Enerji Kimlik Belgesi Olmadan Bina Satılamayacak

Enerji Kimlik Belgesi Olmadan Bina Satılamayacak

Enerji kimlik belgesi, enerji problemi yaşayan ülkemizde bu kategoride büyük bir etki oluşturacak. Beyaz eşyalardaki A, A+, A++ gibi enerji sınıflandırması binalara uygulanacak. Ülke enerjisinin büyük bir kısmı binalara gidiyor. Bu nedenle binaların enerji tasarruflu olması, büyük bir tasarruf sağlayacak.

19 Ocak 2019 - 23:31

EKB Nedir?
Bina enerjisinin tasarruflu kullanılmasını sağlayan bu işlem, 2011 Ocak ayı itibariyle yeni binalarda zorunlu hale geldi. A, B ve C sınıfına girmeyen yeni binalara ruhsat verilmemektedir. 2011 yılı itibariyle yeni binalardaki bu derecelendirmeler, ısı ve enerji konusunda ciddi tasarruf sağlamıştır. Elektrik, su, havalandırma, doğal gaz ve benzeri bir çok kategori yetkili mühendisler tarafından incelenmektedir. Bu inceleme sonucunda binanın
enerji kimlik belgesi sınıfı belirlenmektedir. A, B veya C sınıfına girmeyen ve 2011 yılından itibaren yapılan yeni binalara ruhsat verilmemektedir. Binanın kimlik bilgisi özelliğine sahiptir. Belgede CO2 salımı, sera gazı salımı, aydınlatma, kullanım suyu, ısınma, yalıtım ve benzeri bir çok kategori bulunuyor. Sağ üst köşede ise binanın resmi bulunuyor. En alt kısımda yetkili mühendislerin onayı bulunmaktadır.
 
Bu Belgeyi Almayan Bina Satılamayacak
Bu yeni uygulama 1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girecek. Daha önce son başvuru tarihi 1 Mayıs 2017 tarihiydi. Bu tarih 2020’ye uzatıldı. Kiralama ve satış gibi işlemler için EKB belgesi zorunlu hale geldi. 2011 öncesinde yapılan binalarda ise A,B ve C sınırlaması yoktur. D ve E sınıfına kadar sınıflandırma yapılabilecek. Bu şekilde binanın gayrimenkul değeri de belirlenmiş olacak. Hali hazırda günümüzde yalıtımlı binalar yalıtımsız binalara göre daha değerli. Buna ek olarak enerji tasarruf özellikleri de fiyatını etkileyecek.
Enerji kimlik belgesi vermeye yetkili firmalar oldukça sınırlıdır. Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği’nin tayin ettiği serbest mühendislik ve mimarlık belgesi bulunduran yetkililer sorumlu olacak. Ayrıca Enerji kimlik belgesi fiyat kategorisinde kursunu başarı ile tamamlayan personel bulunduran şirketlere de yetki verilecek. Yetki Bakanlık tarafından veriliyor.
 
Enerji Tasarrufunda Ciddi Bir Adım
Ülke enerjisinde ciddi tasarrufa neden olacak bu uygulama, gelecek yıllarda meydana gelebilecek enerji krizi için bir önlemdir. Binaların artması ve enerji açığının her geçen gün artması, EKB işlemlerine olan ihtiyacı artırmıştır.

 

Halen Ekb Belgeniz Yok ise Akçalı Enerji web adresinden ön fiyat bilgisi alabilirsiniz.

Web Adres: www.akcalienerji.com


YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x