor. Hafta sonu 10 bin kişiyi ağırlayacağız. Bu 10 bin kişinin hizmetini Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi organize edecek. Elif Ana Vefatından sonra mezarı türbe haline dönüştürülmüş ve bölgedeki (Kahramanmaraş-Gaziantep- Osmaniye-Adana-Malatya- Ankara- İstanbul ve birçok ilden) insanların ziyaret ettiği bir mekan haline gelmiştir. Yılın belli aylarında türbede adak-kurban kesimi gelenek haline gelmiştir. Elif ana sevilen sayılan paylaşımcı bir anamızdır. Sevenleri çoktur ve Pazar günü Devlet erkanları başta olmak üzere sevenleri ziyaret edecektir. Ziyaretçilerimize Yemek konusunda sağ olsun 40 adet kurbanlık kesilecek ve Büyükşehir Belediyesi personelleri bunu yemekler haline çevirerek Pazar günü paylaşıma sunacak. Biz Vali beyi de ziyaret ettik. Organize hakkında oda bizi bekliyormuş. Biz biraz üzgün gittik. 15 Temmuzda yaşanan darbe girişiminden dolayı, Valimize hem hoş geldin ziyaretinde bulunduk hemde nasıl yapacağız’ı konuşacaktık. Vali bey sağ olsun yaparız dedi. Elif Ana bize dua eder bizde önlemlerimizi alırız diyerek programımızın hazırlıklarına başladık” dedi.  

 

“ÜLKEMİZ ÇOK ZOR DURUMDA!”

Türkiye’nin yaşadığı sıkıntılara değinen ve bu nedenden dolayı Elif Ananının ger geçen yıla göre biraz sönük geçeceğine vurgu yapan Elif Ana’nın oğlu Mehmet Ocak, “Allah’ım hiçbir askerimize zeval vermesin, hiçbir askerimizin burnu kanamasın. İnşallah bir daha şehid haberi gelmez. Hiçbir ana ağlamasın, gözyaşı dökmesin, sağ selamet, kazasız belasız bir şekilde memleketlerine dönerler. Ülkemiz çok zor durumda, yaşadığımız zor günler inşallah geride kalır. Bir daha yüz kızartıcı, boyun bükücü, yıkıcı şeyler yaşamayız. İnşallah Elif Ana gibi paylaşım, birlik berberlik içerisinde hayatımızı sürdürmeye devam ederiz. İnşallah birliğimiz bozulmaz” ifadelerini kullandı.

 

“ALLAH’IM BİRLİĞİMİZİ, BERABERLİĞİMİZİ BOZMASIN”

Pazar günü yapılacak olan etkinliklerin birlik beraberlik içerisinde geçeceğine değinen Elif Ana'nın oğlu Mehmet Ocak, “Yunus Emre, Mevlana ve Hacı Bektaş­ı Veli gibi önemli şahsiyetler daha önce bu birlik ve beraberliği yürütmüşler. Daha sonra 70 yıl bu birlik ve beraberliği yürüten Elif Ana'nın bir evladı olarak bizde bu gün ayrı gayrı olmadığımızı göstermek için gerekli çabayı göstereceğiz. Özellikle devlet büyüklerinin sağladığı birlik, beraberlik ve dayanışma ortamını kentimizdeki yetkililerimizle beraberce yürütüyoruz. Köydeki kısıtlı yaşamına rağmen etrafına hoşgörü, iyilik, yardım ve ışık saçması sıra dışı bir olaydır. Elif Ana mütevazı yaşantısıyla Alevi-Bektaşi kültürünün 20'nci yüzyıldaki simgesi haline gelmiştir. Örnek kişiliği ve insan sevgisi ile Mevlana'dan, Hz. Yunus'tan ve Pir Sultan Abdal'dan bu yana gelen bin yıllık sürede, birliğimizin damarlarını teşkil eden çok önemli bir çizginin ismidir” dedi.

 

ELİF ANANIN OĞLU MEHMET OCAK DİLİNDEN KISACA HAYATI

Elif Ananın hayatını anlatan ve paylaşımcılığını her kelimesinde ifade eden Elif Ana'nın oğlu Mehmet Ocak, “Elif ana 1900 doğumlu olup 8 yaşlarındayken Amcasının oğlu ile evlendi. Kendisi evlenmeden önce Cenabı Allah tarafından kendisine bir an gelir ve herkes inanır Elif Ana’ya, dediklerinin hepsi çıkar. Mecnu bir halı var. Kendisi bir gün rüya gördü ve çobanlık yapmaya karar verdi. Derdi ki biz sığır güdeceğiz ve her evden yufka ekmek toplayacağız dedi ve yaptı da. 7 sene kocası ile birlikte sığır güttü. Diplomasını sığır gütmekten, çobanlıktan aldı. Cenabı Allah kendilerine bir lütuf verdi cemaatler kuruldu, tekke kuruldu ve Elif ana analığı hak etti. Elif Ana kadın evliyalarındandır. Hatice anamız, Fadime halamız olarak Meyrem analarımız gibi nice analarımızdan biri oldu. Elif ana paylaşımcıydı, ayrı gayrı yapmazdı. Yemezdi yedirirdi, içmezdi içirirdi, giymezdi giydirirdi. Hiç ayrılmadı bir yere komşuları ile oturdu komşuları ile büyüdü. 1991’de hakka yürüdü. Elif Ana paylaşımcı olması ile anılan bir anamızdır. Elif anayı herkes çok severdi. Elifana hiçbir zaman maliyete hiçbir zaman bakmadı hem maneviyata baktı. Kendisini görmeye gelenler para veriyordu, kendisine verilen paraları dağıtırdı. Kendisinin hiç arazisi yoktu, tarlası yoktu, istese zenginden de zengin olurdu. Ama paylaşımcı bir duruşu kendisini sevdirdi” dedi.

 

“BEN BURADA HİZMET İÇİN NÖBET TUTUYORUM”

Kendisi 25 yıldır Türbede görev başında olduğunu ifade eden Elif Ana'nın oğlu Mehmet Ocak,

“Elif Ananın 6 çocuğu var ve 6’ısı da hayattadır. 2’si Avrupa da 4’ü burada ikamet etmektedir. Ben yirmi beş yıldır bu dağın başında ne Alevilik, ne alevicilik nede dincilik pozisyonuna girmedim. Benim pozisyonum Elif Ananın oğlu olarak şudur; Ben Alevisi ile sunisi ile paylaşımcısı ile hep birlikte burada kalıyorum. Burada Türbede Anamızı ziyarete gelenlere hizmet ediyorum” dedi.   

       

ELİF ANA KİMDİR?

Sağlığında insanların yardımına koşmasıyla tanınan ve ermiş olduğuna inanılan Elif Ana, Akdemir köyünde yaşadı ve 31 Ekim 1991'de 83 yaşında öldü. 10 yaşından itibaren her şeyi gördüğü ve bildiğine inanılan, kendi adıyla anılan bir ocağın kurucusu da olan Elif Ana'nın türbesi, yılın belirli mevsimlerinde yurtiçi ve yurtdışından gelen ziyaretçilerin akınına uğruyor. Adakta bulunanlar, türbeye gelerek kurban kesiyor. (İLKER YİYEN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dulkadiroğlu’ndan Ekmekçi Mahallesinde İstinat Duvarı ve Parke Çalışması 
Dulkadiroğlu’ndan Ekmekçi Mahallesinde İstinat Duvarı ve Parke...
Kahramanmaraş'ta ahşap fabrikasında yangın 
Kahramanmaraş'ta ahşap fabrikasında yangın