Grip, kalp krizini tetikliyor

Grip, kalp krizini tetikliyor

Kanadalı bilim adamları, grip geçirenlerde kalp krizi riskinin arttığını ifade etti. Grip, kişiyi paçavra gibi bir kenara atan ciddi yorgunluk ve halsizlik veren zor bir hastalık.

10 Şubat 2018 - 05:54

Kanadalı bilim adamlarının yaptığı araştırma ise grip geçiren hastaları korkutacak nitelikte.

Kanadalı uzmanlar, kontrol grupları ile yaptıkları araştırmalarında, gribin kalp krizi riskini 6 kat daha fazla artırdığını öne sürdü.

Araştırma “The New England Journal of Medicine” (Yeni İngiltere Tıp Dergisi) adlı önemli bir bilimsel dergide yayınlandı. Araştırmada dikkat çeken ayrıntı ise gripte ilk günlerin büyük risk taşıdığı.

Araştırmaya göre ilk 7 günde kalp krizi geçirme oranı 6 kat artarken, virüsün vücuda girdiği sekizinci günden itibaren ise kalp krizi riskinin normal seviyeye döndüğü saptandı.

Bu nedenle uzmanlar, grip tanısı konmuş kişilerin mutlaka ve mutlaka ilk 3 gün içinde gribe yönelik tedavi görmesi gerektiğini söylüyor.

Hastalığa yakalananların, hemen doktora başvurması önerilirken, gribe ve solunum yolu hastalıklarına hiç yakalanmamak için önlem almak ve aşı yaptırmak gerekiyor.

1- En etkili yol grip aşısı olmaktır. Özellikle yukarıda belirttiğimiz risk grubunda olan kişiler mutlaka aşılanmalıdır.

2- Aşı yapılması sadece gribe karşı koruma yapmayacak aynı zamanda grip sonrası gelişebilecek diğer hastalıkların ( Bronşit ve zatürre gibi ) gelişmesi de önlenmiş olacaktır.

3- En iyi ikinci koruma yöntemi sağlıklı beslenmektir. Sağlıklı beslenmek dediğimizde hemen aklımıza bol salata, meyve gibi yiyecekler gelebilir. Fakat özellikle kış aylarında bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için hem bitkisel hem de hayvansal proteinlerden beslenmemiz gerekecektir.

4- Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için C vitamini ve özellikle çinko yönünden zengin gıdalar ile beslenmek gerekir. Limonlu ve zeytinyağlı salatalar ve özellikle taze portakal ve mandalina mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Çinko için ise Ispanak, kuzu ve sığır eti, badem, mantar, kabak çekirdeği, susam, fasulye, kuru fasulye, bezelye, kabak, hindi eti ve tavuk göğüs eti tüketebiliriz.

5- Grip en çok soluduğumuz havadan geçer. Bu nedenle havalandırması yetersiz ve çok kalabalık ortamlardan uzak durmamız bizi gribe karşı koruyacaktır.

6- Gribin bulaşmasının bir diğer yolu da ellerimizdir. Özellikle dışarıda dolaşırken veya bir mağazada, alışveriş merkezinde gezinirken, ellerimizle dokunabileceğimiz nesnelere ( asansör düğmesi, merdiven tutacakları, kapı kolları, yaslanılabilen duvar gibi yüzeyler, duraklarda bulunan direkler gibi ) dokunmamaya özen gösterelim veya dokunacaksak elimize bir peçete alarak onunla dokunmak ve sonrasında bu peçeteyi hemen çöpe atmak iyi olacaktır. Hastalığın en sık eller ile bulaştığını unutmayalım ve dışarıdayken ellerimizi asla ağız ve burun bölgesine götürmeyelim. Götüreceksek mutlaka temiz bir kağıt peçete kullanalım. Kaynak: Trt Haber

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL oldu, satışlar yüzde 12 arttı
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL...