Fantastik Edebiyatın Sınırları Hayal Gücümüz Kadardır
Reklam

Fantastik Edebiyatın Sınırları Hayal Gücümüz Kadardır

Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri kapsamında ‘Canavarlar Gerçekten Yaşadı Mı?’ paneli gerçekleştirildi. Programda konuşan Yazar Güray Süngü, “Fantastik edebiyatın sınırları hayal gücümüz kadardır. Bu hayal gücünü en nihayetinde yaşadığımız an, zaman ve dönem belirler” dedi.

20 Kasım 2020 - 03:37 - Güncelleme: 20 Kasım 2020 - 03:39

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi 1. Uluslararası Şiir ve Edebiyat Günleri kapsamında ‘Canavarlar Gerçekten Yaşadı Mı?” paneli gerçekleştirildi. Kültürpark konferans salonunda, moderatörlüğünü Cemal Şakar’ın yaptığı programda Yazarlar Handan Acar Yıldız ve Güray Süngü, fantastik edebiyat üzerine konuştu. Pandemi tedbirleri çerçevesinde gerçekleştirilen programda katılımcıların sorularını da yanıtlayan Handan Acar Yıldız, “Fantastik edebiyatla bağlantılı olarak dijital toplumu konuşursak bu süreçte insan hem büyüdü hem de küçüldü. Bu sebeple dijital çağda insanın aklındaki bu karışıklık onu kadim olanın alegorisine geri gönderdi. Artık insan ulaşmak istediği şeyin aynı zamanda kitlesi de oldu. Hem özneyiz hem de nesne” diye konuştu.

Var Olandan Üretilir

Yazar Güray Süngü ise fantastik edebiyatı sınırlarının hayal edebilme gücüyle orantılı olduğuna dikkat çekerek, “Fantastik edebiyatın sınırları muhayyilemizle alakalıdır. Biçimler ve formlar nasıl yaşadığımız dönemleri yansıtıyorsa bu sınır da muhayyilemiz kadardır. Bu hayal gücünü en nihayetinde yaşadığımız çağ, dönem, zaman ve an belirler. Her şey var olandan üretiliyor, fantastik edebiyatı da böyle görmek lazım” dedi.

Eleştiri Olarak da Değerlendirilebilir

Programın moderatörlüğünü yapan Yazar Cemal Şakar ise, “Var olanı eleştirmenin en güzel yolu başka türlü olabileceğinin de gösterilmesidir. Siz bu şeyler başka türlü de var olabilir diyerek var olanı da eleştirmiş olabilirsiniz. Ütopya romanları bu açıdan çok anlamlıdır. Fantastik edebiyat güçlü bir altyapıya sahip ve bu anlamda kendi gerçekliğini kendi içerisinde oluşturduğu için mevcudun farklı gösterimlerini de sunabiliyor” ifadelerini kullandı.

DSC03339

DSC03342

DSC03343

DSC03346

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x