Evlilikler sağlam temeller üzerine atılacak

Evlilikler sağlam temeller üzerine atılacak

Yapıcı rolü ile toplumun temel taşı ailede birleştirici görev üstlenen Kahramanmaraş İl Müftülüğü, İçişleri Bakanlığınca, kendilerine verilen nikah kıyma yetkisi ile sevenleri birleştirecek.

21 Aralık 2017 - 02:24

Uzun süre üzerinde çalışmaları sürdürülen ve tartışmalara konu olan Müftüler, resmi nikah kıymak için son çalışmalarını tamamlamak üzere. Diyanet İşleri Başkanlığından gelecek yönetmeliği bekleyen Kahramanmaraş İl Müftülüğü, şimdiden hazırlıklarını yaparak eğitim işlerini tamamladı. Müftülüklere verilen nikah detaylarını ve hazırlık aşamasını Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi’ne anlatan Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç, Resmi Nikah’ın kıyılacağı alan olarak önce Müftülüğün konferans salonunu dizayn edeceklerini belirtti.

Aile eğitimleri ile yıkılmak üzere olan evlilikleri yeniden inşa eden Kahramanmaraş İl Müftülüğü’nde bundan sonra ki süreçte yeni yasa ile de evlilikler sağlam temeller üzerini atılacak. Sadece nikah kıyma ile kalınmayıp evliliğe adım atan gençler için özel eğitim alanları oluşturulan Kahramanmaraş İl Müftülüğü’nde, hayatlarını birleştiren çiftlere evlilik hakkında eğitimler verilecek.

 

‘TANRIVERDİ CAMİİ ALTI RESMİ NİKAH SALONU OLACAK’

Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç, “Müftülüğümüzün içerisinde şu anda mevcut çeşitli etkinliklerde kullandığımız konferans salonumuz var ve bu salonumuz nikahları kıyabileceğimiz konseptte değil ve bizde yeni düzenleme ile nikahlarımızı bu alanda kıyabileceğimiz bir ortam oluşturacağız. Salona ek olarak gelin ve bekleme odaları oluşturacağız. Yine o katta aile ve dini rehberlik şeklinde bir birim oluşturacağız. Bize nikah kıymak için başvurular geldiği zaman bizde kendilerine aile birimimiz hakkında bilgi vereceğiz ve çiftler talep ederse eğer bu birimden evlilik hakkında kısa bir eğitim alabilecek. Bizim müftülüğümüz 2006 -2007 yılları arasında açıldığı için bu alanlar düşünülmemiş. Zaten de bu alan geçici bir süre kullanılacak Tanrıverdi Camii’mizin üst kısmı yapıldıktan sonra caminin altı sosyal alan olarak restore edilecek ve nikahlar orada kıyılacak” dedi.


Uzun süre üzerinde çalışmaları sürdürülen ve tartışmalara konu olan Müftüler, resmi nikah kıymak için son çalışmalarını tamamlamak üzere. Diyanet İşleri Başkanlığından gelecek yönetmeliği bekleyen Kahramanmaraş İl Müftülüğü, şimdiden hazırlıklarını yaparak eğitim işlerini tamamladı. Resmi Nikah’ın kıyılacağı alan olarak önce Müftülüğün konferans salonunu dizayn edeceklerini dile getiren Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç, Yatılı Bölge semtinde bulunan Zekeriya Tanrıverdi Camii’nin inşaatının tamamlanmasının ardından alt katının tümüyle Resmi Nikah salonuna çevrileceğini belirtti.

 

İşte röportajımızın detayları:

Nikahlar nerede kıyılacak?

Müftülüğümüzün içerisinde şu anda mevcut çeşitli etkinliklerde kullandığımız konferans salonumuz var ve bu salonumuz nikahları kıyabileceğimiz konseptte değil ve bizde yeni düzenleme ile nikahlarımızı bu alanda kıyabileceğimiz bir ortam oluşturacağız. Salona ek olarak gelin ve bekleme odaları oluşturacağız. Yine o katta aile ve dini rehberlik şeklinde bir birim oluşturacağız. Bize nikah kıymak için başvurular geldiği zaman bizde kendilerine aile birimimiz hakkında bilgi vereceğiz ve çiftler talep ederse eğer bu birimden evlilik hakkında kısa bir eğitim alabilecek. Bay ve bayan görevlilerimiz bu birimlerde görev yapacak. Zaten şu anda da müftülüğümüz içerisinde böyle bir birim var ancak biz bu birimleri nikahın kıydığı yerlere hazırlayacağımız mekanlarla görevlendireceğiz.
Nikah kıyıldıktan sonra ise, ikramların yapılacağı bir alan oluşturacağız. Bizim müftülüğümüz 2006 -2007 yılları arasında açıldığı için bu alanlar düşünülmemiş. Zaten de bu alan geçici bir süre kullanılacak Tanrıverdi Camii’mizin üst kısmı yapıldıktan sonra caminin altı sosyal alan olarak restore edilecek ve nikahlar orada kıyılacak. Söylediğimiz tüm faaliyetleri o alana taşıyacağız ve tamamen camiden bağımsız bir alan olacak bu kısım.

Resmi nikahtan sonra imam nikahı da kıyacak mısınız?
Bizim resmi ve dini nikah ile ilgili olarak diyanetten bize herhangi bir yönerge daha gelmedi. Alınan bu karar sadece meclisten çıktı ve resmi gazetede yayımlandı ancak içerik hakkında bize henüz bir bilgilendirme yapılmadı. Konu ile ilgi İl nüfus müdürlüğünden seminer almamız istendi ve biz de gerekli seminerleri aldık. Seminerde ise bizlere resmi nikah hakkında bilgilendirmelerde bulundular. Söylediğiniz konu ile alakalı olarak ise, diyanet işleri başkanlığı halen üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.  Resmi nikah nasıl olacak ve içerisine dini nikahı da yedirerek mi kıydıracağız gibi konunun derinine inerek çalışmalarını sürdürüyorlar.

 

Nüfus memurlarından ve nikah memurlarından çalışanların sizin bünyenize geçme gibi bir durumu var mı?

Personel alma verme durumu gibi herhangi bir durum yok. Biz tüm işlerimizi kendi personelimiz ile yapacağız.

Dışarıda kıyılmak istenen nikahlar için neler olacak?

Biz sadece müftülükte kıyılan nikahları kıyacağız. Müftülük dışında kıyılması gereken nikahlara yine belediyeler gidecek. Dışarıda ki nikahlara nüfus müdürlüğü dahi gitmiyor. Biz müftülüğün bünyesinde hem resmi hem de dini nikah kıydırmak isteyenlerin nikahını kıyacağız ve sadece hafta içi kıyacağız.

Nikahı sadece müftüler mi kıyabilecek?
Nikahı müftüler ve müftülerin vekalet vereceği kişiler nikahı kıyabilecek. Bunların arasında ise, müftü yardımcısı, vaiz ve üstü görevdekiler kıyabilecek. İlçelerimizde ise ilçe müftüleri kve onun yetki verdiği kişiler kıyabilecek. Bu yetki ise valilikten alınan olurun ardından verilecek.

 

İlk nikah ne zaman kıyılacak?

Diyanetten bize henüz bir bildiri gelmedi. Diyanetten gelecek olan bir açıklama ile nikah kıymaya başlayacağız.

 

İMAM EKSİKLİKLERİ İŞKUR İLE TAMAMLANIYOR

FETÖ’den dolayı bir çok imam görevden alındı camilerde imam eksikliği var mı?
Görevden ihraç edilen imamlarımızın yerine fahri denilen vekil imam alıyoruz. Görevden alınmasının yanı sıra ise kadrosu olan ve atama yapılamayan bir bölgeye kimse gitmiyor ve o tür yerlere de ki açığı da İŞKUR aracılığıyla eksikliği ile tamamlıyoruz. Şu an itibariyle açık olan yerlerimiz var ve İŞKUR’dan alınan hocalarımızın görevleri bitti. 2018 yılında ise diyanet yeni bir alım yapacak ve alımla birlikte eksik olan camilerimiz doldurulacak.

 

Hac kayıtları başladı mı?

Hac kayıtlarımız 21 Aralık tarihinde başlayacak ve29’una kadar devam edecek. Başvuru için ise direkt müftülüklerimize başvuru yapılacak. Daha önceden kayıt yaptırıp ta gidemeyenlerin ise gelmesine gerek yok onlar otomatik olarak güncellenecek. Önceden kayıt yaptıran ve içeriğinde bazı değişiklik yapan kişilerin de yeniden müracaat etmesi gerekiyor.

 

Kayıtlarda kaç yıl boyunca kurada çıkmayanlar direk olarak gidebilecek?
8 yıl olanlar genellikle gidiyor.

 

HER GEÇEN YILDA KURAYA 2 KAT İSİM DAHİL EDİLİYOR
Kuralarla alakalı yeni bir düzenleme yapılacak mı?
5 yıl boyunca bekleyen kurada çıkmıyor ama ilk yılında kayıt yaptıranlar hemen kurada çıkabiliyor bununla ilgili ne söylemek istersiniz?

Kura sistemi devam edecek. Belli bir kontenjan sistemi olduğu için şuan diyanet hiç kayıt almasa dahi 25 yıl sonra elimizde ki insanlara sıra gelir. Bu kura diyanetten kaynaklanan bir durum değil. Biz zaten bunun önüne geçebilmek için kayıt yaptırdığı yıl dikkate alınarak her geçen yılın 2 katı olacak şekilde kişinin ismi yazılıyor ve kuraya dahil ediliyor.  Kademeli şekilde kişileri kuraya dahil ediyoruz. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x