Kahramanmaraş bu sene Orta Doğu Altın Ve Mücevher Fuarı’nın ikincisini yaptı. Geçen yıl yapılan fuardan büyük ders aldıklarını ve bu seneki fuara daha hazırlık çıktıklarını kaydeden Öz, firmaların uzun vadede iş bağlantıları yapmaları içinSuudi Arabistan, Katar, Kuzey Irak, Erbil ve Dubai’den misafir davet ettiklerini ifade etti.
Orta Doğu Altın ve Mücevher Fuarını artık bir program dâhilinde yapmak istediklerini belirten Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Hacı Mustafa Öz,sektörün dip yaptığı bu yıl içinde,fuarı yüzlerinin akı ile düzenlediklerini aktardı. Katılımcı firma olarak geçen yılın üzerine çıktıklarını bildiren Öz, “Yaklaşık 130 firma katıldı.Bunun yaklaşık 50’ye yakını Kahramanmaraş firması idi. Diğerleri yabancı firmalardı. Talep iyiydi ziyaretçi sayısında bir sıkıntımız yoktu. Ama altın fiyatının yüksekliği; iş bağlantılarını ve potansiyelini biraz etkiledi. Ama bizim geçen yıldan eksiklerimizden çıkarttığımız ders firmalarımız, çok iyi hazırlanmışlardı” dedi. Özellikle yeni sezona gireceğimiz bu mevsimlerde firmaların fuara; özel kreasyonlar, özel ürünler, özel tasarımlar hazırlayarak katıldığına dikkat çeken Başkan Öz, şöyle konuştu:
“Bu tasarımlar ve özel ürünler sayesinde de özel çalışma yapan firma sahiplerimizin güzel iş bağlantıları yaptığı ile ilgili tespitlerimiz oldu. Bu şunu da gösteriyor kisektör olarakKahramanmaraş’taböyle ihtisas fuarlarını gerçekten çok titizlikle yapmamız gerektiği firmaları bilinçlendirmemiz gerekiyor.Firmalarımızın, fuarlara nasıl katılacakları, ne tür ürünlerle hangi tür kataloglarla girecekleri ile ilgili alt yapı çalışmalarını da oluşturarak güzel bir fuar geçmesini sağladık.”
Fuardaki tek sorun klimaydı!
Katılımcıların fuardan memnun ayrıldığını dile getiren Oda Başkanı Hacı Mustafa Öz,fuar alanında katılımcıları geçen yıl da terleten klima sisteminin yetersiz kalmasının giderilmesi durumunda bu memnuniyetin daha da artacağına işaret etti. Öz, şu ifadelere yer verdi: “Sadece bir sıkıntımız vardı. O da malum insanları olabildiğince fuar alanının içinde tutmamız gerekiyor. Burada en büyük sıkıntımız sıcakla ilgiliydi. Fuar alanının klima sisteminin olmaması bu yönde bizi biraz sıkıntıya sokmadı desek yalan olur. Biz klima sistemi kiraladık fuar alanına; fakat oda yetersiz kaldı.Ama umuyorum Büyük Şehir Belediyesi, fuar alanındaki soğutma sistemini, en kısa sürede yapar.İnşallah seneye yapacağımızfuarda, bu sıcak sorununu da ortadan kaldırmış oluruz. Çünkü malum kuyumcu sektöründe alıcıların stantlarda çok zaman geçirmesi gerekiyor.Özellikle küçük parça işler, çeşitliliğin çokluğu, ürünü incelemesi için çok fazla zamana ihtiyaç olur. Onun içinde olabildiğince alıcıların fuarda gayet uzun müddet sıkılmadan kalmalarını gerektiren ortamı sağlamamız gerekiyor. İnşallah önümüzdeki yıl, bunu da sağlarız. Bunu da sağlarsak zaten bu fuar yavaş yavaş uluslararası boyuta kadar gidecek kapasitede olduğunu düşünüyorum.”
Kahramanmaraşlı firmaların, fuara çok özel kreasyonlarla katıldığını ifade eden Başkan Öz, şunları söyledi: “Bu fuarımızda, firmalarımız özel kreasyonlar hazırladılar. Özel ürünler, yeni modeller hazırladılar.Zaten bunun etkisini, geçen yıl bu eksikliğimiz vardı, geçen yıl gördük.Bu yıl da fuarımızı, bu eksikliğimizi gidererek yaptık. Özellikle altın emzik fuarda çok ilgi gördü. O firma, İstanbul firması idi. Tescilli ürünüyle aramızda görmek istedik.Zaten o firmayı davet ettik, katıldılar fuarımıza,sağ olsunlar. Çok da ilgi çekti. Altın sandık aynen öyle çok özel.El emeği, göz nuru özel bir tasarım.Özel bir işlemeydi. Ofirmamız da açık artırmayla o ürünü de sattı. Altın ayakkabı vardı.Bunun yanında altın ceket vardı. Yani firmalarımız derslerine çok çalışmışlar, hazırlanmışlar ve çokta olumlu tepkiler almışlardı. İnşallah bu sene de artılarımızı ve eksilerimizi görerek seneye çok daha özel şeyler yapmayı planlıyoruz inşallah.”
Amaç sıcak satış değil, uzun vadeli iş bağlantıları!
Fuardaki amacın sıcak satışlar olmadığını vurgulayan Öz, sıcak satışların kısa vadeli iş bağlantıları olduğunu ama firmaların uzun vadeli iş bağlantıları yapmak için çaba gösterdiklerini belirterek; konuşmasını şöyle sürdürdü: “Fuarlardaki amaç sıcak satış değil, anlık bağlantıda değil. Fuarlardaki sonuç uzun vadeli, uzun nefesli, uzun çalışmalar gerektiren bir çabanın ürünü olur. Firmalarımız burada önce kendilerini tanıtırlar. Sonra ürünlerini tanıtırlar. Sonrada neye ihtiyacı olduğu ile ilgili bir çalışma yaparlar. Fuardan beklentisi olan firmaların böyle bir strateji geliştirmeleri gerek. Anlık satışı düşünen firmalarımız bir anlık yapılır ama uzun yıllar boyu bir sürekliliğe dayanan bir ticaret hacmi oluşmaz. Dediğimiz gibi fuardaki amacımız: firmalarımızın uzun soluklu iş bağlantıları yapmaları. Bunu da temin etmek içi Dubai’den de misafirler davet ettik. Suudi Arabistan, Katar, Kuzey Irak, Erbil, vardı. Yani bu misafirlerimizi olabildiğince bölgemizde yapılan bu ürünlerle tanıştırmak istedik. Mutlaka ki sıcak satış olmaz çünkü her bölgenin kendine özel modelleri, tasarımları var. Birden bire bunların hepsini sunma gibi bir imkân olmadığı için belli ürünler biz genelde 22 ayar, 14 ayar üzerine ağırlıklı tasarımlar ve ürünler sunduk. Ama arzu ve talebe göre o ürünleri 21 ayar, 14 ayar ve 8 ayarda üretebileceğimizi ifade ettik. Buna göre de firmalarımız, iş bağlantılarını, iş görüşmelerini yaptı.” (KENAN ONARAN)



YORUMLAR