Hakem heyetinin parasal sınırı değişti

Hakem heyetinin parasal sınırı değişti

Tüketici Hakem Heyetleri için belirtilen parasal sınırlar, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren Maliye Bakanlığı tarafından 2016 yılı için yeniden değerleme oranı olarak ilan edilen yüzde 3,83 oranında artırılacak.

27 Aralık 2016 - 08:28

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 68 inci ve Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinin 6’ncı Maddelerinde Yer Alan Parasal Sınırların Artırılmasına İlişkin Tebliğ, Resmi Gazetede yayımlandı. Tebliğe göre; 2017 yılı için tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurularda; İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru sınırı 2 bin 320 TL’den 2 bin 400 TL’ye, İl Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru sınırı ise 3 bin 480 TL’den 3 bin 610 TL’ye yükseltildi. Bu doğrultuda; 2017 yılı için Tüketici Hakem Heyetlerine yapılacak başvurularda değeri, 2 bin 400 Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda, ilçe tüketici hakem heyetleri yetkilendirildi. Büyükşehir statüsünde olan illerde 2 bin 400 Türk Lirası ile 3 bin 610 Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri; Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde 3 bin 610 Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda, İl Tüketici Hakem Heyetleri yetkilendirildi. Büyükşehir statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerde ise 2 bin 400 Türk Lirası ile 3 bin 610 Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda, İl Tüketici Hakem Heyetleri görevli kılındı.

6502 Sayılı Kanun kapsamında, 2017 yılında uygulanacak İdari Para Cezaları da değişti. Yeni yıl için idari para cezalarında 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren Maliye Bakanlığı tarafından 2016 yılı için yeniden değerleme oranı olarak ilan edilen yüzde 3,83 oranında artırılarak uygulanacak. 6502 sayılı Kanunda yazılı olarak düzenlenmesi öngörülen sözleşmeler ile bilgilendirmelerin 12 punto büyüklüğünde düzenlenmemesi, düzenlenen sözleşmelerin bir örneğinin tüketicilere verilmemesi, sözleşmelerde öngörülen koşulların sözleşme süresi içinde tüketiciler aleyhine değiştirilmesi, tüketicilerden talep edilecek her türlü ücret ve masrafa ilişkin bilgilerin sözleşmenin eki olarak tüketicilere verilmemesi, tüketicilerin cayma hakları konusunda bilgilendirilmemeleri ve Kanun’da düzenlenen mesafeli sözleşmeler, paket tur sözleşmeleri ve abonelik sözleşmeleri hükümlerinin ihlali halinde her bir işlem başına uygulanacak idari para cezası miktarı 232 TL’den 240 TL’ye çıkarıldı. Tüketici kredisi ve konut finansmanı sözleşmelerinde, Kanunun cayma hakkı, faiz oranı, erken ödeme, temerrüt, sigorta yaptırılması hükümlerini ihlal eden ve belirli süreli kredi sözleşmelerine ilişkin açılan hesaplardan ücret ve masraf talep eden kredi veren kuruluşlara her bir işlem başına uygulanacak idari para cezası bin 162 TL’den bin 206 TL’ye çıkarıldı. Bununla beraber, ön ödemeli konut satışı ile devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmeleri hükümlerine aykırı her bir işlem başına uygulanacak idari para cezası da bin 162 TL’den bin 206 TL’ye çıkarıldı.

TESLİM EDİLMEYEN KONUT İÇİN 24 BİN TL CEZA

36 ay içinde teslim edilmeyen konut başına uygulanan ceza miktarı 24 bin 140 TL olarak belirlendi. Yapı ruhsatı almadan tüketicilerle ön ödemeli konut veya devre tatil sözleşmesi yapan satıcılar hakkında uygulanan ceza miktarı ise 120 bin 706 TL’ye yükseltildi. Aidatsız kredi kartı çıkarmayan kuruluşlara uygulanacak idari para cezası miktarı 6 milyon 035 bin 332 TL’ye yükseltilmiş olup, 30 konut ve üzeri inşaat projelerinde, bina tamamlama sigortası veya teminat sağlamayan ön ödemeli konut veya devre tatil konutu satıcılarına da 603 bin 532 TL idari para cezası uygulanacak. Aldatıcı ticari reklamlar için idari para cezaları, yerel düzeyde yayın yapan televizyon kanalı aracılığı ile yapılmışsa 12 bin 070 TL, ülke düzeyinde yayın yapan televizyon kanalı aracılığıyla gerçekleşmişse 241 bin 413 TL olarak uygulanacak. Söz konusu ihlal, ülke düzeyinde süreli yayın aracılığıyla yapılmışsa 120 bin 706 TL, ülke düzeyinde yayın yapan radyo ve internet aracılığıyla gerçekleşmişse 60 bin 353 TL, yerel düzeyde radyo veya süreli yayın aracılığıyla gerçekleşmiş ise 6 bin 034 TL idari para cezası uygulanacak. (KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
KSÜ’nün Yeni Rektörü Tokatlı Prof. Dr. Mahmut Ak Oldu
KSÜ’nün Yeni Rektörü Tokatlı Prof. Dr. Mahmut Ak Oldu
İnternetin Olmadığı Ortamdan Yükselen Yemek Sipariş Sitesi
İnternetin Olmadığı Ortamdan Yükselen Yemek Sipariş Sitesi