Fırıncılar Odası ‘Halk Ekmek’e talip

Fırıncılar Odası ‘Halk Ekmek’e talip

Kahramanmaraş Fırıncılar Odası, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı faaliyet gösteren Halk Ekmek’e talip oldu.

15 Kasım 2016 - 09:55

Başbakan Binali Yıldırım’ın “Artık belediyeler esnafçılık yapmayacak” açıklamasının ardından bünyesinde işletmeler barındıran belediyeler, özelleştirme çalışmalarına başladı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İştirakler Müdürlüğü’ne bağlı faaliyet gösteren Akbel bünyesindeki işletmelerin de özelleştirilmesi beklenirken; gözler, Halk Ekmek’e çevrildi. 80 bin kapasiteli bir fırın olan Halk Ekmek’in idaresi şahsa geçerse; fırıncılar arasında rekabet ortamının oluşmasından korkuluyor. Ekmeğin fiyatından kalitesine kadar birçok durumu etkileyecek bu özelleştirme için Kahramanmaraş Fırıncılar Odası Başkanı Erol Güneş, dengeleri korumak amaçlı Halk Ekmek’in Fırıncılar Odası’na verilmesini istiyor.

Konuyla ilgili hem Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne hem de Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’a bir dosya sunduklarını ifade eden Kahramanmaraş Fırıncılar Odası Başkanı Erol Güneş, Halk Ekmek’in şahsın eline geçmektense ya belediye bünyesinde olduğu devam etmesini ya da Fırıncılar Odasına verilmesini önerdiklerini söyledi.  

Belediyeler artık esnaflık yapmayacağı yönünde Başbakanın kesin talimatı olduğunu ifade eden Güneş, “Araştırmalarıma göre birçok belediye buna başladı. Şu anda kendi bünyesinde mesela lokanta çalıştırıyor. Çay bahçesi, düğün salonu çalıştırıyor. Halk ekmek çalıştırıyor. Kendi bünyesinde böyle işletme olan bazı belediyeler, şu anda tasfiye işlemlerine başladılar. Özelleştirmeye başladılar. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi de İştirakler Müdürlüğüne bağlı Akbel şirketi adı altında mesela lokanta çalıştırıyor. Çay bahçeleri çalıştırıyor. Düğün salonları çalıştırıyor. Halk Ekmek’i çalıştırıyor. Başbakanımızın da talimatlarıyla artık belediyeler esnaflığı bırakacaklar. Zaten Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç’un seçim çalışmalarındaki projelerinden biri de buydu. Yani daha önce Mustafa Poyraz Belediye Başkanı iken; Fatih Bey, Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olduğunda sloganı buydu: Belediyecilik, esnafçılık değildir. Bu zaten Fatih Bey’in politikasıydı. Ama ne hikmetse o günden bu yana bunu gerçekleştirmedi. Artık zamanı mı olmadı? Yoksa imkânlar mı elvermedi? Bilmiyoruz. Buna sıra gelmedi herhalde diye düşünüyoruz. Ama Başbakanımızın bu konuyla ilgili yaptığı son açıklamada; bunu bizzat dile getirdi.”  

Başbakan’ın talimatını, belediyelerin bir an önce yerine getirmesini beklediklerin kaydeden Başkan Güneş, şöyle konuştu: “Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Bey’den de bunları bir an evvel yapmasını istiyoruz. Ama tabi bugün lokantacılık, düğün salonu çalıştırmak, çay bahçeleri çalıştırmak… Bunlar birilerine verilebilir. Bunlar rekabet ortamı doğurmayacak müesseseler. Ama fırına gelirse; fırın, Halk Ekmek rekabet ortamı olacak bir işletme. Biz, Büyükşehir Belediye Başkanımıza bunun dosyasını vermiştik. Başbakan Yardımcımız Veysi Kaynak Bey’e de bununla ilgili bir dosya sunduk. Dosyanın içeriğinde de ne vardı? Halk Ekmek özelleşir de bir şahsın eline geçerse; Maraş’ta 450 tane işyerimiz var. Bizim fırınımız var. Bunun 39 tanesi, büyük somun fırınları! Halk Ekmek de somun fırını. Bugün belediye 20 bin ekmek üretiyor. Buradaki üretim şahıs eline geçerse; bu şahsın burayı kalkındırmak için 440 bin 60 bin ekmek çıkartması gerekecek. Niye? Para kazanmak için. Yani bu kadar personelle 20 bin ekmek çıkaran bir müessese zarar eder. Ama bunu 50-60 bine, 70 bine çıkarttığı zaman işletme kâra geçecek. Bu sefer ortamda ne olacak? Diğer fırınlarla rekabet ortamı olacak? İster istemez fiyata yansıyacak. Fiyatı aşağı çekecek, kaliteye yansıyacak. Hijyen denen bir şey kalmayacak. Ekmek kalitesi kalmayacak. Rekabet diz boyu gidecek. Yani bizim burada Başbakan Yardımcımıza verdiğimiz dosya içeriğinde bunlar var. Biz, bunu Büyükşehir Belediye Başkanımıza da söyledik.”

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’a da Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’a da Halk Ekmek’i özelleştirirken; fırıncı dahi olsa şahıslara vermemeleri yönünde bildirimde bulunduklarını aktaran Güneş, şunları söyledi: “Yani bugün bir ihale açarsa ihaleye herkesin girme hakkı var. Yalnız fırıncını değil, herkesin de girme hakkı var. Meslek erbabının dışına çıkarsa bu kökten berbat olur. Bir fırıncının eline geçerse; rekabet ortamı oluşur. Çünkü belediye fırını, devasa bir fırın. Bugün 80 bin kapasiteli bir fırın. Burayı devralan adam, burada bunu üretmek isteyecek. Bu sefer pazara yansıyacak, çirkin olacak. Biz, dedik ki; Halk Ekmek’i şahsa vermektense; bunu Fırıncılar Odamıza verin. Fırıncılar Odamız, bunu kendi bünyesinde aynı belediyenin çalıştırdığı şartlarda çalıştırır, aradaki dengeleri korur. Eğer bunu yapmazlarsa biz, Belediyenin Halk Ekmek’i bu şekilde çalıştırıp devam etmesine razıyız. Yani belediyemiz şu anda rekabet ortamına meyil vermeyecek şekilde dengeleri koruyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç, sağ olsun bu memlekette ekmek noktasında dengeleri koruyor. Çünkü ekmek fazla üretmiyor, dengeleri koruyor, esnafı koruyor. Fiyat noktasında da kendisiyle istikrarlı çalışıyoruz. Gerektiğinde zarar ediyor ama dengeleri koruyor.” Halk Ekmek’in şahsın eline geçmesi durumunda kar etme amaçlı işletmenin tam kapasiteli çalıştırılacağını bunun da haksız rekabet ortamı oluşturacağını dile getiren Fırıncılar Odası Başkanı Güneş, sözlerine şunları ekledi: “Eğer şahsa geçerse şahsın zarar etme gibi bir lüksü yok. Biz de diyoruz ki ya belediye bu fırını kendi bünyesinde olduğu gibi devam ettirsin biz memnunuz. Yahut da özelleştirecekse ki özelleştirecek, bu başbakanımızın bir talimatı, bunu bizim Fırıncılar Odamıza versin. Biz, dengeleri sağlarız. Hem esnafımızı koruruz. Hem orada normal şartlarda ekmek çıkartırız. Hem de kaliteyi koruruz. Yani Halk Ekmek, Fırıncılar Odası’nın elinde olur ise hem fiyatta istikrar olur hem kalitede istikrar olur hem de dengeleri korur.” (KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı
Cevizin 6 faydası
Cevizin 6 faydası