Fıstığa zam, tatlı tercihini değiştirdi

Fıstığa zam, tatlı tercihini değiştirdi

Ramazan ayı ile birlikte 5 gün içerisinde 70 TL'den 210 TL'ye çıkan baklavalık fıstıkta boykot işe yaradı. Fıstığın kilosu 50 TL birden geriledi. Bu durumu Kahramanmaraş'ta tatlıcı esnafı Ömer Faruk Günay gazetemize değerlendirdi. Günay vatandaşların tatlı tercihinin değiştiğini söyledi.

06 Haziran 2018 - 17:17

Ramazan ayı ile birlikte 70 TL’den 210 TL’ye fırlayan baklavalık fıstığın fiyatı baklavacıların boykotu ve Bakan Fakıbaba’nın açıklamalarıyla 1 haftada 50 TL birden geriledi. Ramazan ayıyla birlikte baklavalık fıstığın fiyatı 5 gün içinde 70 TL’den 210 TL’ye çıkınca sektörün önde gelen baklava üreticileri BAKTAD öncülüğünde fiyat artışını protesto ederek fıstıklı baklava üretmeme kararı amacına ulaştı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba’nın da desteğini alan Baklava üreticileri 1 hafta boyunca fıstıklı baklava üretmeyince fiyatlar kilo bazında 50 TL birden geriledi. 210 TL’ye satılan baklavalık fıstık 160 TL’ye kadar geriledi.

Fıstık fiyatlarının 210 TL’de kalsaydı vatandaşların bu bayramda baklavayı kilosu 100 liradan yiyeceği tahmin edilirken, Şu anda kaliteli bir baklavanın kilosu 60-70 liraya kadar geriledi. Tatlıcıların Protesto kararı sayesinde 40 lira vatandaşın cebinde kalırken, fıstık fiyatları gerilese de hala çok yüksek bir rakamda olarak görülüyor.

Kahramanmaraş'ta tatlıcılık yapan esnaf Ömer Faruk Günay 70 TL’den 210 TL’ye çıkan fıstığın fiyatlarını Kahramanmaraş'ta Bugün Gazetesine değerlendirdi. Fıstık pahalandığı için müşterilerden çok şikayet oldu. Fıstık koyduğumuzda doğal olarak tatlıların fiyatları artıyor, vatandaşta almak istemiyordu. Bizde çözüm olarak tatlılara fıstık yerine ceviz koymaya başladık. Fıstık düşene kadar da bu yola devam edeceğiz'' dedi.

70 TL’den 210 TL’ye çıkan fıstık dolayısıyla baklavanın fiyatı 30 TL iken şimdi 50-60 TL olduğuna değinen Günay, ''Bu tam fiyatlarımız değil, baklavanın içersine koyduğumuz fıstık gramajı kadar baklavanın da fiyatı değişmeye devam ediyor'' dedi.

Fıstık fiyatı arttığı için fıstıklı tatlılar genellikle satılmıyor diyen Günay, Onların yerine en çok lokma tatlısı ve tulumba tatlısı satıldığını ifade etti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi