Fidan üreticisi ek iş yaparak ayakta duruyor!

Fidan üreticisi ek iş yaparak ayakta duruyor!

Kahramanmaraş’ta fidan üreticiliği yapan Aydemir Bozok, fidan satışlarının kısır döneme girdiğini söyledi.

30 Aralık 2017 - 03:12

Fidan satışlarının kısır olduğu dönemlerde fidan üreticilerinin bir arayış içerisine girdiğine dikkat çeken Bozok, “Bu iş tek fidancılık ile olmuyor, esnaflar olarak ek işler yürütüyoruz.  Bizler sürekli bir arayış içerisindeyiz onun için devletimiz bizleri gözetmeleri gerekiyor. Kurumların fidan dağıtımları dışarıdan gelen fidanlarla değil de şehrimizde üretilen fidanlarla olursa hem biz hem çiftçilerimizde kazanmış olur.” dedi.

 

“Ek İş Yapmaz İsek İflas Ederiz”

Yetkililer fidan üreticilerinin haklarını savunması gerektiğini kaydeden ve fidan üreticisi esnaflarının ek iş yaparak ayakta durmaya çalıştığına dikkat çeken Aydemir Bozok, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Satışlarımız 10. Ayda başlar, 12. Ayın 20sine kadar sezon devam eder. Tekrar zemheri ayı dediğimiz 12. Ayın 20siyle Şubat’ın biri arası satışlarımız pek olmaz. Şubat ayında satışlarımız tekrar başlar, Haziran ayına kadar satışlarımız devam eder. Bu kısır dönemlerde fidancılar olarak bizler 45 günlük bir sürede baya zorluklarla karşılaşıyoruz. Yetkililerimiz bu konuda yardım etmesini bekliyoruz. Bazı kuruluşlar fidan dağıtımı yapıyor, bu ister istemez bizim satışlarımızı etkiliyor.  Çiftçiler fiyatlar daha uygun olduğu için oralarda alıyorlar. Buda bizim işlerimizi etkiliyor.  Satış yapamadığımız günler oluyor. Eğer yetkililer fidan dağıtımı yaparken bizim gibi üretici esnafını da gözetip yaparlar ise çok memnun oluruz. Şuan için süs bitkileri hariç her türlü fidanlar dikilebilir. Bu kısır dönemlerdeesnaf olarak arayış içerisinde oluyoruz.  Ek olarak işler yürütüyoruz.  Tek fidancılık ile olmuyor.  Bizler sürekli bir arayış içerisindeyiz onun için devletimiz bizleri gözetmeleri gerekiyor.  Bu fidan dağıtımları dışarıdan gelen fidanlarla değilde şehrimizde üretilen fidanlarla olursa hem biz hem çiftçilerimizde kazanmış olur.”

 

“Üreticiler 2017 Yılından Memnun”

2017 yılı fidancılar için verimli bir yıl olduğunu vurgulana fidan üreticisi Bozok şunları söyledi: “2017 yılında en çok ceviz satışları bizleri mutlu etti.  Bunun yanında zeytin fidanları da etkili oldu. Şehrimizde sertifikalı fidancılık k yapan iş yerlerine destek olunması gerekiyor.  Bu fidan dağıtımı konusunda bizlerinde fikirleri alınması gerekiyor. Yani piyasada çok fazla korsan fidancılar türedi. Hep mahalle aralarında sokak başlarında bunlarıgörmekteyiz. Her yerde fidanlar satılıyor. Bu bizim işlerimizi de olumsuz yönde etkiliyor.  Meyve pazarlarında dahi fidanlar satılıyor. Buna bizin çözüm üretilmesi gerekiyor.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x