Emlak piyasasında 2019’un ilk yarısı nasıl geçti?
Reklam

Emlak piyasasında 2019’un ilk yarısı nasıl geçti?

Hürriyet Emlak, Emlak Endeksi verileri Anadolu’nun emlak piyasasının yükselen yıldızı olmaya devam ettiğini ortaya koydu. Antalya, Kırşehir ve Uşak’ta geçtiğimiz 6 ayda satılık konut fiyatlarındaki yukarı yönlü hareket dikkat çekti. Antalya ve Uşak’ta yer alan kiralık konut fiyatları da bu sürede artış gösterdi.

23 Haziran 2019 - 14:45

Antalya’da satılık konutlarda son 6 ayda Finike yatırımcısına yüzde 93’lere varan oranlarda kazandırdı. Finike’yi yüzde 36 ile Serik, yüzde 32’yle Kemer ve yüzde 19’la Manavgat izledi.Emlak fiyatlarıyla dikkat çeken illerin başında yer alan Kırşehir’de 6 aylık sürede satılık konut fiyatları yüzde 20 oranında artış gösterdi. Bir yıllık sürece bakıldığında ise Kırşehir’in, emlak yatırımcısına yüzde 23 kazandırdığı görüldü. 6 aylık sürede kiralık konut fiyatları en çok artış gösteren iller ise Mardin ve Uşak oldu. Uşak’ta yer alan kiralık konutlar 6 ayda yüzde 47 oranında yükseliş gösterirken, Mardin’deki kiralık konut fiyatları ise bu sürede yüzde 37 oranında arttı.

Emlak sektörünü tek bir çatı altında buluşturan Hürriyet Emlak, ülke genelindeki verilerden derlediği Emlak Endeksi’ni açıkladı. Hürriyet Emlak Mayıs 2019 Emlak Endeksi* verilerine göre satılık ve kiralık konutların fiyatlarında yaşanan yukarı yönlü hareketlenme dikkat çekti. Açıklanan verilere göre geçtiğimiz 6 ayda satılık konut fiyatlarında Kırşehir yüzde 20 artışla liste başında yer aldı. Kırşehir’i Antalya ve Uşak takip etti.

Hürriyet Emlak Mayıs 2019 Emlak Endeksi verilerine göre, Türkiye genelinde satılık konut fiyatları değişmezken, kiralık konutlarda yıllık artış metrekare fiyatı başına yüzde 4 oldu. Öte yandan Türkiye genelinde satılıklarda metrekare ortalama fiyatı 2.150 TL olarak hesaplanırken kiralıklarda ise metrekare ortalaması 11 TL’ye ulaştı. Ülke genelinde konutların amortisman süresi ise ortalama 20 yıl olarak hesaplandı.


Antalya, Kırşehir ve Uşak emlak fiyatları çıkışta

Endeks verileri emlak piyasasında Anadolu’da yaşanan hareketliliği bir kez daha ortaya koydu. Antalya, Kırşehir ve Uşak’ta geçtiğimiz 6 ayda satılık konut fiyatlarındaki yukarı yönlü hareketle dikkat çekti. Antalya’da satılık konutlarda son 6 ayda Finike yatırımcısına yüzde 93’lere varan oranlarda kazandırdı. Finike’yi yüzde 36 ile Serik, yüzde 32’yle Kemer ve yüzde 19’la Manavgat izledi. Kiralık konutlarda da benzer bir tablo gözlemlendi. Antalya ve Uşak’ta yer alan kiralık konut fiyatları da bu sürede artış gösterdi.


Bir yıllık sürece bakıldığında ise çıkış yönlü tablonun benzer bir seyir sergilediği görüldü. Bu süreçte Kırşehir’in emlak yatırımcısına yüzde 23 kazandırdığı görüldü. Kiralık konut fiyatlarında da yükselme eğilimi devam etti. 2019’un il yarısında kiralık konut fiyatları en çok artış gösteren iller Mardin ve Uşak oldu. Uşak’ta yer alan kiralık konutlar 6 ayda yüzde 47 oranında yükseliş gösterirken, Mardin’deki kiralık konutlar ise bu sürede yüzde 37 oranında arttı.


Bir yıllık sürede Türkiye genelinde dikkat çeken 5 il


Satılık konut fiyatları 1 yıllık değişim

Kiralık konut fiyatları 1 yıllık değişim

Kırşehir

23%

-

Mardin

19%

34%

Nevşehir

14%

28%

Antalya

13%

22%

Uşak

3%

13%


6 aylık sürede Türkiye genelinde dikkat çeken 5 il


Kiralık konut fiyatları 6 aylık değişim

Uşak

47%

Mardin

37%

Yozgat

22%

Edirne

18%

Nevşehir

9%


5 büyük ildeki fiyatlar da artış eğiliminde

Hürriyet Emlak Mayıs 2019 Emlak Endeksi verilerine göre, “bir yıllık sürede” satılık emlak fiyatları 5 büyük ilde stabil ve yukarı yönlü hareketine devam etti. Çıkış eğiliminin en net görüldüğü Antalya’da; Gazipaşa, Serik ve Alanya emlak yatırımcısına en çok kazandıran ilçelerin başında geldi. Gazipaşa yüzde 33’le liste başında yer alırken, Gazipaşa’yı Serik (yüzde 27) ve Alanya (yüzde 26)izledi.


SON 1 YILDA ANTALYA’DA SATILIK KONUT FİYATLARI

En çok artan ilçeler

En çok düşen ilçeler

En kısa amortisman süresi

Gazipaşa

%33

Kaş

%-15

Manavgat

12 yıl

Serik

%27

Korketeli

%-9

Kepez

18 yıl

Alanya

%26

Döşemealtı

%-3

Aksu

18 yıl


Ankara’da dikkat çeken ilçelerin başında ise Kahramankazan ve Elmadağ geldi. Kahramankazan’da yer alan satılık konut fiyatları yüzde 26 artış gösterirken Elmadağ yüzde 23’le bu ilçeyi takip etti.


SON 1 YILDA ANKARA’DA SATILIK KONUT FİYATLARI

En çok artan ilçeler

En çok düşen ilçeler

En kısa amortisman süresi

Kahramankazan

%26

Polatlı

%-16

Altındağ

18 yıl

Elmadağ

%23

Akyurt

%-9

Çankaya

19 yıl

Çubuk

%9

Sincan

%-3

Sincan

20 yıl


İstanbul konut piyasası bir yıllık sürede genel stabil görünümünü korurken bazı ilçelerde yaşanan fiyat çıkışları il geneli ile uyumlu bir tablo çizmedi. İstanbul’da bir yıllık sürede satılık konut fiyatı en çok artış gösteren ilçe yüzde 10’la Bağcılar oldu. Bağcılar’ı yüzde 8 yükselişle Adalar ve Zeytinburnu izledi.


SON 1 YILDA İSTANBUL’DA SATILIK KONUT FİYATLARI

En çok artan ilçeler

En çok düşen ilçeler

En kısa amortisman süresi

Bağcılar

%10

Beykoz

%-39

Gaziosmanpaşa

14 yıl

Adalar

%8

Eyüp

%-35

Esenyurt

16 yıl

Zeytinburnu

%8

Esenyurt

%-17

Avcılar

17 yıl


Fiyatlardaki yükselişle dikkat çeken bir diğer il ise İzmir. Bir yıllık süreçte İzmir emlak fiyatları genel itibariyle çıkış yönünde bir eğilim sergiledi. En çok satılık konut fiyatının artış gösterdiği ilçelerin başında ise Narlıdere geliyor. Narlıdere’de yer alan konutlar bir yılda yatırımcısına yüzde 11 kazandırdı. Narlıdere’yi yüzde 6 ile Bergama ve yüzde 4 ile Torbalı izledi.


SON 1 YILDA İZMİR’DE SATILIK KONUT FİYATLARI

En çok artan ilçeler

En çok düşen ilçeler

En kısa amortisman süresi

Narlıdere

%11

Ödemiş

%-18

Konak

18 yıl

Bergama

%6

Foça

%-15

Ödemiş

18 yıl

Torbalı

%4

Balçova

%-10

Balçova

20 yıl


Anadolu’dan yayılan dalga Türkiye’ye yayılacak

Anadolu konut fiyatlarındaki yükselişe dikkat çeken Hürriyet Emlak Satış Direktörü Çağrı Bozay, “Emlak endeksi verilerine baktığımızda özellikle Anadolu’daki hareketlenmenin devam ettiğini görüyoruz.Bir süredir Anadolu’da yer alan hem satılık hem de kiralık konut fiyatlarının çıkış eğilimine devam ettiğini gözlemlemekteyiz. Bu hareketlenmenin süreceğini düşünüyoruz. Anadolu’dan yayılan bu dalganın tüm Türkiye’deki emlak fiyatlarına da etki edeceğini öngörebiliriz. Önümüzdeki dönemde ekonomik konjonktörün ülkemiz ve piyasalar için daha iyi bir görünüm sergileyeceği düşüncesindeyiz. Emlak fiyatlarındaki hareketlenme de buna işaret ediyor. Ekonomide yaşanacak olumlu gelişmeler paralelinde emlak sektöründeki bu canlanmanın daha da artacağını düşünüyoruz” dedi.


Emlak sektörü parlayan yıldız olmayı sürdürecek

Mevduat faizi ve döviz gibi finansal enstrümanların kısa dönemde daha fazla kazandıracağı algısı sebebiyle sektörde ciddi bir likidite sorunu yaşandığının altını çizen Çağrı Bozay, “Tüm bu gelişmelerle beraber özellikle arsa birim fiyatlarının yüksek olması sebebiyle ucuz konut üretimine geçiş yapılamıyor, bu gelişme de finansal değişkenlerle beraber sektörü olumsuz yönde etkiliyor” diyor.


Türkiye’nin konut ihtiyacı ve konut stoğu karşılaştırıldığında sektörün sağlıklı bir ekonomik ortamda hızlı bir şekilde ivme kazanacağını düşündüklerini belirten Bozay, “Devletin sosyal konut projeleri ve ucuz konut üretimini destekleyecek teşvikleriyle önümüzdeki dönemde çok daha sağlıklı bir işlem hacminin gerçekleşmesi kaçınılmaz olacaktır. Ülkemizin hane halkı ortalamasını diğer Avrupa ülkeleri ile karşılaştırdığımızda ise gayrimenkul piyasasının büyük fırsatlar barındırdığını görüyoruz. Emlak sektörü ekonomik stabilizasyon ile yakın gelecekte gerek yabancı gerekse de Türk yatırımcılar için parlayan yıldız olmayı sürdürecektir” dedi.


Hürriyet Emlak’ta büyük dönüşüm hız kesmeden devam ediyor

Çağrı Bozay, “Sektörde ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyoruz, yapmış olduğumuz yoğun çalışmalar sonucunda ilan ziyaret sayılarında ciddi bir artış gerçekleştirdik ve Türkiye genelinde ilan görüntülenme sayısını yüzde 74 oranında artırdık. Bu sene yurtdışından gelen satılık konut talebini 80 bine kadar çıkmasını bekliyoruz. Bu kapsamda kısa süre önce ‘Satılık konut’ kategorisindeki ilanları 6 kıtaya, toplam 60 ülkeden ve 17 milyondan fazla potansiyel alıcıya ücretsiz olarak ulaştırmaya başladık. Ayrıca “Turbo” kullanılan ilanların görüntülenme sayısını da 3 kat artırdık. Hem kazançlı hem de güzel deneyimlerle dolu bir iş ortaklığı oluşturmak için “Memnuniyet Ekibi”ni kurduk. Ekibimiz, son 3 ayda 10 binin üzerinde kişiye ulaştı ve iş ortaklarımızla toplamda 25 bin dakikanın üzerinde görüşme yaparak onların daha çok kazanmalarını sağlayacak yönlendirmeler yaptı” diyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x